Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, χαιρέτισε σήμερα από την Κωνσταντινούπολη τις προσπάθειες των χωρών της ζώνης του ευρώ για να μειωθεί το τεράστιο χρέος της Ελλάδας, αλλά επανέλαβε την άρνηση του ιδρύματός του να παρέμβει στην ελληνική κρίση χρέους.

«Είμαι ικανοποιημένος που βλέπω τις χώρες της ζώνης του ευρώ ενωμένες, διότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει εξελιχθεί σε μια επικίνδυνη κατάσταση και μπορούμε να δούμε ότι πολλές οικονομίες εκτός της ζώνης του ευρώ περιμένουν με αγωνία μια αποτελεσματική λύση», δήλωσε ο Ζέλικ σε συνέντευξη Τύπου.

Οι χώρες της ευρωζώνης σύμφωνα με τη zougla.gr «πρέπει να χειριστούν το θέμα του χρέους της Ελλάδας, αλλά επίσης και αυτό της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας (…) και εκείνο του τραπεζικού συστήματος (…) για να είναι αποτελεσματικές , είναι απαραίτητο να έχουν μια σειρά από μέτρα που λαμβάνουν υπόψη αυτά τα διαφορετικά στοιχεία», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, μιλώντας κατά το τέλος διήμερης επίσκεψης του στην Τουρκία.

Ο Ζέλικ, ωστόσο, απέκλεισε την υπόθεση μιας παρέμβασης της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ελλάδα.

«Δεν έχουμε εργαστεί στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια, έχουμε επικεντρωθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απολαμβάνει της υποστήριξης της», είπε.

Η Ελλάδα τοποθετείται στις «χώρες υψηλού εισοδήματος» από την Παγκόσμια Τράπεζα, και ως εκ τούτου είναι μια από τις χώρες που πρέπει να χρηματοδοτούν το ίδρυμα αυτό που προσφέρει βοήθεια για την ανάπτυξη και όχι να δανείζονται από αυτό.

Τίποτα όμως δεν εμποδίζει την Παγκόσμια Τράπεζα να βοηθήσει μία από αυτές τις χώρες, καθώς το Νοέμβριο του 2008, συμμετείχε σε ένα σχέδιο διεθνούς βοήθειας για την Ουγγαρία, μια άλλη «χώρα υψηλού εισοδήματος».

Εκείνη είχε συντονιστεί, όπως και αυτή που παρέχεται στην Ελλάδα, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook