Ενώ τα πάντα φαίνονταν ρευστά και το πραξικόπημα βρισκόταν σε εξέλιξη η δημοσιογράφος του Kanal D και του CNN Türk, Χαντέ Φιράτ, έβγαλε στον «αέρα» τον Τούρκο Πρόεδρο μέσω Facetime

Ήταν λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Παρασκευής όταν ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε την κατάληψη της εξουσίας στη χώρα, λίγη μόλις ώρα μετά την είδηση ότι στρατιωτικό πραξικόπημα βρισκόταν σε εξέλιξη.

Ο στρατός είπε ότι έχει αναλάβει την εξουσία στη χώρα, για να διατηρηθεί η δημοκρατική τάξη και να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι θα διατηρηθούν οι διεθνείς σχέσεις της χώρας, ενώ έκλεισε την κρατική τηλεόραση, καθώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter και YouTube).

Δύο γυναίκες δημοσιογράφοι πρωταγωνίστησαν στις ιστορικές στιγμές που καταγράφονταν στη γειτονική Τουρκία και με τις πράξεις τους η καθεμία έγιναν τα πρόσωπα «κλειδιά» του αποτυχημένου πραξικοπήματος. 

Η μία ξανθιά, η άλλη μελαχρινή… Η πρώτη η Τιτζέν Καράς αναγκάστηκε να διαβάσει το διάγγελμα των στασιαστών και η δεύτερη η Χαντέ Φιράτ έβγαλε στον αέρα μέσω βιντεοκλήσης από το κινητό της τηλέφωνο τον Τούρκο Πρόεδρο.

«Όρμηξα στο τηλέφωνο όταν είδα ότι καλούσε ο Ερντογάν»

Η δημοσιογράφος του Kanal D και του CNN Türk στην Άγκυρα, Χαντέ Φιράτ, έμεινε έκπληκτη όταν είδε τον Τούρκο πρόεδρο να την καλεί μέσω του Facetime, σε μια στιγμή που τα πάντα φαίνονταν ρευστά κανείς δεν γνώριζε πού βρίσκεται. Η δημοσιογράφος μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» βεβαίωσε ότι η σύνδεση αυτή δεν ήταν τυχαία.

«Μόλις έγινε γνωστή η είδηση της απόπειρας πραξικοπήματος, εγώ ήδη είχα ξεκινήσει να τηλεφωνώ στις πηγές μου. Στο πλαίσιο αυτό ήμουν συνέχεια σε ανοιχτή επικοινωνία με τον ειδικό γραμματέα του κ. Ερντογάν για να μάθω πού βρίσκεται ο πρόεδρος, αν είναι εν ζωή κι αν θα κάνει κάποια δήλωση. Με ενημέρωσαν πως θα κάνει κάποια ανακοίνωση στον Τύπο αλλά εκεί που βρισκόταν γίνονταν συγκρούσεις και πετούσαν ελικόπτερα. Άρα δεν υπήρχε δυνατότητα να πάνε δημοσιογράφοι ούτε να γίνουν δηλώσεις. Ο γραμματέας με ενημέρωσε πως θα γίνει ανακοίνωση -μετάδοση από το Periscope.

Όμως κανείς δεν θα μπορούσε να τη δει. Εγώ πρότεινα να γίνει από εμάς. Για να δείξουμε πως ο πρόεδρος είναι ζωντανός και να μας μιλήσει. Καθόμουν εκείνη τη στιγμή στο στούντιο και περίμενα» λέει η Χαντέ Φιράτ.

Σε ερώτηση αν περίμενε για τη συνέντευξη με τον κ. Ερντογάν είπε «όχι» και συνέχισε περιγράφοντας: «Αμέσως μετά με κάλεσε μέσω του Facetime, απάντησα και μπροστά μου είδα τον πρόεδρο Ερντογάν. Εκείνη τη στιγμή δεν ήμασταν στον αέρα, μεταδίδαμε πρόγραμμα από την Κωνσταντινούπολη. Μόλις είπα πως έχω τον πρόεδρο κανείς δεν με πίστεψε στην αρχή… Σε 1-2 λεπτά συνδέθηκαν αμέσως και έβγαλα το μικρόφωνο μου και έκανα αυτό το ρεπορτάζ. Διότι σκέφτηκα πως, ενώ έχουμε ζήσει στην Τουρκία πραξικοπήματα, αυτή τη φορά ήταν διαφορετικά, από πάνω μας πετούσαν μαχητικά… Είμαστε πια στο 2016. Η κόρη μου έστελνε μηνύματα και με ρωτούσε αν είμαι καλά. Φοβόμουν για την ασφάλειά μου, για τη χώρα μου. Όμως, όρμηξα στο τηλέφωνο όταν χτύπησε».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook