Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, κατά την οποία ο Γ.Παπανδρέου ενημέρωνεται για τη γαλλογερμανική συμφωνία. Αμέσως μετά η έναρξη των εργασιών της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.

Ο Γ.Παπανδρέου βρίσκεται από νωρίς το πρωί της Πέμπτης σε διαβούλευση με τον υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο και άλλους στενούς συνεργάτες του, οριστικοποιώντας τις θέσεις που θα διατυπώσει επί της γαλλογερμανικής συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα, τόσο στην Ανγκελα Μέρκελ, όσο και από το βήμα της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει Το Βήμα, η γαλλογερμανική συμφωνία αποτελεί σύνθεση προτάσεων, που περιλαμβάνει επαναγορά εθνικών ομολόγων, επιμήκυνση του χρέους (πιθανώς από 15 έως 30 χρόνια) και επιτόκιο 3,5% στα νέα ομόλογα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο συνολικό πακέτο θα υπάρχει συμμετοχή ιδιωτών, η οποία ωστόσο ενδέχεται να εκληφθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως «επιλεκτική χρεοκοπία».

Σε αυτήν την περίπτωση, όπως φαίνεται η ΕΚΤ θα εγγυηθεί τους νέους τίτλους διασφαλίζοντας την ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σε συνέχεια των πληροφοριών αυτών, η γερμανική εφημερίδα Bild σημειώνει ότι οι επικεφαλής πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ 'Ακερμαν.

Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα συμμετάσχει και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

 

in.gr