Αποκαρδιωτική ήταν η συμμετοχή στον 3ο μαθητικό – φοιτητικό διαγωνισμό για την οδική ασφάλεια, σύμφωνα με επιστολή του Συλλόγου Αρωγής & Αλληλεγγύης  Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων «Ο Άγιος Χριστόφορος», που απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, εκθέτοντας το όραμα του διαγωνισμού και της αρνητικής αντιμετώπισης που έτυχε.

 

“Η συμμετοχή  στο διαγωνισμό ήταν αποκαρδιωτική, αγγίζουσα τα όρια της πρόκλησης και απαξίωσης αν όχι της κατευθυνόμενης αποχής”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή που δημοσιεύεται παρακάτω:

ΠΡΟΣ
Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
κ. Νικόλαο Φίλη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1. Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη
2. Γενική Δνση Σπουδών Πθμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης 
3. Δντή Σπουδών Α’ βάθμιας Εκπ/σης κ. Ιωάννη Κουφόπουλο 
4. Δντή Σπουδών Β’ βάθμιας Εκπ/σης κ. Σταύρο Μποφιλάτο
5. Περιφερειακές Δ/νσεις Εκπαίδευσης
6. Σύλλογοι, Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων
7. Πανελλήνια Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων
8. Μέλη Οργανωτικής Επιτροπής του 3ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού
9.Συμμετέχοντες στον 3ο Διεθνή Μαθητικό Φοιτητικό Διαγωνισμό για την οδική Ασφάλεια 
*-*-*-*-*-*-*

Κύριε Υπουργέ,

Όλοι εμείς, οι οικογένειες θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων, έχοντας ζήσει τις τραγικές συνέπειες ενός τροχαίου εγκλήματος, προσπαθούμε με όλες τις δυνάμεις μας να συμβάλλουμε στην προσπάθεια και τον αγώνα για τη μείωση των τροχαίων, ώστε επιτέλους να χάσουμε την πρωτιά που έχουμε μέχρι σήμερα, στα τροχαία.

Εθελοντές, μακριά από τυχόν χρηματοδοτήσεις και εντάξεις των δράσεών μας σε προγράμματα για οικονομική ενίσχυση και χρηματοδότηση, σχεδιάζουμε και πραγματοποιούμε κατά καιρούς δράσεις, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη μείωση των τροχαίων.

Εκτιμώντας ότι οι νέοι μας είναι σε θέση και μπορούν πλέον να αλλάξουν την υπάρχουσα απαράδεκτη κατάσταση της οδηγικής μας συμπεριφοράς, προκηρύξαμε κατά το έτος 2013-2014 τον πρώτο Μαθητικό – Φοιτητικό διαγωνισμό πολυμέσων για την Οδική Ασφάλεια. 
Η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των μαθητών και φοιτητών, μάς οδήγησε στην απόφαση για επανάληψη του διαγωνισμού επεκτείνοντας τον ως Διεθνή πλέον.

Και πάλι η συμμετοχή των νέων μας υπήρξε σημαντική και τα προβληθέντα μηνύματά των, αξιόλογα και πρωτόγνωρα!

Για το έτος 2015-2016 με την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με την Περιφέρεια Κρήτης, συνδιοργανώσαμε τον 3ο κατά σειρά Διεθνή Μαθητικό – Φοιτητικό Διαγωνισμό πολυμέσων για την Οδική Ασφάλεια και καλούσαμε τους νέους μας να δημιουργήσουν και να μας στείλουν το δικό τους video clip, αφίσα, ηχητικό μήνυμα.

Το Υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζοντας την σημασία και τον σκοπό του Διαγωνισμού αυτού, έθεσε (τον Διαγωνισμό αυτό) υπό την Αιγίδα του και απέστειλε προς τις Δ/νσεις σχετικό έγγραφο για την συμμετοχή των μαθητών (Φ15/63280/Δ2/14-4-216/Γ. Δνση Σπουδών).

Τι ζητάγαμε άραγε από την εκπαιδευτική κοινότητα ; Ζητάγαμε κάτι πάρα πολύ απλό και ανθρωπίνως δυνατό• να ενημερώσουν οι εκπαιδευτικοί τους μαθητές και στην συνέχεια να βοηθήσουν όσα παιδιά συμμετείχαν, να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την εργασία – έργο τους στο site του διαγωνισμού.

Ως γνωστόν, αρκετοί εκπαιδευτικοί πληροφορικής υπηρετούν σε σχολεία και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και κατά συνέπεια ήταν πολύ εύκολο να βοηθηθούν όσοι μαθητές ήθελαν σχετική υποστήριξη.

Κύριε Υπουργέ, είμαστε απολύτως σίγουροι ότι τα παιδιά μας εάν από την μικρή ηλικία γνωρίσουν τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες ενός τροχαίου δυστυχήματος και ατυχήματος στις οικογένειες και στην κοινωνία και με βάση αυτή την επαφή – γνωριμία από την μικρή αυτή ηλικία αρχίζουν να δημιουργούν και να μας παρουσιάζουν δικά τους μηνύματα για την Οδική Ασφάλεια, τότε σύντομα θα μας οδηγήσουν σε αλλαγή της οδηγικής μας συμπεριφοράς και νοοτροπίας.

Όλοι εμείς απευθυνθήκαμε διά μέσου του Υπουργείου στην Εκπαιδευτική Κοινότητα από τους οποίους ζητάγαμε να διαθέσουν λόγο χρόνο από τον χρόνο τους και μάλιστα  μέσα στο ωράριο εργασίας τους για να βοηθήσουν τους μαθητές τους.

Η Περιφέρεια Κρήτης που ως γνωστόν αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις της για τη μείωση των τροχαίων, όρισε μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού Καθηγητές, Εκπαιδευτικούς και λοιπά αξιόλογα άτομα της κοινωνίας και ως μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης, όρισε Καθηγητές και ειδικούς Επιστήμονες για την ορθή και αδιάβλητη αξιολόγηση και ανάδειξη των νικητών.

 Κύριε Υπουργέ, μετά από όλα τα παραπάνω και έχοντας πραγματοποιήσει από την αρχή του έτους αρκετές παρουσιάσεις και ενημερώσεις στα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης και στον τύπο και έχοντας αγωνισθεί για την ενημέρωση του διαγωνισμού, περιμέναμε όπως οι Εκπαιδευτικοί συνδράμουν στην επιτυχία της δράσης αυτής για το καλό της κοινωνίας και ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ να ενημερώσουν τους μαθητές τους για την διενέργεια του Διαγωνισμού.

Μετά λύπης μας όμως σας γνωρίζουμε ότι παρά τον μεγάλο αγώνα που κάναμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ για την ενημέρωση των μαθητών, η συμμετοχή υπήρξε αποκαρδιωτική έως προκλητικά αρνητική και απαράδεκτη, σε σημείο που να πιστεύουμε ότι ο πόνος, η θλίψη, η ανησυχία και το ενδιαφέρον μας για την Οδική Ασφάλεια, πολύ λίγο ακούμπησαν την εκπαιδευτική κοινότητα και τούτο σας το καταθέτουμε μετά πλήρους γνώσης.

Προς τεκμηρίωση τούτου σας καταθέτουμε ότι στην Κρήτη που τόσα τροχαία θύματα έχουμε θρηνήσει, επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής ετέθη ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και Μέλος της Επιτροπής ο Δ/ντης Εκπ/σης Κρήτης κ.  Τερζάκης Γεώργιος. 

Η συμμετοχή  στο διαγωνισμό ήταν αποκαρδιωτική, αγγίζουσα τα όρια της πρόκλησης και απαξίωσης αν όχι της κατευθυνόμενης αποχής. 
Έτσι λοιπόν έλαβαν μέρος και συμμετείχαν μόνο το 8ο Δημ. Σχολείο Χανίων, το 1ο Δημ. Σχ. Μουρνιών Χανίων, το 1ο Δημ. Σχ. Χανίων, το 8ο Δημ. Σχ. Ηρακλείου και το Δημ. Σχ. Ελιάς Ηρακλείου.  

Από τα παραπάνω συνάγεται  κατά τον εκτίμησή μας ότι, η αποχή και η αδιαφορία που παρουσιάστηκε πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας για την διαπίστωση του πραγματικού ενδιαφέροντος για την Οδική Ασφάλεια. Μαθητές Δημοτικών – Γυμνασίων και Λυκείων που είχαν χάσει τους γονείς – συγγενείς τους και που γνώριζαν για την προκήρυξη του διαγωνισμού περίμεναν με αγωνία όπως, οι δάσκαλοι – καθηγητές τους να τους ενημερώσουν για τον διαγωνισμό και να τους βοηθήσουν για να συμμετάσχουν με δικά τους μηνύματα – έργα.
Αυτά τα μικρά  πονεμένα παιδιά που  αδίκως περίμεναν από τους εκπαιδευτικούς τους να τα βοηθήσουν για να συμμετάσχουν στον Διαγωνισμό πως θα τα ξανακοιτάξουν στα πικραμένα μάτια τους και πως αυτοί οι εκπαιδευτικοί  θα τους ξαναμιλήσουν για την Οδική Ασφάλεια;

Κύριε Υπουργέ, εμείς, με την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και την ουσιαστική στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης θα συνεχίσουμε τον αγώνα  μας ελπίζοντας ότι η εκπαιδευτική κοινότητα θα κατανοήσει την σημασία και σοβαρότητα αυτού του Διαγωνισμού και θα τον στηρίξει, διαθέτοντας λίγο χρόνο από τον χρόνο τους.

Προς πλήρη ενημέρωσή σας, σας γνωρίζουμε ότι στον Διαγωνισμό έλαβαν μέρος και συμμετείχαν εκτός των προαναφερθέντων:
1.    Το Γυμνάσιο Δροσιάς Λάρνακας
2.    Το Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών
3.    Το Γυμνάσιο Λατσίων Κύπρου
4.    Τα Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα – Λιναρδάτου
5.    Το ΕΠΑΛ Βρυσών Χανίων
6.    Το Εσπερινό Γυμνάσιο Βόλου
7.    Το Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων
8.    Το Α.Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου και το 
9.    Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Όλα τα έργα των συμμετεχόντων έχουν αναρτηθεί στο www.polentaspark.gr. Το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να προβάλλει όποια ή όσα από τα έργα των μαθητών – σπουδαστών κρίνει όποτε και όταν το αποφασίσει.

 Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος
Σταύρος Χ. Πολέντας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook