Eπίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα τις καθυστερήσεις πληρωμής συμβασιούχων στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

“Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται υπερβολική καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων που απασχολούνται από τον Απρίλη κάθε έτους με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, με διάφορες ειδικότητες (αρχαιοφύλακες, νυχτοφύλακες, καθαριστές κ.α.). Οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν τόσο στη φύλαξη όσο και στην καθαριότητα των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων σε όλη τη χώρα.

Ειδικά φέτος, οι καθυστερήσεις στη μισθοδοσία σε ορισμένες περιπτώσεις, ξεπερνούν τους τρεις μήνες. Πριν από λίγες μέρες καταβλήθηκε ο μισθός του Απριλίου! Για παράδειγμα, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών και σε άλλους χώρους, η μισθοδοσία Μαΐου δεν έχει ακόμα καταβληθεί, παρουσιάζοντας καθυστέρηση τουλάχιστον δυόμισι μηνών.

Παράλληλα, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, υπάρχει εντατικοποίηση της δουλειάς με καταστρατήγηση ωραρίων, ρεπό και άλλων δικαιωμάτων, προκειμένου να βγει το πρόγραμμα με τη διευρυμένη λειτουργία αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, λόγω κυρίως έλλειψης προσωπικού. Μάλιστα, καταγγέλλουν ότι ασκείται τρομοκρατία σε όποιον τολμήσει να σηκώσει κεφάλι και να διεκδικήσει τα δικαιώματα του.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:

Να αποπληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εποχιακά εργαζόμενων σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την χώρα. Να πάψουν οι καθυστερήσεις 2 και 3 μηνών στην καταβολή της μισθοδοσίας τους.

Να προσληφθεί μόνιμο και επαρκές προσωπικό για τη στελέχωση όλων των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ καθώς και των Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων σε όλη τη χώρα.

Ο βουλευτής

Μανώλης Συντυχάκης”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook