Μία “έξυπνη” εφαρμογή για smartphone ανέπτυξε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στα πλαίσια του προγράμματος IRA Ελλάδα-Αλβανία 2007-2013 και συγκεκριμένα του project “Ενίσχυση της Παραγωγής Ελαιολάδου με τη χρήση καινοτόμων ΤΠΕ ” το οποίο είναι γνωστό και με το ακρωνύνιο e-olive.

Η επίσημη ιστοσελίδα του e-olive είναι εδώ. Πατώντας την καρτέλα Xylella Alert μπαίνουμε στο περιβάλλον της συγκεκριμένης εφαρμογής (είναι στα αγγλικά) όπου βλέπουμε τις δυνατότητες που παρέχει, και όπου υπάρχει ο σχετικός σύνδεσμος για το κατέβασμα και την εγκατάστασή της. 

Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να τραβήξει φωτογραφίες από το ύποπτο ελαιόδεντρο ή από έντομα φορείς της ασθένειας (τζιτζικάκια) οι οποίες στέλνονται αυτόματα στη βάση δεδομένων, και να συμπληρώσει μία πλήρη αναφορά για το περιστατικό.

Η αναφορά περιλαμβάνει την καταγραφή της ποικιλίας και το ιστορικό του ελαιώνα και στέλνεται στη βάση δεδομένων, παρέχοντας αυτόματα και τις γεωγραφικές συντεταγμένες του ελαιώνα, εφόσον βέβαια ο χρήστης έχει ενεργοποιημένο το GPS στο smartphone του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook