Το πρόγραμμα των δημόσιων εκσκαφών θα ανανεώνεται κάθε βδομάδα και θα βρίσκεται στην ιστοσελίδα του δήμου Ρεθύμνης, Χανίων και Πλατανιά, καθώς και στο δήμο Φαιστού

Ήταν η πρώτη φωλιά που εντοπίστηκε από τους εθελοντές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2016 στην Κρήτη στην παραλία του Αδελιανού Κάμπου στις 23 Μαίου, την παγκόσμια ημέρα της χελώνας. Μετά από τον φόρτο εργασίας που απαιτεί το ξεκίνημα του προγράμματος, το να βλέπεις την πρώτη φωλιά στην παραλία ωοτοκίας δημιουργεί ένα αίσθημα ανακούφισης. Οι θαλάσσιες χελώνες είναι και πάλι εδώ και χρειάζονται προστασία.

Με καθημερινό ξύπνημα στις 5 το πρωί, περπάτημα ωρών για συνεχή καταγραφή των φωλιών αλλά και διαρκή ενημέρωση του κόσμου που ενδιαφέρεται να μάθει για τις θαλάσσιες χελώνες της Κρήτης, κατάφεραν να περάσουν 2 μήνες. Και τα πρώτα ίχνη από χελωνάκια, καταγράφηκαν στις 13 Ιουλίου το πρωί που σημαίνει ότι στις 12 Ιουλίου το βράδυ σκαρφάλωσαν από τη φωλιά τους στην επιφάνεια της παραλίας και κατευθύνθηκαν προς το νερό.

Κάπως έτσι οι πρώτοι νεοσσοί θαλάσσιας χελώνας αυτοί τη στιγμή κολυμπούν στα νερά της Κρήτης, και ακόμα παραπέρα, αντιμετωπίζοντας κάθε είδους κίνδυνο που αν τον ξεπεράσουν θα τα κάνει πιο δυνατά με σκοπό, όταν φτάσουν τα 25 τους χρόνια να επιστρέψουν και πάλι στις παραλίες της Κρήτης.

Ο Σύλλογος δράττει κάθε ευκαιρίας για να δείξει πόσο σημαντική είναι η προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Ως εκ τούτου πραγματοποιεί μια σειρά δράσεων από την εκκίνηση της περιόδου ωοτοκίας, προσκαλώντας τον κόσμο να ακολουθήσει την καθημερινή δραστηριότητα ενός εθελοντή, να παρευρεθεί στην απελευθέρωση μιας αποθεραπευμένης χελώνας, να ενημερωθεί στον ενημερωτικό σταθμό ή στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις που φιλοξενούν τους εθελοντές και να γίνει μάρτυρας στη διαδικασία εκσκαφής μιας φωλιάς όπου μπορεί να παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία καταμέτρησης των αυγών που έχουν εκκολαφθεί και αυτών που δεν τα έχουν καταφέρει και να μάθουν τους λόγους που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα. 

Κάποιες φορές οι επισκέπτες έχουν την τύχη να δούν από κοντά χελωνάκια, αυτά που ενδεχομένως έχουν παγιδευτεί μέσα στη φωλιά και χρειάζονται μια βοήθεια παραπάνω για να απεγκλωβιστούν. Βοήθεια που προσφέρεται πολύ προσεκτικά από τους κατάλληλα εκπαιδευμένους εθελοντές του Συλλόγου που εν συνεχεία θα τα οδηγήσουν με συγκεκριμένο τρόπο και με ασφάλεια στη θάλασσα.

Παρόλαυτα ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να συμβάλει στην προστασία τους ακολουθώντας τις παρακάτω απλές οδηγίες:

-    Μην αγγίζετε τα χελωνάκια. Το ταξίδι από τη φωλιά στην θάλασσα είναι πολύ σημαντικό, αφού έτσι αποτυπώνουν πληροφορίες για την παραλία που γεννήθηκαν. 

-   Εαν δείτε χελωνάκια την ημέρα, προστατέψτε τα από τον καυτό ήλιο κάνοντάς τους σκιά με το σώμα σας. Μπορείτε επίσης να ισιώσετε την άμμο μπροστά τους για να διευκολύνετε την πορεία τους. Καλέστε επίσης άμεσα τους ερευνητές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ. 

-    Αποφύγετε να κινείστε γύρω από τους προστατευτικούς κλωβούς. Οι κραδασμοί γύρω από τη φωλιά μπορεί να κάνουν τα χελωνάκια να βγουν από τη φωλιά τους πρόωρα.

-    Εαν δείτε φώτα να κατευθύνονται προς τη θάλασσα, ζητήστε από τους ιδιοκτήτες να τα σβήσουν ώστε να μην αποπροσανατολιστούν οι νεοσσοί. Μην ξεχνάτε ότι εντοπίζουν τη θάλασσα από την αντανάκλαση των αστεριών και του φεγγαριού στον ορίζοντα. 

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ και οι ομάδες εθελοντών του με χαρά και φέτος σας προσκαλούν στις δημόσιες εκσκαφές που ξεκινούν να πραγματοποιούνται και στις τρείς παραλίες ωοτοκίας (παραλία Ρεθύμνου, Χανίων και Μεσσαράς) με την πρώτη να πραγματοποιείται στον Αδελιανό Κάμπο στο Ρέθυμνο μπροστά από το ξενοδοχείο Grecotel Caramel Boutique and Resort τη Δευτέρα 25 Ιουλίου και ώρα 18:00 το απόγευμα.

Το πρόγραμμα των δημόσιων εκσκαφών θα ανανεώνεται κάθε βδομάδα και θα βρίσκεται στην ιστοσελίδα του δήμου Ρεθύμνης, Χανίων και Πλατανιά, καθώς και στο δήμο Φαιστού. Επίσης θα ανακοινώνεται στον Ενημερωτικό Σταθμό του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Eνετικό λιμάνι στην πόλη του Ρεθύμνου, στην παλιά πόλη των Χανίων (απέναντι από το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου Κ.Α.Μ.), και στον ενημερωτικό σταθμό στην είσοδο των Ματάλων καθώς επίσης και στην επίσημη σελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο facebook και στη σελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ για το πρόγραμμα της Κρήτης ARCHELONCrete.