Την παραίτηση του υποβάλλει ο ιστορικότερος έλληνας τραπεζίτης ο Μιχάλης Σάλλας από την θέση του προέδρου της τράπεζα Πειραιώς και η απόφαση αυτή είναι οριστική. 

Η απόφαση είναι ιστορικής σημασίας καθώς αποτελούσε τεράστια τραπεζική μορφή στο ελληνικό banking με θετική συνεισφορά και θετικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής τραπεζικής αγοράς. 

Ωστόσο ασκήθηκαν σοβαρές πιέσεις από τον SSM και τον Paulson.

Στο σημερινό 20 Ιουλίου του 2016 έκτακτο διοικητικό συμβούλιο ο Μιχάλης Σάλλας θα παραιτηθεί ενώ προσωρινά αναλαμβάνει πρόεδρος η Χαρίκλεια Απαλαγάκη εκτελεστικό μέλος του ομίλου. 

Ο Γιώργος Πουλόπουλος θα παραμείνει προσωρινός CEO της Πειραιώς αλλά όπως φαίνεται δεν θα είναι ο μόνιμος διευθύνων σύμβουλος…..

Ο Απόστολος Ταμβακάκης που είχε προταθεί για την θέση του προέδρου δεν εγκρίθηκε από την επιτροπή αξιολόγησης και γεννάται το ερώτημα γιατί ένα ικανότατο στέλεχος με τεράστια τραπεζική εμπειρία και ικανότητες δεν εγκρίνεται;  

Είναι πιθανό – όχι οριστικό – να παραμείνει επίτιμος πρόεδρος της τράπεζας ο Μιχάλης Σάλλας…ωστόσο αυτό δεν είναι βέβαιο.  

Εν τω μεταξύ το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς πραγματοποιείται στην σκιά της επιστολής του SSM που εστάλει χθες 19 Ιουλίου του 2016 και το οποίο απαιτούσε από την Πειραιώς και την Εθνική να τοποθετήσουν αλλοδαπούς τραπεζίτες στις επιτροπές αξιολόγησης και στην επιτροπή προαγωγών. 

Παράλληλα η απόφαση παραίτησης είναι πιθανό να σχετίζεται με την αύξηση κεφαλαίου και τα 298 εκατ που εξετάστηκαν από τον SSM χωρίς να έχουν βρει κάτι μεμπτό αλλά και χωρίς να κλείνουν την υπόθεση. 

Να σημειωθεί ότι ο Paulson που ελέχγει άμεσα το 9,23% και έμμεσα έως το 20% της Πειραιώς είχε ζητήσει την παραίτηση Μ. Σάλλα και απαιτούσε να διορίσει διευθύνων σύμβουλο. 

Τι ανέφερε η επιστολή SSM 

Η περίφημη επιστολή του SSM του μόνιμου εποπτικού μηχανισμού των τραπεζών εστάλει τελικώς στις 19 Ιουλίου του 2016 στην τράπεζα Πειραιώς. 
Η επιστολή αφορούσε την Επιτροπή Προαγωγών το nomination committee στην αγγλική ορολογία και η επιστολή αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί θετική αντιθέτως χαρακτηρίζεται ακατανόητη….. 
Πίσω από όλα αυτά κρύβεται το βαθύτερο σχέδιο να καθοριστεί ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς και να ελεγχθεί η διοίκηση δεν υπάρχει διαφορετική εξήγηση. 

Τι ακριβώς έχει συμβεί.

Ο SSΜ αξιολογούσε την τράπεζα Πειραιώς σε δύο σκέλη. 
1)Την αύξηση κεφαλαίου 
2)Την δομή του nomination committee δηλαδή της επιτροπής προαγωγών. 
Για την αύξηση δεν προκύπτει κάτι και όπως φαίνεται η υπόθεση αυτή δεν θα απασχολήσει σε αυτή την φάση την επικαιρότητα. 
Κατά ένα παράδοξο τρόπο όμως – που επίσης δεν είναι κατανοητός – ο SSM δεν κλείνει οριστικά το θέμα της αύξησης. 
Από την μια δεν βρήκε κάτι αλλά από την άλλη δεν το κλείνει οριστικά και αμετάκλητα.
Αυτή η τακτική προβληματίζει και μάλλον αποδεικνύει ότι ο SSM θέλει να ελέγχει…τις εξελίξεις ολίγον εκβιαστικά. 

Το ζήτημα του nomination committee όμως προσλαμβάνει ύψιστης σημασίας σπουδαιότητα. 

Γιατί; 

Η Πειραιώς και ορθά θεωρεί ότι στην Επιτροπή Προαγωγών θα πρέπει την πλειοψηφία να την έχουν έλληνες. 
Είναι πολύ αυτονόητο αυτό που ζητούσε η Πειραιώς. 
Μάλιστα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποφάνθηκε επί του θέματος και έστειλε επιστολή στον SSM τονίζοντας ότι «τα στελέχη του nomination committee πρέπει να έχουν τραπεζική εμπειρία αλλά ο νόμος στην Ελλάδα δεν ορίζει ότι πρέπει να έχουν και διεθνή εμπειρία ή να είναι αλλοδαποί»
Είναι αλήθεια ότι ο ελληνικός νόμος περιγράφεται ορθά από το ΤΧΣ. 
Ποια είναι η ουσία από όλα αυτά; 
Στην επιστολή που εστάλει στις 19 Ιουλίου του 2016 από τον SSM στην Πειραιώς αναφέρεται ότι «ότι τα μέλη του nomination committee πρέπει να έχουν και διεθνή εμπειρία» και ότι η περίπτωση της Πειραιώς είναι ιδιάζουσα. 
Μπορεί να μην το αναφέρει ακριβώς έτσι αλλά στην επιστολή εμμέσως πλην σαφώς τονίζεται ότι μπορεί ο ελληνικός νόμος ή το ΤΧΣ να λέει αυτά που λέει αλλά ο SSM έχει άλλη άποψη. 
Η εξέλιξη αυτή δεν είναι καθόλου θετική, τουναντίον είναι αρνητική και δείχνει ότι υπάρχει σχέδιο…για να ελεγχθεί ο διευθύνων σύμβουλος. 
Το nomination committee δεν είναι μια απλή επιτροπή…. μέσω της επιτροπής εγκρίνεται ο διευθύνων σύμβουλος και τα μέλη των επιτροπών. 
Ήδη στην Πειραιώς οι ξένοι αυξάνονται και όπως δείχνουν θα αυξηθούν περαιτέρω ειδικά στην Επιτροπή Προαγωγών. 
Αν περάσει η ακατανόητη θέση του SSM τότε η Πειραιώς θα ελέγχεται από μια πλειάδα ξένων στελεχών που δεν θα έχουν καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. 
Η στάση του SSM να υποστηρίζει ότι μπορεί να λέει ο νόμος αυτά που λέει, μπορεί το ΤΧΣ να υποστηρίζει αυτά που υποστηρίζει αλλά στο τέλος η θέση του SSM θα περάσει αποδεικνύει ότι υπάρχει αλλότριο σχέδιο, επικίνδυνο σχέδιο. 
Οι ξένοι δεν θα φέρουν την διαφάνεια. 
Η Πειραιώς χρειάζεται να κλείσει άμεσα τα διοικητικά της και να προχωρήσει εμπρός. 
Όπως φαίνεται η στάση και η θέση του SSM ευνοεί τον…Paulson με τον οποίο ωστόσο η διοίκηση της Πειραιώς έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.

To TXΣ…πέρασε στον έλεγχο των ξένων 

Και ενώ στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα κινείται στους ρυθμούς της θερινής ραστώνης….το διεθνές σύστημα δουλεύει ελέγχοντας το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 
Ήδη από τα 7 μέλη του Γενικού Συμβουλίου τα 4 μέλη είναι αλλοδαποί μαζί με την Γερμανίδα τραπεζικό στέλεχος που ανέλαβε στο ΔΣ.
Αν έρθει και ο Πολωνός διευθύνων σύμβουλος τότε ουσιαστικά ο έλεγχος του ΤΧΣ θα έχει περάσει στους ξένους και αυτή η εξέλιξη δεν πρέπει να υποτιμηθεί. 
Κατά την άποψη πολλών – και η άποψη αυτή είναι ορθή – ο έλεγχος του ΤΧΣ έχει χαθεί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook