Ξεπερνά τους ρυθμούς της χώρας η τουριστική κίνηση στην Κρήτη το πρώτο μισό του 2016, χάρη στη μετατόπιση της ζήτησης προς τα δυτικά. Το διάστημα  Ιανουαρίου – Ιουνίου 2016 καταγράφηκε αύξηση 10,3% στις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών που φθάνουν με charters. Η άνοδος είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τον μέσο όρο αύξησης σε πανελλαδικό επίπεδο, όπου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) περιορίστηκε στο 4,9%. Στη διαμόρφωση αυτού του μικρού ποσοστού αύξησης σημαντικό ρόλο έπαιξε η μεταναστευτική/προσφυγική κρίση, που επηρέασε αρνητικά τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και κυρίως στα νησιά Λέσβος, Σάμος και Κως, όπου σημειώθηκαν μεγάλες μειώσεις κατά 63%, 39% και 18%, αντίστοιχα.     

Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα και ανάλυση, η οποία υλοποιήθηκε από το Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης και συντονίστηκε από το Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και την Ενωση Ξενοδόχων Χανίων. Την ομάδα συγγραφής και ανάλυσης συγκροτούν ο δρ Γεώργιος Μπαουράκης (διευθυντής ΜΑΙΧ), ο Γεώργιος  Αγγελάκης (ερευνητής ΜΑΙΧ), ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης (Πολυτεχνείο Κρήτης – Audencia Nantes School of Management), ο Περικλής Δράκος (ΕΔΙΠ Πανεπιστήμιο Κρήτης) και ο επίκουρος καθηγητής Γεώργιος Ατσαλάκης (Πολυτεχνείο Κρήτης).

Ειδικότερα στα Χανιά, με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για την ίδια περίοδο, σημειώνονται 369.000 διεθνείς αφίξεις, ενισχυμένες κατά 8,4% σε ετήσια βάση. Αύξηση παρατηρείται από όλες τις κύριες εθνικότητες που επισκέπτονται τη Δυτική Κρήτη, εκτός των Δανών, οι οποίοι μειώνουν τις αφίξεις τους κατά 4%. Αντίθετα, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι Βρετανοί με 34%, κερδίζοντας την τρίτη θέση από τους Δανούς και πλησιάζοντας τους Νορβηγούς και Σουηδούς, με αποτέλεσμα να βρίσκονται έπειτα από πολλά χρόνια στις πρώτες θέσεις των συνολικών αφίξεων στο αεροδρόμιο Χανίων. Τα τελευταία έξι χρόνια μάλιστα, το πρώτο εξάμηνο οι Βρετανοί καταγράφουν συνεχή αύξηση, τετραπλασιάζοντας σχεδόν τις αφίξεις τους στο αεροδρόμιο Χανίων.

Οι μισοί αλλοδαποί τουρίστες που καταφτάνουν στο αεροδρόμιο Χανίων προέρχονται από μη σκανδιναβικές χώρες, επιβεβαιώνοντας και εφέτος τη συνεχή αύξηση αυτών των εθνικοτήτων. Η ανοδική τάση που παρατηρείται από το 2010 οφείλεται κυρίως στη δυναμική παρουσία της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair, η οποία καταλαμβάνει σχεδόν το 30% των συνολικών αφίξεων και της οποίας εννέα στους δέκα επιβάτες προέρχονται από μη σκανδιναβικές χώρες, αλλάζοντας έτσι το μείγμα των τουριστών που επιλέγει το αεροδρόμιο Χανίων ως τελικό προορισμό.

Αύξηση 11% των συνολικών αφίξεων αλλοδαπών τουριστών παρατηρείται και στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, όπου το 65% αποτελείται από Γερμανούς, Βρετανούς, Γάλλους και Ρώσους. Η θετική μεταβολή οφείλεται στην άνοδο όλων των κύριων εθνικοτήτων που προτιμούν το αεροδρόμιο Ηρακλείου, και κυρίως των ρώσων τουριστών, οι οποίοι αυξάνουν τις αφίξεις τους κατά 42% σε σύγκριση με τη μεγάλη πτώση της τελευταίας διετίας.

Υψηλά εισοδήματα στα Χανιά – All inclusive και αύξηση στις κρατήσεις μέσω Airbnb

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι τουρίστες που φθάνουν στα Χανιά για διακοπές είναι κυρίως μεταξύ 25 και 64 ετών, υψηλού μορφωτικού και εισοδηματικού επιπέδου, μια και ο μέσος όρος των εισοδημάτων είναι πάνω από 60.000 ευρώ. Εξι στους δέκα τουρίστες έχουν ξαναεπισκεφθεί τη Δυτική Κρήτη, ενώ εννέα στους δέκα αλλοδαπούς τουρίστες δηλώνουν ότι όχι μόνο θα την ξαναεπισκεφθούν, αλλά και θα την προτείνουν ανεπιφύλακτα σε συγγενείς και φίλους.

Οι περισσότεροι θα χαρακτήριζαν τη Δυτική Κρήτη οικογενειακό προορισμό για ξεκούραση, ενώ απολαμβάνουν τις παραλίες και τη θάλασσα μέσα σε ένα πολύ φιλικό και ζεστό περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται από την κρητική φιλοξενία και τη σχέση με τους ντόπιους κατοίκους. Στη συντριπτική τους πλειονότητα διαμένουν στις γύρω περιοχές του Πλατανιά, της Αγίας Μαρίνας και των Χανίων κατά μέσο όρο μεταξύ οκτώ και εννέα ημερών, ανάλογα με την εθνικότητα, σε ξενοδοχειακά καταλύματα υψηλότερης κατηγορίας.

Οι οικογένειες χωρίς παιδιά διαφοροποιούνται στη διαμονή, αφού ένα μεγάλο ποσοστό προτιμά ενοικιαζόμενα δωμάτια/studios και ξοδεύει περισσότερα από τον μέσο όρο κατ’ άτομο. Αντίθετα, οι οικογένειες, αν και εμφανίζονται με μεγάλα εισοδήματα, προτιμούν το ξενοδοχείο και το all inclusive, με αποτέλεσμα να ξοδεύουν σαφώς λιγότερα. Ωστόσο 9% των αλλοδαπών τουριστών χρησιμοποίησε την υπηρεσία AirBnB για να κάνει κράτηση του ξενοδοχειακού του καταλύματος, ποσοστό πολύ ψηλότερο σε σχέση με την περυσινή περίοδο, ενώ για τα καταλύματα που βρίσκονται στις περιοχές Παλαιόχωρας, Κισσάμου, αλλά και αυτά εντός Δήμου Χανίων, φαίνεται να υπάρχουν περισσότερες κρατήσεις από τους τουρίστες με αυτή την υπηρεσία. Παράλληλα, εκτός από τα έξοδα που έχουν κάνει για τα αεροπορικά εισιτήρια και το κόστος διαμονής τους, οκτώ στους δέκα τουρίστες δαπανούν το περισσότερο μέρος του προϋπολογισμού τους σε ταβέρνες, καφετέριες και σουπερμάρκετ, ενώ αντίθετα πολύ μικρό είναι το ποσοστό αυτών που ενδιαφέρονται να δαπανήσουν κάποια χρήματα για τη νυχτερινή τους διασκέδαση.

Σε σχέση με τον βαθμό ικανοποίησης των ξένων επισκεπτών, αυτή είναι εξαιρετική για τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα τουριστικά καταλύματα, οι χώροι εστίασης, αλλά και η συμπεριφορά των ντόπιων. Βελτιωμένη σε μεγάλο βαθμό είναι και η εικόνα για τα μεταφορικά μέσα (λεωφορεία, ταξί), όμως διατηρείται ο προβληματισμός για την καθαριότητα στις παραλίες, την κατάσταση του οδικού δικτύου και την οδική σήμανση. Ο τελικός  βαθμός δυσαρέσκειας θα αποτυπωθεί μετά το πέρας της έρευνας στο τέλος της τουριστικής περιόδου.

Αύξηση και στα κρουαζιερόπλοια σε Σούδα και Ηράκλειο

Ενθαρρυντική είναι και η μεγάλη αύξηση των αφίξεων των επιβατών με κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της Σούδας το πρώτο εξάμηνο, η οποία αγγίζει το 80% σε ετήσια βάση. Οπως τονίζεται, αυτό είναι αποτέλεσμα προσπαθειών του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων για την προσέλκυση πολυτελών κρουαζιεροπλοίων, αγγίζοντας τις 43.846 αφίξεις επιβατών, οι οποίοι είναι υψηλού εισοδηματικού προφίλ. Αισιόδοξα μηνύματα έρχονται και από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, με την αύξηση των αφίξεων επιβατών μέσω κρουαζιεροπλοίων να διαμορφώνεται σε ποσοστό 34% το αντίστοιχο διάστημα, φθάνοντας τις 98.675 αφίξεις.

Το τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του ΜΑΙΧ συνεχίζει και εφέτος την έρευνα στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα στην Αρχαία Απτέρα σχετικά με την ικανοποίηση επισκεψιμότητας και σκιαγράφησης του προφίλ των επισκεπτών, αποτελέσματα τα οποία θα δημοσιοποιηθούν στο τέλος της τουριστικής περιόδου

 

tovima.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook