Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η νέα υπουργός Γυναικών της Σομαλίας απήχθη από ισλαμιστές μαχητές 30 χλμ. έξω από την πρωτεύουσα Μογκαντίσου σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση του διορισμού της, δήλωσε ένα συγγενής της χθες.

Η Άσα Οσμάν Ακίλ απήχθη σε μια περιοχή που ελέγχεται από μαχητές της αλ Σεμπάμπ αργά την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση από την θεωρούμενη ως αδύναμη κυβέρνηση της χώρας της νέας της σύνθεσης.

«Η Άσα ανακρίνεται στο Μπαλάντ από την αλ Σεμπάμπ», είπε ένας συγγενής της, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί λόγω του φόβου ότι θα μπορούσε να μπει στο στόχαστρο των ισλαμιστών μαχητών, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

«Τους είπε πως γνωρίζει τον διορισμό της, ότι δεν ήλθε κανείς σε οποιαδήποτε επαφή μαζί της από μέρους της κυβέρνησης και ότι δεν έχει αποδεχθεί» το να αναλάβει το υπουργείο, πρόσθεσε.

Οι ισλαμιστές και η κυβέρνηση δεν έχουν σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Την πληροφορία περί απαγωγής της Άσα Οσμάν Ακίλ μετέδωσε και το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Η υπουργός «βρίσκεται σε μια φυλακή στην πόλη Μπαλάντ. . . απήχθη ενώ μετέβαινε στο Μογκαντίσου για να αναλάβει τα νέα της καθήκοντα», δήλωσε ένας φύλαρχος, ο Άχμεντ Σέιχ Μοχάμουντ.

Οι ισλαμιστές θέτουν συχνά στο στόχαστρό τους κυβερνητικούς υπουργούς στη Σομαλία. Ο υπουργός Εσωτερικών Άμπντι Σακούρ Σέιχ Χάσαν σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση τον περασμένο μήνα.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κήρυξε χθες τμήματα της Σομαλίας σε κατάσταση λιμού, που αρκετοί αναλυτές αποδίδουν, πέραν της ξηρασίας, στην παρατεταμένη εμφύλια σύρραξη στη χώρα.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να δημιουργήσει τις επόμενες ημέρες «μιας αερογέφυρας» για την μεταφορά έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας στη Σομαλία. «Η κατάσταση στη Σομαλία είναι κρίσιμη», σημείωσε η διευθύντρια του προγράμματος Τζοσέτ Σέρινταν, σημειώνοντας ότι παρέχεται ήδη βοήθεια σε τρόφιμα σε περίπου 1,5 εκατ. πολίτες της χώρας που αντιμετωπίζουν το φάσμα του λιμού λόγω της ξηρασίας και των συγκρούσεων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook