Σε μια προσπάθεια να τεκμηριωθεί επιστημονικά η σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με την Ισπανία,  θα πραγματοποιηθεί εσπερίδα με θέμα «Ταξιδεύοντας… Ισπανία με τον Νίκο Καζαντζάκη» σήμερα Τετάρτη 13 Ιουλίου στις 7μ.μ. στην αίθουσα «Γιώργος Ανεμογιάννης» του Μουσείου Καζαντζάκη στη Μυρτιά.

Στην διάρκειά της θα παρουσιαστεί ο ταξιδευτής, ο πολεμικός ανταποκριτής, ο μεταφραστής, ο παρατηρητής Νίκος Καζαντζάκης ενώ θα γίνει ανάλυση του βιβλίου “Tαξιδεύοντας Ισπανία” και θα αναδειχθούν σημαντικές πτυχές της σχέσης του συγγραφέα με τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, τους σύγχρονούς του Ισπανούς ποιητές, τον Ισπανικό Εμφύλιο και την ισπανική ψυχή. Θα μιλήσουν οι: Γιώργος Στασινάκης «Ο ταξιδευτής Νίκος Καζαντζάκης», Δρ. Νίκος Μαθιουδάκης «Ισπανία: ένα λογοτεχνικό ταξίδι σε λέξεις και εικόνες», Δρ. Άννα Ρόζενμπεργκ «Ο Καζαντζάκης ανταποκριτής στον ισπανικό εμφύλιο», Έφη Μπουκουβάλα- Κλώντζα «Καζαντζάκης-Γκρέκο: Η ασκητική της αυτοϋπέρβασης» και Δρ. Helena González Vaquerizo «Kazantzakis: El alma española. Ταξιδεύοντας στην Ισπανία και την ισπανική ποίηση» και Antonio Ramirez Almanza «Χουάν Ραμόν Χιμένεθ: Ταξίδι και Ποίηση».

Θα ακολουθήσει στις 9μ.μ. η  θεατρική παράσταση «Δον Κιχώτης» στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Μυρτιάς από τους μαθητές του δημοτικού σχολείου και τους εφήβους του χωριού. Επιμέλεια-διδασκαλία: Βαγγέλης Δερμιτζάκης. Παίζουν: Δον Κιχώτης: Χότζα Μάριος, Σάντσο Πάντσα: Δαμιανάκης Μάριος, Αγγελιοφόρος: Στειακάκη Ειρήνη, Εστέμπαν: Στεφανάκης Θεοχάρης, Θυγατέρα: Αντωνακάκη Μαρία, Ιωάννα Γουτιέρα: Γρινιεζάκη Αγγελική, Μαρίτσα: Καψούλη Κατερίνα, Μαστρο-Νικόλας: Τριανταφυλλάκης Κωστής, Πέρος Πέρεσης: Στεφανάκης Βαγγέλης, Γιάννης Αλντούδο-χωροφύλακας: Στρατάκης Γιώργος, Αντρέας-καλόγερος: Αντωνακάκης Γιάννης, Βοσκός-Ληστής: Σκεμπετζής Πάρης, Νέος: Κουκάκης Δημήτρης, Απαγγελία: Κουκάκη Άννα, Χότζα Ολιάνα, Εβελίνα Μιχελάκη

Παράλληλα, στις 9 μ.μ. στη Γειτονιά «Εμφύλιος» της Μυρτιάς θα φιλοξενηθεί το Χορόδραμα (φλαμένκο) «Αρίμπα Εσπάνια» εμπνευσμένο από τις διαφορετικές όψεις του ισπανικού εμφύλιου. Με τους Ευρυδίκη Δημητριάδη (χορός) και Πέτρο Μαυροματίδη (σκηνοθέτης).

Στην πλατεία του Μουσείου Καζαντζάκη στις 9.30μ.μ. θα ακολουθήσει μουσικό οδοιπορικό-συναυλία με τίτλο «Με φυλλωσιές ονείρου» για την Ισπανία του Καζαντζάκη, του Λόρκα και του Χατζιδάκι. Συμμετέχουν: Γιάννης Ιδομενέως και Μυρτώ Γεωργιάδου-τραγούδι, Λίλυ Δάκα-πιάνο, Μιχάλης Βιρβιδάκης-αφήγηση.

Ελεύθερη είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις.

Δωρεάν μεταφορά από το ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου, από τον Υπεραστικό Σταθμό στο Λιμάνι Ηρακλείου προς το Μουσείο καθημερινά 7μ.μ. και 8μ.μ. Επιστροφή με τη λήξη των εκδηλώσεων.  

Πληροφορίες στο 2810 741689, στο [email protected], http://www.kazantzaki.gr/, www.kazantzakistraveling.gr, facebook.com/kazantzakis.traveling
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook