Στον αέρα είναι η ίδρυση και η λειτουργία κατ΄ επέκταση της "Κρήτης Α.Ε"  η οποία επρόκειτο να αναλάβει την υλοποίηση της κατασκευής του έργου του Βόρειου Οδικού άξονα της Κρήτης.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Flashnews.gr ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Στάυρος Αρναουτάκης,  τα πάντα θα ξεκαθαριστούν στη συνάντηση που θα έχει ο ίδιος με τον νέο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Ραγκούση.

Η νέα αυτή εξέλιξη  προέκυψε έπειτα και από τη δημοσιοποίηση της θέσης των εργαζομένων στο ΥΠΕΧΩΔΕ που δεν συμφωνούν με την ίδρυση της εταιρείας.

Ο κ. Αρναουτάκης δηλώνει απερίφραστα ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν τη δυνατότητα να φέρουν σε πέρας αυτό το μεγάλο έργο, την κατασκευή του ΒΟΑΚ,  για την Κρήτη, επισήμανε όμως παράλληλα ότι "πρέπει να πούμε στον κόσμο την αλήθεια για το πόσα χρήματα υπάρχουν από το ΕΣΠΑ, και πόσα χρήματα χρειάζονται για την ολοκλήρωση του. Για το λόγο αυτό θα γίνει η συνάντηση με τον υπουργό. Προκειμένου να καταλήξουμε πως θα προχωρήσουμε την επόμενη ημέρα."

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ο κ. Αρναουτάκης η ίδρυση της Κρήτης Α.Ε να μείνει στα χαρτιά διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια και ανεξάρτητα με το ποιο θα είναι το μέλλον της εταιρείας, μπορεί να φέρει σε πέρας αυτό το έργο, καθώς διαθέτει το επιστημονικό προσωπικό για μια τέτοια δουλειά, αλλά και την πολιτική βούληση για να το ξεκινήσει. Η μόνη εκκρεμότητα η οποία υφίσταται έχει να κάνει με τα κονδύλια που μπορούν να διατεθούν για το ΒΟΑΚ από το ΕΣΠΑ.

Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε γίνει καμία μελέτη που να αφορά την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης, με αποτέλεσμα κάποια κονδύλια τα οποία δεν έχουν απορροφηθεί να έχουν χαθεί.

Σε ότι αφορά την θέση των εργαζομένων ο κ. Αρναουτάκης σημείωσε ότι δεν είναι  λανθασμένη καθώς η Περιφέρεια Κρήτης διαθέτει ειδικευμένο δυναμικό το οποίο μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του για το σκοπό αυτό , ενώ αν χρειαστεί επιπλέον προσωπικό αυτό θα μπορεί να αντληθεί και από άλλους φορείς.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων ΥΠΕΧΩΔΕ, που έχει αποσταλεί προς: Τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο, τον υπουργό Υποδομών Γ. Ραγκούση, τον υπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοίδη, τον υφυπουργό Υποδομών Γ. Μαγκριώτη και στα κόμματα, έχει ως εξής:

«Κύριοι Υπουργοί,

Είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό, σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης αξιών, θεσμών, αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, οικονομικής κρίσης και παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για συγχώνευση και κατάργηση Ανωνύμων Εταιριών του δημοσίου στο χώρο του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ, κάποιοι υπουργοί να επιμένουν στην εφαρμογή αδιέξοδων και αποτυχημένων πολιτικών-συνταγών που αναπαράγουν την κρίση, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχουν αυτές στις υπηρεσίες, στους εργαζόμενους, στους θεσμούς και κυρίως στον σκληρά δοκιμαζόμενο Έλληνα πολίτη, με την ίδρυση μιας νέας ακόμη Ανώνυμης Εταιρείας, την «Υποδομές Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.», (ΦΕΚ1454Β΄/17-06-2011).

Παρά τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις μας, τις αντιδράσεις τοπικών φορέων και την αντίθετη άποψη του Περιφερειάρχη Κρήτης, όπως δήλωσε στο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας μας και στον τοπικό σύλλογο των εργαζομένων, για την ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας στην Κρήτη, με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την ίδρυσή της.

Η μέχρι τώρα εμπειρία από την λειτουργία των Α.Ε., καταμαρτυρεί ότι λειτουργούν με αμφισβητούμενη διαφάνεια, έξω από το δημόσιο λογιστικό έλεγχο, με ειδικό προνομιακό νομοθετικό πλαίσιο παραγωγής των έργων, στοιχίζουν πανάκριβα στον ελληνικό λαό με τα υπέρογκα λειτουργικά τους έξοδα και με το αυξημένο κόστος των έργων που έχουν εκτελέσει μέχρι τώρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι λειτουργικές/διοικητικές δαπάνες του έτους 2010 της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων. Η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» σύμφωνα με το δημοσιευμένο ισολογισμό του 2010, με 250 υπαλλήλους στο τέλος του 2010 είχε λειτουργικά έξοδα 58 εκατ. ευρώ, ενώ η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων αντίστοιχα με 2.713 υπαλλήλους είχε λειτουργικά έξοδα 96 εκατ. ευρώ. Σαφέστατα προκύπτει ότι το λειτουργικό κόστος της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» είναι πέραν του εξαπλασίου του αντίστοιχου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων. Σημειώνουμε ότι ενώ η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων για το έτος 2010 είχε σημαντική μείωση των λειτουργικών δαπανών έναντι του έτους 2009, αντίστοιχα η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» είχε μηδενική μείωση.

Αντί της δημιουργίας Ανωνύμων Εταιρειών, οι οποίες μετά από λίγα χρόνια καταντούν προβληματικές και χρεώνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με υπέρογκα ποσά, πρέπει να αξιοποιηθούν και να αναβαθμισθούν οι δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες, οι οποίες έχουν αποδείξει ότι όταν στηρίζονται από την πολιτεία, έχουν την δυνατότητα να επιτελέσουν το έργο τους στο ακέραιο με λιγότερο κόστος και επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό.

Επιβάλλεται, λοιπόν, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο που διανύουμε, η διαχείριση του δημοσίου χρήματος να γίνεται με τον πλέον διαφανή και αποδοτικό τρόπο στα δημόσια οικονομικά και να μη δημιουργούνται αμφιβολίες στους πολίτες.

Κύριοι Υπουργοί,

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την έμπρακτα συνεχιζόμενη απαξίωση των τεχνικών υπηρεσιών και των 150 περίπου τεχνικών υπαλλήλων, που υπηρετούν στην Περιφέρεια Κρήτης, πέραν αυτών της ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ, με την σύσταση της «Υποδομές Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.», η οποία αναλαμβάνει όλα τα έργα υποδομών ανεξαρτήτως προϋπολογισμού, είδους και κατηγορίας που θα εκτελούνται στην Κρήτη. Συγκεκριμένα αναλαμβάνει τα έργα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, του υπολοίπου Διευρωπαϊκού Δικτύου, του λοιπού οδικού δικτύου που άμεσα ή έμμεσα εξυπηρετεί το έργο ή συνδέεται με αυτό, καθώς και οποιοδήποτε άλλο έργο υποδομής μεταφορών ή επικοινωνιών ή δικτύων, στην Κρήτη και στη λοιπή Ελλάδα που ανατίθεται σ’ αυτήν!

Με τις πολιτικές αυτές επιδεινώνεται το κλίμα αναξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και ακόμη περισσότερο το κλίμα αβεβαιότητας και εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, η οποία με αυτού του είδους τις αποφάσεις αυτοαναιρείται, αφού τη μία στιγμή εξαγγέλλει συγχώνευση φορέων και την άλλη δημιουργεί νέα Α.Ε.

Δηλώνουμε, ότι αγωνιστήκαμε και θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για σύγχρονες και ποιοτικά αναβαθμισμένες τεχνικές υπηρεσίες, οι οποίες θα υπηρετούν με διαφάνεια το συμφέρον του Έλληνα πολίτη και θα είμαστε αντίθετοι σε κάθε ενέργεια που συμβάλλει στην αδιαφάνεια, και στην αύξηση του κόστους των παραγόμενων έργων.

Κύριοι Υπουργοί,

Σας καλούμε να τολμήσετε και να προχωρήσετε στην ανάκληση της απόφασης δημιουργίας μίας ακόμη, πολύ πιθανόν, μελλοντικά χρεοκοπημένης ΑΕ, που λειτουργεί έξω από το δημόσιο λογιστικό έλεγχο, κοστίζει πανάκριβα όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που αναφέρουμε παραπάνω και το κόστος θα κληθεί να πληρώσει ξανά ο φτωχός πλέον Έλληνας φορολογούμενος.