Στο Βοτανικό Πάρκο Κρήτης αναβιώνει η γνήσια Κρητική παράδοση – Ενας σταθμός Κρητικής διατροφής, μουσικής και φιλοσοφίας.

Συγκαταλέγεται στα  πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του Νομού Χανίων και τα τελευταία χρόνια δέχεται χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έρχονται να θαυμάσουν την μαγεία της κρητικής φύσης και τον πολιτισμό.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε, η θέση του στην κορυφή του TripAdvisor, ανάμεσα στα καλύτερα αξιοθέατα του νομού Χανίων και της Κρήτης γενικότερα.

Για όσους δεν κατάλαβαν, μιλάμε για το Βοτανικό Πάρκο Κρήτης, μόλις 15 χιλιόμετρα έξω από Χανιά, ακριβώς μετά το χωριό Φουρνές.

Φιλοσοφία του πάρκου, από την αρχή της δημιουργίας του, είναι η δημιουργία ενός περιπατητικού – εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χώρου που θα περνά το εξής μήνυμα: ότι «η Κρήτη είναι πολλά περισσότερα από ήλιος και θάλασσα».

Και αυτό το κατάφεραν με μεγάλη επιτυχία.

Το Βοτανικό Πάρκο, θα το επισκεφτεί κάποιος, όχι μόνο για να κάνει ένα όμορφο περίπατο, αλλά και για να μάθει για την κρητική διατροφή, τις παραδόσεις και να παρακολουθήσει επίσης τις όμορφες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρο σε αυτό.

Αυτή την εποχή, και για όλο το καλοκαίρι, κάθε Δευτέρα απόγευμα, διοργανώνεται μια σειρά από εκδηλώσεις που αφορούν στην παρουσίαση – ιστορία των παραδοσιακών χορών και μουσικών οργάνων.

Τα πρώτα γκρούπ των τουριστών, αρχίζουν να καταφθάνουν, γύρω στις 06:00 το απόγευμα και όλα είναι έτοιμα για την θερμή υποδοχή τους.

Οι επισκέπτες απολαμβάνουν μια πρώτη ξενάγηση στο χώρο, ώστε να γνωρίσουν τις φυσικές ομορφιές του, με τα δεκάδες φυτά και λουλούδια απ’ όλο τον κόσμο, αλλά και τα ζώα του πάρκου.

Αφού ολοκληρώσουν τον περίπατο τους στις όμορφες γωνιές του πάρκου, ένας πλούσιος μπουφές με παραδοσιακά προϊόντα, περιμένει στην αίθουσα του εστιατορίου, ώστε οι επισκέπτες να δοκιμάσουν την μοναδικές γεύσεις της κρητικής γης.

Οι τουρίστες απολαμβάνουν το παραδοσιακό Κρητικό γεύμα τους σε συνδυασμό με την ειδυλλιακή θέα απο το μπαλκόνι της ταβέρνας.

Η συνέχεια, στο αμφιθέατρο του πάρκου, χωρητικότητας 200 περίπου ατόμων.

Η κρητική βραδιά ξεκινά με επίδειξη –παρουσίαση κρητικών παραδοσιακών οργάνων (λαούτο, λύρα, μαντολίνο) και ακολουθεί επίδειξη–παρουσίαση –ιστορία, των παραδοσιακών χορών της Κρήτης (όπως σούστα, μαλεβιζιότης, πεντοζάλης), από κρητικούς χορευτές.

Οι πρωτοι τουρίστες πήραν θέση στο αμφιθέατρο και αναμένουν με ανυπομονησία να γνωρίσουν τους κρητικούς παραδοσιακούς χορούς.

Ομιλητής της βραδιάς είναι ο κύριος Μπατσάκης, ο οποίος κάθε φορά ξεκινά την ομιλία του, αναλύοντας το τρίπτυχο του Βοτανικού πάρκου, που είναι η ανάδειξη της γνήσιας, όπως τόνισε, κρητικής διατροφής – κρητικής μουσικής – κρητικού περιβάλλοντος. Πρόκειται για ένα εναλλακτικό τουρισμό που θέλει να αναδείξει το πραγματικό κρητικό στοιχείο.

Ακολούθως, ο κ. Μπατσάκης μιλά στους παρευρισκόμενους τουρίστες αναλύοντας την κρητική μουσική και την κρητική κουλτούρα γενικότερα. 

Γίνεται αναφορά για τους παραδοσιακούς κρητικούς χορούς όπως τον συρτό, την σούστα και το πεντοζάλι και αναλύονται ορισμένα στοιχεία για τον καθένα από αυτούς.

Το πεντοζάλι όπως επισημαίνει  ο κ.Μπατσάκης είναι “εξέλιξη ενός αρχαιότερου χορού. Το πεντοζάλι είναι ένας χορός που ενέπνεε στο παρελθόν τους Κρητικούς, που μάχονταν για το νησί”.

“Ολα τα ρούχα που φορούν οι Κρητικοί χορευτές συμβολίζουν κάτι. Οι γυναίκες για παράδειγμα στα ρούχα που φορούν αποτυπώνονται σύμβολα από το μακρινό παρελθόν, από την εποχή του Μινωικού Πολιτισμού.”

Το μαχαίρι τονίζει, ότι δεν είναι σύμβολο βίας, αλλά σύμβολο τιμής και υπερηφάνειας, ενώ το σαρίκι που φορούν οι άνδρες συμβολίζει την λύπη για τους ανθρώπους που έχουν πέσει μαχόμενοι για την Κρήτη.

Στη συνέχεια ο κ. Μπατσάκης κάνει μια αναφορά στα κρητικά μουσικά όργανα, όπως την ασκομαντούρα που κατασκευάζεται από δέρμα ριφιού, κάτι που κινεί συνήθως την περιέργεια των τουριστών, ενώ δεν λείπουν και τα χαμόγελα αμηχανίας.

“Εδω προβάλλουμε την γνήσια κρητική βραδιά και όχι την τουριστική κρητική βραδιά, η κρητική βραδιά – εδω δεν είναι θέαμα.” τονίζει ξανά και ξανά ο κ.Μπατσάκης.

Κατα την διάρκεια της ομιλίας του κ.Μπατσάκη, οι παρευρισκόμενοι τουρίστες ακούν με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για πράγματα που είναι πρωτόγνωρα γι’ αυτούς.

Μετά το πέρας της ομιλίας αρχίζουν οι Κρητικοί χοροί απο τους καταξιωμένους Βιγλάτορες.

Η λεβεντιά και η δεξιοτεχνία με την οποία, οι “Βιγλάτορες”, χορεύουν τους Κρητικούς χορούς, αφήνουν καθηλωμένους τους τουρίστες οι οποίοι δείχουν να απολαμβάνουν το θέαμα και συμμετέχουν σε αυτό, καθώς μετά το πέρας του κάθε χορού ξεσπούσαν σε χειροκροτήματα, επικροτώντας τους χορευτές.

Κατα την διάρκεια μάλιστα των χορών οι κάμερες παίρνουν κυριολεκτικά…φωτιά, καθώς όλοι θέλουν να αποθανατίσουν αυτή την εντυπωσιακή και πρωτόγνωρη εμπειρία που τους χάρισε απλόχερα το Βοτανικό Πάρκο Χανίων.

Μετά το πέρας της μουσικο-χορευτικής επίδειξης, με την οποία ολοκληρώνεται και η επίσκεψη τους στο Βοτανικό Πάρκο, στο πρόσωπο των τουριστών είναι έκδηλο αίσθημα της ευχαρίστησης, καθώς μέσα απο αυτή την ολιγόωρη επίσκεψη τους στο πάρκο, κατάφεραν να έρθουν σε επαφή με το Κρητικό στοιχείο. από όλες τις απόψεις (διατροφή – περιβάλλον – παράδοση).

Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός στόχος του Βοτανικού πάρκου, και θα πρέπει να γίνει έμπνευση και για τον τουρισμό μας γενικότερα.

ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ & ΚΗΠΟΙ ΚΡΗΤΗΣ

18ο χλμ εθνικής οδού Χανίων, Φουρνές, Ομαλός

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook