Το 2015, λόγω των μεγάλων διαρροών και στην συνέχεια λόγω της ξηρασίας, «χάθηκε» μια κρίσιμη χρονιά για το φράγμα 

Τα εναέρια πλάνα που δείχνουν την τωρινή, αποκαρδιωτική, εικόνα του φράγματος Βαλσαιμιώτη προκάλεσαν εύλογα ερωτηματικά για το τι συμβαίνει και υπάρχει τόσο λίγη ποσότητα νερού.

Ειδικά εάν η σημερινή εικόνα συγκριθεί με αντίστοιχη του Μαρτίου του 2015 που το φράγμα ήταν γεμάτο.

Όπως ανέφερε στο Flashnews.gr ο Δ/ντής Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ ΑΕ και επιβλέπων του φράγματος κ. Μάρκος Πατρελάκης,

«τον Μάρτιο του 2015 το φράγμα γέμισε με έξι εκατομμύρια κυβικά νερού. Τότε διαπιστώσαμε ότι οι διαρροές που στην αρχή ήταν μικρές και στα όρια του ανεκτού, άρχισαν να μεγαλώνουν. Παρακολουθήσαμε το φαινόμενο και το καλοκαίρι αποφασίσαμε να διαθέσουμε το νερό στην κατανάλωση σχεδόν δωρεάν και τον Σεπτέμβρη αδειάσαμε τελείως το φράγμα για να μπορέσουν να γίνουν επισκευές.

Δώσαμε ειδική εντολή στον ανάδοχο, επειδή η άποψη της υπηρεσίας ήταν που επρόκειτο για παραλείψεις και κακοτεχνίες του αναδόχου, και με δικές του δαπάνες έκανε πολλές τσιμεντενέσεις και ενέσεις με ρητίνες για να αποκαταστήσει τα σκυροδέματα και να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των διαρροών.»

Όμως για να γίνουν οι εργασίες στο φράγμα δεν αποθηκευόταν νερό μέχρι το τέλος του 2015 και όταν στις αρχές του Ιανουαρίου του 2016 έκλεισε και πάλι το φράγμα για να γεμίσει με νερό, η ξηρασία του Χειμώνα επιφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη.

«Όλους τους μήνες στις αρχές του έτους, η παροχή των πηγών των Μεσκλών, ήταν πολύ μικρή 
Μάλιστα, προκειμένου να συγκεντρωθεί κάποια ποσότητα νερού στο φράγμα, διακόψαμε την υδροδότηση της πόλης των Χανίων και του Πλατανιά από τις πηγές των Μεσκλών από την αρχή του Φλεβάρη και ότι έδιναν οι πηγές το στέλναμε στον Βαλσαμιώτη, έτσι ώστε να συγκεντρώσουμε την ποσότητα νερού προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την καλοκαιρινή ξηρασία.»

Όπως λέει ο κ.Πατρελάκης «σήμερα υπάρχει μια ποσότητα 900.000 κυβικών μέτρων νερού η οποία μπορεί να δοθεί στην κατανάλωση.

Ήδη από το φράγμα Βαλσαμιώτη  ενισχύεται η περιοχή των Μεσκλών και του Αγιά – Κολυμπάρι. Επίσης συζητήσαμε με τον ΤΟΕΒ Φουρνέ και καταλήξαμε σε συμφωνία να πάρει μια ποσότητα και ο Φουρνές για να αντιμετωπίσει την ξηρασία.

Σκεφτόμαστε και μια ποσότητα να πάει στην λίμνη της Αγιάς με τον όρο να μην παίρνει κανείς έτσι ώστε να υπάρχει μια σταθερή στάθμη.»

Σε ότι αφορά για το τι αναμένεται να συμβεί στην επόμενη χρονιά ο κ.Πατρελάκης είναι κατηγορηματικός:

«Με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι τον επόμενο Χειμώνα το φράγμα θα γεμίσει γιατί ο μέσος όρος των απορροών από τις πηγές των Μεσκλών είναι 30 εκατομ. κυβικά νερού, ενώ στα φράγμα βάζουμε μόνο έξι εκατομ. κυβικά.»

Στο εύλογο ερώτημα για το αν θα υπάρξουν και πάλι διαρροές μόλις γεμίσει το φράγμα ο Δ/ντής Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ ΑΕ απάντησε:

«Έχουμε πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι έχουν περιορισθεί οι διαρροές για παρσσότερο από το 70%, αλλά θα είμαστε σίγουροι μόνο όταν θα ανέβει και πάλι η στάθμη. Είμαι αισιόδοξος, βάση και των στοιχείων από τις μετρήσεις, ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα καθώς δεν θέλουμε απόλυτη στεγανότητα γιατί μια ποσότητα νερού πρέπει να περνά από το φράγμα στο πλαίσιο της οικολογικής παροχής.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook