Εμπόριο, ένδυση, μεταφορικές εταιρείες, διαφήμιση, ηλεκτρονικά μέσα αλλά και κατασκευές είναι οι μεγάλοι χαμένοι της κρίσης όπως προκύπτει από τις 72 συνολικά αιτήσεις για το περίφημο άρθρο 99, οι οποίες κατατέθηκαν μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών στο διάστημα του πρώτου εξαμήνου του 2011.

Αριθμός, ο οποίος, ως αναμενόμενο άλλωστε, είναι αυξημένος σε σχέση με τα νούμερα του 2010, κατά το οποίο συνολικά για όλο το έτος είχαν κατατεθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών συνολικά 124 αιτήσεις, ενώ ακόμη χαμηλότερα ήταν τα νούμερα του 2009 οπότε είχαν κατατεθεί 95 αιτήσεις.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ στο kerdos.gr, το μεγάλο ερώτημα είναι πόσες από τις εταιρείες αυτές θα καταφέρουν να ορθοποδήσουν μετά την ένταξή τους στο πολυσυζητημένο άρθρο, η οποία πάντως και αυτή είναι αμφίβολη, αφού πλέον έχει μειωθεί και ο αριθμός των αιτήσεων, που τελικά εγκρίνονται. Οπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, το άρθρο 99 δεν φαίνεται ότι εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των εταιρειών που προσφεύγουν σε αυτό και ουσιαστικά ποσοστό κοντά στο 20% – μόλις – από τις εταιρείες που εντάσσονται στο άρθρο τελικά καταφέρνουν να ορθοποδήσουν.

Ο αντίλογος βέβαια ως προς το τελευταίο είναι ότι οι εν λόγω εταιρείες καλούνται να βρουν τον δρόμο της εξυγίανσης εν μέσω κρίσης και αντίξοων συνθηκών, πρωτόγνωρων για το σύγχρονο ελληνικό επιχειρείν. Ενα σίγουρο όφελος για τις εταιρείες είναι η πίστωση χρόνου που κερδίζουν, έχοντας – αν μη τι άλλο – την ελπίδα ότι μπορεί να τα βρουν τελικά με τους πιστωτές τους.

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Ο κλάδος του εμπορίου είναι αυτός που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες – του λόγου το αληθές μάλιστα επιβεβαιώνει και η σχετική επιστολή που απέστειλε η ΕΣΕΕ στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, όπου, πέραν της σωρείας των διαμαρτυριών αναφορικά με την «πλήρη ποινικοποίηση των οφειλών των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών» (σ.σ. Αυτόφωρο και ποινή φυλάκισης από 1η Αυγούστου για οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ), επισημαίνεται ακόμη ότι «πολλοί έμποροι, αν και επιθυμούν να ενταχθούν στις διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, ώστε να μπουν σε διαδικασία συνδιαλλαγής με τους πιστωτές τους, εντούτοις, δεν μπορούν να το κάνουν γιατί δεν έχουν να καταβάλουν ούτε το απαιτούμενο γραμμάτιο των 5.000 ευρώ, που εξασφαλίζει την αμοιβή του πραγματογνώμονα!».

Στις εταιρείες που κατέθεσαν αιτήσεις εντός του πρώτου εξαμήνου στην Αθήνα περιλαμβάνονται ακόμη γνωστά ονόματα από τον χώρο της ένδυσης, των ηλεκτρονικών ειδών, του κλάδου των μεταφορών, της παροχής ιατρικών υπηρεσιών, κατασκευών κ.τ.λ., ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις εταιρειών, οι οποίες έστω κι αν δραστηριοποιούνται σε κλάδους οι οποίοι θεωρητικά δεν έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές λόγω της κρίσης (π.χ. στην ενέργεια) αναγκάσθηκαν να προσφύγουν στην προστασία του άρθρου 99 εξαιτίας των προβλημάτων ρευστότητας και οφειλών από τρίτους πελάτες.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook