Την ταχύτερη υλοποίηση και το διπλασιασμό των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ζήτησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Στόχος είναι έως το 2020 η συνολική κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ από ανανεώσιμες πηγές να αντιστοιχεί στο 20%, βάσει των δεσμεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κλιματικές αλλαγές, και σύμφωνα με τις πρωτοβουλίες που η ίδια έχει πάρει στα πλαίσια του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Η Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιταχύνουν την υλοποίηση των εθνικών προγραμμάτων δράσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που υπέβαλλαν στις αρχές του 2010, ώστε να καταφέρουν να υλοποιήσουν τους εθνικούς τους στόχους έως το 2020.

«Πρέπει να επενδύσουμε πολλά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε έξυπνα και οικονομικά εργαλεία χρηματοδότησης», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ. «Αν τα κράτη-μέλη συνεργαστούν για την παραγωγή φθηνότερης ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές, θα επωφεληθούν τόσο οι φορολογούμενοι και οι καταναλωτές, όσο και οι επιχειρήσεις», Γκ. Έτινγκερ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, σχεδόν τα μισά κράτη-μέλη της ΕΕ (Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία, Σλοβενία και Σουηδία) αν εφαρμόσουν τα εθνικά σχέδια δράσης, θα μπορέσουν, όχι μόνο να εκπληρώσουν τους εθνικούς τους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και να τους ξεπεράσουν. Αυτά τα κράτη μέλη θα είναι σε θέση να διαθέσουν τα πλεονάσματα ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε άλλες χώρες.

Οι Βρυξέλλες ζητούν από τις χώρες μέλη της ΕΕ να διπλασιάσουν τις ετήσιες επενδύσεις τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκειμένου οι συνολικές επενδύσεις στην ΕΕ να αυξηθούν από 35 δισ. ευρώ ετησίως, σε 70 δισ. ευρώ. Η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως 10 δισ. ευρώ το χρόνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής.

Να σημειωθεί ότι το θέμα της ενέργειας θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των 27 ηγετών της ΕΕ που θα συναντηθούν στις 4 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook