Εμμέσως, πλην σαφώς, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε χθες την παραίτηση του Κύπριου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια. Μιλώντας στο διευρυμένο πολιτικό γραφείο του κόμματος και αναφερόμενος στην πρόσφατη τραγωδία στη ναυτική βάση ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε: «Ένας πραγματικός ηγέτης θα έπρεπε να βρει το θάρρος να αναλάβει τις δικές του πολιτικές ευθύνες με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Στη συνέχεια, σε παρέμβαση μέλους του πολιτικού γραφείου, ότι θα έπρεπε να ζητηθεί ξεκάθαρα η παραίτηση του προέδρου Χριστόφια, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Είπαμε τα ίδια πράγματα με τη διαφορά ότι υπάρχει και πολιτικός τρόπος έκφρασης αυτού που θέλεις και που ενδεχομένως συνταγματικά να αδυνατείς να υλοποιήσεις».

Όταν λέμε, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ότι οι «πολιτικές ευθύνες αναλαμβάνονται από ηγέτες και όταν λέμε ότι θα έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται».

Στην ομιλία του, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αναστασιάδης διατύπωσε σφοδρότατες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης Χριστόφια. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι ευθύνες για την τραγωδία στο Μαρί είναι συγκεκριμένες και βαρύτατες. Υπάρχουν, είπε, ευθύνες διοικητικές, πειθαρχικές και ποινικές. Αλλά πρόσθεσε, υπάρχουν κυρίως ευθύνες εξόχως πολιτικές, τόσο μεγάλες όσο και το μέγεθος της καταστροφής.

Πρόκειται, σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης, «για ευθύνες που προκύπτουν από σειρά ολέθριων πολιτικών επιλογών και βεβαίως από μια ασύγγνωστη κυβερνητική ανεπάρκεια».

Ο πρόεδρος Χριστόφιας, υποστήριξε ο Νίκος Αναστασιάδης, γνώριζε και «φέρει ακεραία και συνολική την πολιτική ευθύνη». Αυτός, είπε, «φέρει την συνολική πολιτική ευθύνη για την ανεπάρκεια της κυβέρνησής του».

Ένας πραγματικός ηγέτης, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ «δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από ερευνητικές επιτροπές ούτε πίσω από τις δεδομένες ευθύνες των υπουργών του, ούτε να διαμοιράζει ευθύνες σε άλλους αλλά και να επιδιώκει προκαταβολικά την δική του αυτοεξαίρεση».

Ο Νίκος Αναστασιάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση για εμμονές στον τρόπο διαχείρισης του Κυπριακού και στην οικονομική πολιτική και τόνισε ότι απαιτείται ένα άλλο μοντέλο κράτους, ένα κράτος που να τρέχει στους ρυθμούς της εποχής, ένα κράτος-στρατηγείο.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκανε άνοιγμα προς το ΔΗΚΟ λέγοντας ότι χαίρεται, «γιατί έχει ακούσει από το ΔΗΚΟ να εκφράζεται μια ίδια στην ουσία της πολιτική πρόταση για την επανίδρυση του κράτους».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook