Γραπτή Ερώτηση κατέθεσε την Τρίτη 19 Ιουλίου 2016 στην Ευρωβουλή, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, Νότης Μαριάς, με την οποία ζητά μέτρα ανακούφισης των επαγγελματιών του τουρισμού της Λέσβου, με ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση του ΦΠΑ διαμονής και εστίασης, καθώς αυτοί έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση.

Όπως αναφέρει στην Ερώτησή του, η οποία απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η «αθρόα έλευση προσφύγων και παρανόμων μεταναστών που γνώρισε η Λέσβος ειδικότερα από τον Σεπτέμβριο του 2015 και μετά  έχει προκαλέσει ραγδαία μείωση του τουριστικού προϊόντος του νησιού, την ίδια στιγμή μάλιστα που στην Ελλάδα σημειώνεται αύξηση στον εν λόγω κλάδο». Ειδικότερα, ο Νότης Μαριάς σημειώνει ότι τους μήνες «Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2016 οι αφίξεις εξωτερικού στη Λέσβο ανήλθαν στις 9.904 ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχαν φθάσει τις 29.106». Μάλιστα με «τη λήξη της τουριστικής περιόδου εκτιμάται ότι οι αφίξεις των τουριστών θα κυμαίνονται οριακά πάνω από τις 20.000 ενώ το 2015 είχαν ξεπεράσει τις 75.000. Αυτή η απώλεια 55.000 τουριστών αντιστοιχεί σε απώλεια 495.000 διανυκτερεύσεων».

Επιπρόσθετα σημειώνει, όπως υποστηρίζει και η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, ότι «κάθε χαμένη διανυκτέρευση ισοδυναμεί με απώλειες το λιγότερο ενάμιση ημερομισθίου και πέντε κιλών ιχθυοαλιευτικών και γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων. Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, το 2016 θα χαθούν 742.500 ημερομίσθια και θα επέλθει μείωση της κατανάλωσης τουλάχιστον 2.475 τόνων τροφίμων».

Και ο Νότης Μαριάς καταλήγει: Καθώς λοιπόν «οι επαγγελματίες του τουρισμού στη Λέσβο απαιτούν την άμεση αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και ζητούν τη λήψη μέτρων ανακούφισης», ερωτάται η Επιτροπή «ως μέλος της τρόικας, εάν θα συμφωνήσει στην άμεση μείωση  στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2015 του  ΦΠΑ διαμονής και εστίασης στη Λέσβο, όπως απαιτούν οι επαγγελματίες του νησιού».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Νότη Μαριά:

Η αθρόα έλευση προσφύγων και παρανόμων μεταναστών που γνώρισε η Λέσβος ειδικότερα από τον Σεπτέμβριο του 2015 και μετά  έχει προκαλέσει ραγδαία μείωση του τουριστικού προϊόντος του νησιού, την ίδια στιγμή μάλιστα που στην Ελλάδα σημειώνεται αύξηση στον εν λόγω κλάδο.

Τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2016 οι αφίξεις εξωτερικού στη Λέσβο ανήλθαν στις 9.904 ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχαν φθάσει τις 29.106.

Με τη λήξη της τουριστικής περιόδου εκτιμάται ότι οι αφίξεις των τουριστών θα κυμαίνονται οριακά πάνω από τις 20.000 ενώ το 2015 είχαν ξεπεράσει τις 75.000. Αυτή η απώλεια 55.000 τουριστών αντιστοιχεί σε απώλεια 495.000 διανυκτερεύσεων.

 Όπως υποστηρίζει η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου κάθε χαμένη διανυκτέρευση ισοδυναμεί με απώλειες το λιγότερο ενάμιση ημερομισθίου και πέντε κιλών ιχθυοαλιευτικών και γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων. Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, το 2016 θα χαθούν 742.500 ημερομίσθια και  θα επέλθει μείωση της κατανάλωσης τουλάχιστον 2.475 τόνων τροφίμων.

Για τον λόγο αυτόν οι επαγγελματίες του τουρισμού στη Λέσβο απαιτούν την άμεση αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και ζητούν τη λήψη μέτρων ανακούφισης.

Ερωτάται η Επιτροπή ως μέλος της τρόικας, εάν θα συμφωνήσει στην άμεση μείωση  στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2015 του  ΦΠΑ διαμονής και εστίασης στη Λέσβο, όπως απαιτούν οι επαγγελματίες του νησιού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook