Δώδεκα ανεξάρτητοι βουλευτές θα στηρίξουν την κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπόικο Μπορίσοφ στην επικείμενη ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που έχει καταθέσει η αντιπολίτευση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών κατέθεσαν την πρόταση μομφής που αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση του GERB αποτυχία στην πολιτική της στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας και τη θεωρούν υπεύθυνη για την αναβολή ένταξης της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν. Την πρόταση μομφής στηρίζει ο Γαλάζιος Συνασπισμός.

Στους ανεξάρτητους βουλευτές που υπέγραψαν δήλωση στήριξης της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ, είναι τα πρώην μέλη του εθνικιστικού κόμματος Ατάκα, Βαλεντίν Νικόλοφ, Κίριλ Γκουμέροφ, Όγκνιαν Πέιτσεφ, Στόγιαν Ιβάνοφ και οι πρώην βουλευτές του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών Κασίμ Νταλ και Κόρμαν Ισμαϊλοφ. Τη δήλωση στήριξης υπέγραψαν ακόμη οι ανεξάρτητοι βουλευτές, πρώην μέλη όλων των πολιτικών κομμάτων εκτός του GERB και του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Βέντσισλαβ Βουρμπάνοφ, Νταρίν Μάτοφ, Ντιμίτερ Κόλεφ, Ντιμίτερ Τσουκάρσκι, Μάριο Ταγκαρίνσκι και Τόντορ Βελίκοφ.

«Με τη δήλωσή μας θέλουμε να δείξουμε ότι η κυβέρνηση έχει την απαραίτητη στήριξη και ότι δεν πρέπει να καταστεί όμηρος βρώμικων συμφωνιών και προθέσεων κάποιων», τονίζουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, υπογραμμίζοντας ότι γνωρίζουν πολύ καλά σε τι στοχεύει η κατάθεση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.

Παρέχοντας στήριξη στην κυβέρνηση, οι ανεξάρτητοι βουλευτές «επιθυμούν να ανατρέψουν το σενάριο να κρατηθεί η κυβέρνηση όμηρος του Βόλεν Σιντέροφ (αρχηγού του Ατάκα) και εκείνων που είναι μαριονέτες του», όπως τονίζουν στη δήλωσή τους.

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές κατηγορούν τον αρχηγό του Ατάκα ότι επιδιώκει την υπονόμευση της εθνικής ειρήνης και επικαλούνται το επεισόδιο της 20ης Μαΐου, στο τέμενος της Σόφιας, όταν υποστηρικτές του κόμματος συγκρούστηκαν με μουσουλμάνους την ώρα της προσευχής.

Η κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ έχει διασφαλίσει την επιβίωσή της στην επικείμενη ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής, καθώς το Ατάκα ανακοίνωσε ότι δεν θα στηρίξει την πρόταση, παρ’ ότι τερμάτισε τη συνεργασία με την κυβέρνηση.

Για να υιοθετηθεί η πρόταση μομφής απαιτούνται οι ψήφοι 121 μελών της Βουλής (το 50% των συνολικά 240 μελών συν 1). Το GERB έχει 117 έδρες στη Βουλή, αλλά με τη στήριξη των ανεξάρτητων βουλευτών εξασφαλίζει 131 ψήφους.

Η αντιπολίτευση μπορεί να ελπίζει, σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο, σε 94 ψήφους, 40 από το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, 35 από το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, 14 από το Γαλάζιο Συνασπισμό και 5 από το Κόμμα «Νόμος, Τάξη, Δικαιοσύνη». Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν οι βουλευτές του Ατάκα θα δηλώσουν παρόντες ή δεν θα παραστούν στην ψηφοφορία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook