Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, επί της αρχής και επί των άρθρων, το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο, μετά από πολύωρη κοινοβουλευτική συζήτηση που διεξήχθη σε υψηλούς τόνους και χαρακτηρίστηκε από την έντονη αντιπαράθεση.

Η απλή αναλογική «πέρασε» με 179 ψήφους, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, καθώς δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 200 ψήφων.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε αρχικά επί της αρχής. Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων. Κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.

Στη συνέχεια υπήρξε ψηφοφορία κατ’ άρθρον. Από τους 281 βουλευτές που ψήφισαν, στα άρθρα είπαν:

Αρθρο 1 (ψήφος στα 17 έτη): 180 «Ναι», 81 «Όχι», 20 «Παρών»
Αρθρο 2 (απλή αναλογική, κατάργηση μπόνους): 179 «Ναι», 83 «Όχι», 19 «Παρών»
Αρθρο 3 (πλαφόν 3%): 163 «Ναι», 101 «Όχι», 17 «Παρών»
Αρθρο 4 (έναρξη ισχύος του νόμου): 179 «Ναι», 86 «Όχι», 16 «Παρών»
Αρθρο 5 (ακροτελεύτιο): 179 «Ναι», 86 «Όχι», 16 «Παρών»
Από τους βουλευτές της πλειοψηφίας ο Γ.Δημαράς, που προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους, δήλωσε «παρών» στο άρθρο 3. Ο Θ.Θεοχαρόπουλος, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ψήφισε το σύνολο των άρθρων.

Από το Ποτάμι, οι Σπ.Λυκούδης, Σπ.Δανέλλης και Γρ.Ψαριανός δήλωσαν «παρών» στο άρθρο 2. Οι Γ.Αμυράς και Γ.Μαυρωτάς δήλωσαν «παρών» στο άρθρο 1, ενώ ο Αμέτ Ιλχάν «παρών» στα άρθρα 1 και 3. Καταψήφισαν όλα τα άρθρα οι Στ.Θεοδωράκης Κ.Μπαργιώτας και Ι.Φωτήλας.

Τσίπρας: Αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας η απλή αναλογική

Ιστορική χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή ημέρα γιατί η απλή αναλογική θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων και θα γίνει νόμος του ελληνικού κράτους. Ο πρωθυπουργός μίλησε για πολιτικά ώριμη πρόταση νόμου που ανταποκρίνεται σε ένα πάγιο αίτημα αριστερών δημοκρατικών δυνάμεων, αποτελεί σύγχρονο αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας και δικαιώνει τους αγώνες για πραγματική ισοτιμία και δημοκρατία.

«Τιμάμε τους αγώνες του λαού μας κάνοντας πράξη το εμβληματικό αίτημα Δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ για την ψήφο στα 17 δήλωσε πως «δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη νεολαία, να μην ενδώσουν στην αποπολιτικοποίηση, να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους».

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου έχει ταχθεί υπέρ της ισοτιμίας της ψήφου, «ακόμα και πολίτες που ψήφισαν και ψηφίζουν ΝΔ», ενώ «ικανοποιεί το σύγχρονο αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας, για εξορθολογισμό και ανανέωση του πολιτικού συστήματος».

«Καταθέτουμε ένα νόμο που στερεί από την πλειοψηφία το δικαίωμα να λειτουργεί βάσει της χαμένης ψήφου, αλλά στηρίζεται στην ισοτιμία της» είπε.

Θέτοντας ευρύτερα το θέμα της απλής αναλογικής, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η κρίση που βιώνουμε είναι πρωτίστως κρίση του πολιτικού συστήματος» και η πρόταση νόμου της κυβέρνησης «αποτελεί μια πολιτικά ώριμη μεταρρύθμιση η οποία εγγράφεται στο συνολικό σχέδιό μας για το δημοκρατικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος».

«Η μεταρρύθμισή μας θα απελευθερώσει την κοινωνία από τη διαφθορά και το πολιτικό σύστημα από την εξάρτηση με την οικονομική ολιγαρχία» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι να αφήσουμε ένα βαθύ μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα».

«Είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε ένα μέλλον απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «θα αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα στην εξέλιξη αυτού του τόπου. Με μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς».

«Η εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν είναι μονοδιάστατη» είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «ο λαός μας έδωσε εντολή για διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αλλά και για ρήξη με το παλιό».

Αναφερόμενος στην συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια νέα, ουσιαστική αναθεώρηση «που θα συμβαδίσει με τη δημοκρατική αναγέννηση της Ελλάδας». Επανέλαβε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πρόθυμος να ανοίξουν άρθρα του Συντάγματος για αναθεώρηση, για τα οποία δε συμφωνεί, εφόσον υπερψηφιστεί με 200 ψήφους η απλή αναλογική.

Επιτέθηκε δε στη ΝΔ και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «οι μόνες μεταρρυθμίσεις που ξέρατε να κάνετε είναι να απολύετε, να κόβετε συντάξεις, να δίνετε δωράκια στη διαπλοκή». Υποστήριξε δε ότι «διάφοροι κύκλοι σας πιέζουν να ζητάτε εκλογές, να παρακινείτε σε διαμαρτυρίες για χάρη των συμφερόντων».

Μητσοτάκης: Η απλή αναλογική δεν απειλεί τη ΝΔ, αλλά τη Δημοκρατία

Δριμεία επίθεση για «πολιτικό αμοραλισμό», μικροκομματικές μεθοδεύσεις και σχέδιο ακυβερνησίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ.Μητσοτάκης στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα κρίνοντας την πρόταση για τον εκλογικό νόμο. 

Η απλή αναλογική δεν πλήττει τη ΝΔ, αλλά τη Δημοκρατία, τόνισε, επαναλαμβάνοντας τα επιχειρήματα περί ακυβερνησίας ή βραχύβιων και αδύναμων κυβερνήσεων, με ιστορική αναδρομή στα χρόνια που εφαρμόστηκε. 

«Οδεύετε σε μια βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και γι’ αυτό προσπαθείτε να στερήσετε την εξουσία από τη ΝΔ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Θέλουνε ακυβερνησία και παίζουν παιχνίδια με τους θεσμούς επειδή ξέρουν ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα ηττηθούν κατά κράτος, και προσπαθούν να διατηρήσουν την πρόσβαση στην εξουσία ακόμη και από θέση μειοψηφίας». 

Θα είναι ο μοναδικός νόμος που δεν θα εφαρμοστεί ποτέ, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης αρκετές φορές στην ομιλία του. 

Ο εκλογικός νόμος δεν θα ισχύσει, γιατί θα βρει απέναντι μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων που θα ακυρώσουν στο σχέδιο για ακυβερνησία στην επόμενη Βουλή, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπενθύμισε μάλιστα θέσεις που έχουν εκφράσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της απλής αναλογικής, ξεκινώντας από τον υπουργό Εσωτερικών Π.Κουρουμπλή που από το «η απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία, αναγκάστηκε να αλλαξει θέση» και καταλήγοντας σε άρθρο τον Ν.Φίλη στην Αυγή. «Τι Κουρουμπλής, τι Φίλης, τι Κουτσόγιωργας;» είπε χαρακτηριστικά.

«Χρειαζόμαστε αλήθεια και εμπιστοσύνη, ηγεσία, σχέδιο και όραμα, για να αφήσουμε πίσω την κρίση και το μνημόνιο, πρέπει να αφήσουμε πίσω τις παθογένειες και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική, η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός, είναι μέσο για να πετύχουμε τους στόχους» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία, η ΝΔ ήταν υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, θέλουμε ένα σύστημα που να προάγει την αντιπροσωπευτικότητα αλλά να εξασφαλίζει και την κυβερνησιμότητα. Πότε η ΝΔ δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο για να ικανοποιήσουν κομματικά οφέλη» σημείωσε.

Ενδεικτικό των σκοπιμοτήτων και των συμφερόντων που προσπαθεί η κυβέρνηση να εξυπηρετήσει μέσω του νόμου αυτού είναι κατά τον κ. Μητσοτάκη ότι η πρότασή της περιορίστηκε μόνο στη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στους 17άρηδες και στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. 

Αυτά είναι μόνο τα προβλήματα του ισχύοντος συστήματος; αναρωτήθηκε. «Τι θα κάνουμε με τις μεγάλες περιφέρειες;» είπε, υπενθυμίζοντας ότι από το 2014 έχει καταθέσει πρόταση για τη κατάτμησή τους. 

Γεννηματά: Φέρνετε την απλή αναλογική ως αριστερό φερετζέ σε δεξιές πολιτικές

«Κύριε πρωθυπουργέ, το κόλπο δεν έπιασε. Όλοι κατάλαβαν ότι παίζετε με την απλή αναλογική γιατί φοβόσαστε την απλή λογική που λέει ότι τα κάνατε μαντάρα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η κ. Γεννηματά τόνισε, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, ότι «φέρνετε την απλή αναλογική ως αριστερό φερετζέ στις δεξιές πολιτικές που εφαρμόζετε» και «δεν θα μιλούσατε για απλή αναλογική εάν οι δημοσκοπήσεις σας έβγαζαν πρώτο κόμμα».

«Μην αναζητάτε σε εμάς συνενόχους για τα τερτίπια σας. Ψάξτε αλλού για θηράματα στις παγίδες σας» δήλωσε.

Αναφερόμενη και η κ. Γεννηματά, μετά τον Σταύρο Θεοδωράκη, στο τι συνέβη στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών τον Ιούλιο του 2015, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι υποσχέθηκε ότι δεν θα αιφνιδιάσει κανένα και ένα μήνα αργότερα πήγε σε εκλογές.

Παράλληλα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέρριψε δύο φορές την πρότασή του κόμματός της για τον εκλογικό νόμο. «Σας είπαμε μην φέρετε αποσπασματικές ρυθμίσεις δεν θα το στηρίξουμε» τόνισε.

«Εσείς και όχι εμείς κάνετε χαρούμενο τον κ. Μητσοτάκη. Γιατί με την πολιτική σας και την ανικανότητά σας διευκολύνετε τη δεξιά παλινόρθωση» δήλωσε. «Η λεηλασία της Δημοκρατικής Παράταξης τελείωσε και ανήκει στο παρελθόν» συμπλήρωσε.

Η Φώφη Γεννηματά είπέ ότι «ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Μητσοτάκης μόνοι τους μπορούν να βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια» και υπογράμμισε πως «η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της μόνο με μία ευρεία εθνική συνεννόηση πάνω σε ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης».

Επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του κόμματός της η κ. Γεννηματά είπε ότι ζητά κατάργηση του μπόνους έως το ποσοστό του 42%, διατήρηση του 3% ως όριο εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή, κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, δικαίωμα ψήφου στην ομογένεια και όσων ζουν στο εξωτερικό, ενώ τάχθηκε υπέρ της ψήφου στα 17 έτη.

«Η ολοκληρωμένη πρόταση μας είναι μία πράξη ευθύνης χωρίς “κόλπα”, τυχοδιωκτισμούς και μικροκομματικά παιχνίδια» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η ίδια εκτίμησε ότι «Τσίπρας και Μητσοτάκης λειτουργούν συμπληρωματικά, είναι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος» και διαμήνυσε: «Δεν γίναμε μέρος των 200 που ψηφίζουνε, δεν θα γίνουμε μέρος των 200 που ξεφηφίζουνε. Συνεννοηθήκαμε;»

«Ας μη κοιτούν προς τα εμάς όσοι ψάχνουν είτε άλλοθι και δεκανίκια είτε ‘πρόθυμους και χρήσιμους ηλιθίους’. Σε μας να κοιτάξουν, όταν μπορούν να μας κοιτάξουν στα μάτια» τόνισε η κ. Γεννηματά, προσθέτοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει μία και μόνη γραμμή, την εθνική συνεννόηση για να βγει η χώρα από την κρίση».

Κουτσούμπας: Αποπροσανατολισμός από τα προβλήματα μέσω εκλογικού νόμου

Δριμύ κατηγορώ ότι μέσω της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο προσπαθούν να συσκοτίσουν τα μεγάλα προβλήματα και να αποπροσανατολίσουν το λαό απηύθυνε ο Δ.Κουτσούμπας του ΚΚΕ στην κυβέρνηση, αλλά και στην Αντιπολίτευση. 

Ο λαός, που στενάζει από τη βάρβαρη φορομπηχτική πολιτική, δεν νοιάζεται στη παρούσα συγκυρία για τον εκλογικό νόμο, αλλά για τα νέα αντεργατικά μέτρα που έρχονται, τόνισε, αφιερώνοντας μεγάλο μέρος της ομιλίας στα κρίσιμα ζητήματα που διακυβεύονται εν όψει της νέας αξιολόγησης.

Αποκωδικοποιώντας και συνοψίζοντας τις επιδιώξεις των εργοδοτών ο κ. Κουτσούμπας μίλησε για: 

-πλήρη απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων (με επιχείρημα ότι η χώρα μας αποτελεί εξαίρεση στην Ευρώπη, γεγονός που -όπως τόνισε- καταδεικνύει τι πραγματικά είναι το ευρωπαϊκο κοινωνικό κεκτημένο, στο οποίο η κυβέρνση θέλει να επιστρέψουμε).

-επιστροφή της δυνατότητας των εργοδοτών για ανταπεργία

-αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου (με επιχείρημα ότι αυτός πάσχει τη στιγμή, που ήδη οι συνδικαλιστικές διώξεις έχουν λάβει διαστάσεις, όπως ανέφερε)

-εμπόδια αν όχι κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, θέτοντας ζητήματα αντιπροσωπευτικότητας στη λήψη αποφάσεων για απεργία

-αλλαγές εις βάρος των εργαζομένων για τη διαιτησία του ΟΜΕΔ.

Μάλιστα ο κ. Κουτσούμπας είναι οτι πλέον οι μάσκες έπεσαν και αποδεικνύεται ότι την σκληρή αυτή γραμμή στα εργασιακά υπηρετούν από κοινού κυβέρνηση, εργοδότες, Κομισιόν, ΔΝΤ και η πλειοψηφία της συνδικαλιστικής ηγεσίας. Η Κομισιόν, όπως είπε, θέτει το ίδιο ουσιαστικά αντεργατικό πλαίσιο, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι βίαια μέτρα και ανατροπές ζητά μόνο το ΔΝΤ.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΚΚΕ για καθιέρωση ανόθευτης απλής αναλογικής, ξεκαθάρισε ποια άρθρα θα ψηφίσει και ποια θα καταψηφίσει.

Θεοδωράκης: Να ξεχάσουν κάποιοι σκέψεις για κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα

«Αν κάποιοι σκέφτονται ότι θα μπορούσαν να γίνουν κυβερνήσεις στην Ελλάδα, χωρίς το πρώτο κόμμα, να το ξεχάσουν. Θα θεωρηθεί, και θα είναι, κοινοβουλευτική ανωμαλία. Εκτός αν μιλάμε για ποσοστά κάτω του 25% οπότε είναι σαφές ότι κανείς δεν έχει το προβάδισμα» δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, κατά τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο. 

Ο κ. Θεοδωράκης ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών τον Ιούλιο του 2015, όπου ετέθη το ζήτημα του εκλογικού νόμου, όπου, όπως περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τελικώς έδωσε δύο διαβεβαιώσεις: Ότι δεν θα αιφνιδιάσει με εκλογές και ότι, σε κάθε περίπτωση, πριν τις εκλογές θα συζητήσουμε για τον εκλογικό νόμο.

«Τη συνέχεια την ξέρετε. Ο κ. Τσίπρας προκηρύσσει εκλογές ένα μήνα μετά, χωρίς καμία συνεννόηση και χωρίς να δεχτεί καμία κουβέντα για αλλαγή του εκλογικού νόμου και μείωση του μπόνους (…) Το μόνο που άλλαξε από καλοκαίρι σε καλοκαίρι είναι οι δημοσκοπήσεις. Τότε ήσασταν πρώτοι. Τώρα είστε δεύτεροι και προτιμάτε την ακυβερνησία από μια κυβέρνηση των αντιπάλων σας» είπε ο κ. Θεοδωράκης. 

Ως προς την ουσία, ο κ. Θεοδωράκης εκτίμησε ότι η απλή αναλογική δεν είναι η προοδευτική επιλογή που έχει ανάγκη ο τόπος, ιδιαίτερα η Ελλάδα της κρίσης. «Αν είχαμε απλή αναλογική θα έπρεπε σήμερα να συνεργασθούν 5 κόμματα για να κάνουν κυβέρνηση. Υπάρχει τέτοια σύγκλιση στην Βουλή και δεν το βλέπουμε; Έχουν υποχωρήσει τόσο οι εγωισμοί και το κομματικό αλάθητο, που μπορούν να συνεργασθούν 5 κόμματα;» αναρωτήθηκε.

«Η ακυβερνησία, η αβεβαιότητα, η αναποτελεσματικότητα θα φέρει νέα λουκέτα. Κανείς δε θέλει να επενδύει σε μια ακυβέρνητη χώρα. Η απλή αναλογική σε μια χώρα σε κρίση είναι εύκολο να ενισχύσει τα ευκαιριακά κινήματα διαμαρτυρίας, να ενισχύσει τους ακραίους, και τελικά τους λαϊκιστές και τους δημαγωγούς. Και η πολιτική να καταλήξει ένα συνεχές παζάρι και μια ισορροπία τρόμου» τόνισε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού παραδέχτηκε ότι αν και «το φάρμακο που προτείνετε είναι ψεύτικο, η αρρώστια όμως είναι αληθινή». «Έχουμε ένα πολιτικό σύστημα, στην μέγγενη του δικομματισμού, με τους βουλευτές να έχουν ανάγκη τα κανάλια και τους χρηματοδότες για να εκλεγούν» είπε.

«Γιατί δεν σπάτε λοιπόν τις μεγάλες περιφέρειες; Γιατί άκουσον άκουσον ο νέος σας λεβέντης σύμμαχος θέλει τις μεγάλες περιφέρειες για να μπορεί να ελέγξει εύκολα ποιοι θα εκλεγούν βουλευτές. Θυσία λοιπόν στο παζάρι και αυτή η μεταρρύθμιση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για την ψήφο από τα 17, ο κ. Θεοδωράκης μίλησε για σχέδιο «ξεγελώντας τους 16άρηδες» με στόχο «να καλοπιάσει περίπου 130.000 νέους ψηφοφόρους». Κατγήγγειλε όμως ότι την ίδια στιγμή «διαγράφετε από τους εκλογικούς καταλόγους αυτούς που ζουν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό» διότι «προφανώς φοβάστε ότι αυτοί που ξενιτεύτηκαν για μια καλύτερη ζωή δεν θα ψηφίσουν ένα κόμμα στο οποίο είναι διαδεδομένη η άποψη ότι η καριέρα είναι χολέρα. Οι άνθρωποι της δουλειάς δεν θα ψηφίσουν τα παιδιά του κομματικού σωλήνα.»

Καταλήγοντας, ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του «το πρώτο κόμμα να έχει ένα μικρό προβάδισμα: μια έδρα για κάθε 2%. Με 40% θα πάρει συν 20 έδρες. Με 30% συν 15 έδρες» και ξεκαθάρισε ότι « το Ποτάμι δεν θα επικροτήσει τον ευκαιριακό εκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Λέμε όχι στην εξαπάτηση. Λέμε όχι στον αγώνα σας για την επιβίωση της εξουσίας σας.»

Καμμένος: Ο μόνος δρόμος είναι της απλής αναλογικής

Σε αυτό το κοινοβούλιο μπορούν να υπάρξουν συνθέσεις, και αυτές οι συνθέσεις μπορούν να οδηγήσουν σε σταθερότερες κυβερνήσεις, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, προσθέτοντας ότι «ο μόνο δρόμος είναι αυτός της απλής αναλογικής».

Ο κ. Καμμένος κάλεσε τους βουλευτές «να χτίσουμε ένα εκλογικό σύστημα που καταργεί τις ομαδοποιήσεις της μεταπολίτευσης», που οδηγούν, όπως είπε, σε ουσιαστική κατάργηση του κοινοβουλευτισμού.

Τόνισε επίσης ότι «είναι η ώρα να δώσουμε τη δυνατότητα στη νέα γενιά να πάρει στα χέρια τις αποφάσεις για το μέλλον» και πρόσθεσε ότι δεν καταλαβαίνει όσους λένε ότι ο 17χρονος είναι ανώριμος, ενώ είναι ώριμος να υπογράψει σύμβαση εργασίας.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εκτίμησε ότι το θέμα της ψήφου των ομογενών και το σπάσιμο των περιφερειών είναι θέματα που μπορούν να εξεταστούν αργότερα, ενώ είπε ότι πρόταση του κόμματός τους θα είναι να καταργηθεί το ψηφοδέλτιο της επικρατείας. 

Τόνισε επίσης ότι πρέπει να ανοίξει και το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, προτείνοντας μεταξύ άλλων άμεση κατάργηση των νόμου περί ευθύνης υπουργών, αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας («όπως προέβλεπε το Σύνταγμα του 1986 και πριν») και εκλογή του από το λαό, όρια στη θητεία των βουλευτών και «ίσως να συζητήσουμε και το ασυμβίβαστο βουλευτή – υπουργού».

ιχαλολιάκος: Δεν συμμετέχουμε στο ανατολίτικο παζάρι για τον εκλογικό νόμο

«Δεν συμμετέχουμε σε αυτό το ανατολίτικο παζάρι, δεν είμαστε ουρά κανενός», δήλωσε ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος αποχώρησε μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα του από τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο στη Βουλή. 

«Ας μην μιλάτε για αγνή άδολη λογική, αλλά για ένα ανατολίτικο παζάρι. Σε αυτή την ιστορία η Χρυσή Αυγή δεν είναι δυνατόν να συμμετάσχει» είπε. 

Ακόμα, ο κ. Μιχαλολιάκος επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υποστηρίζοντας ότι έχουν την ίδια «εθνοκτόνο» πολιτική, ενώ μίλησε για εκστρατεία λάσπης που δέχτηκε το κόμμα του, με ισχυρισμούς, όπως είπε, ότι «η Χρυσή Αυγή έχει κάνει συμφωνία κάτω από το τραπέζι με αντάλλαγμα τη δίκη της».

«Δέκα μέρες λάσπης, παραπληροφόρησης και ατέλειωτα ανατολίτικα παζάρια στα οποία δεν συμμετέχει η Χρυσή Αυγή» δήλωσε o κ. Μιχαλολιάκος.

«Δεν συμμετέχουμε σε αυτό το παιχνίδι. Σε αυτή την διαδικασία δεν θα συμμετάσχουμε. Καληνύχτα σας» είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Λεβέντης: Προδοσία η άρνηση του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει απλή αναλογική

Το ΠΑΣΟΚ θα τιμωρηθεί από τον ελληνικό λαό για την άρνησή του να υπερψηφίσει την απλή αναλογική, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο.

Ο κ. Λεβέντης κατηγόρησε την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για προδοσία κατά της Αριστεράς, δεδομένου ότι η απλή αναλογική «βρισκόταν στην ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη».

Η στάση του ΠΑΣΟΚ, είπε, θα φέρει τη Δεξιά στην εξουσία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook