Σε δύο χρόνια θα έχει μπει μία τάξη στην άναρχη κατάσταση που επικρατεί σε όλη την χώρα, με δεκάδες εκατοντάδες αυθαίρετα να βρίσκονται εγκλωβισμένα στην γραφειοκρατία και σε παλιά νομοσχέδια, τα οποία μόνο τσουχτερά πρόστιμα μοίραζαν στους αυθαιρετούχους.

Με αυτό τον στόχο το υπουργείο Περιβάλλοντος, ξεκίνησε από το Ηράκλειο τον διάλογο, για το  υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, που προωθεί η κυβέρνηση.

Σε διάλογο που είχε ο αναπλ υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης με τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων του ν Ηρακλειου, επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης, να αντιμετωπίσει με κοινωνικά κριτήρια  το σημαντικό ζήτημα των αυθαιρέτων.

Και ενώ το κράτος επιχειρεί μία προσπάθεια νομιμοποίησης των αυθαιρέτων… όπως φαίνεται… δεκαδες αυθαίρετα δημόσια κτίρια παραμένουν εγκλωβισμένα στους παλιούς νόμους.

Συνάντηση Τσιρώνη – Αρναουτάκη για τα αυθαίρετα

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης στην συνάντησή του με τον αναπληρωτή Υπουργό,  τόνισε ότι το πρόβλημα είναι ανάγκη να λυθεί καθώς δεν μπορεί να είναι σε «ομηρία» όλος αυτός ο κόσμος. Η Περιφέρεια, πρόσθεσε είναι σε συνεργασία με τους φορείς και έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Στην σημερινή συνάντηση στη Περιφέρεια παράλληλα με το θέμα των αυθαιρέτων ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής παρόντων των βουλευτών Ν. Ηγουμενίδη, Σ. Βαρδάκη συνεργατών του Υπουργού, έθεσαν θέματα περιβάλλοντος, χωροταξίας και ανάπτυξης που αφορούν την επίλυση ζητημάτων οικοδομικών συνεταιρισμών, την έγκριση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού καθώς και την επίσπευση έκδοσης προδιαγραφών για την ολοκλήρωση χωροταξικού σχεδιασμού Α΄ επιπέδου.

Επίσης αναφέρθηκαν στη θέση της Περιφέρειας για την ένταξη των ΑΠΕ κατόπιν σχεδίου με λελογισμένη χρήση στο ενεργειακό σύστημα της Κρήτης, θέση με την οποία συμφώνησε πλήρως ο Υπουργός. Ο κ. Τσιρώνης παράλληλα έδωσε δημόσια συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη και στους συνεργάτες του για την πρωτοπορία της Κρήτης στο θέμα του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων. Για το ίδιο θέμα η ηγεσία της Περιφέρειας ζήτησε να προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης για την έναρξη εφαρμογής του. 

Μετά την σύσκεψη στην Περιφέρεια σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο κ. Αρναουτάκης είπε:  «Έχουμε μια εξαίρετη συνεργασία με τον Υπουργό, το Υπουργείο και στη Βουλή για όλα τα θέματα που απασχολούν την Κρήτη και αφορούν τα αυθαίρετα, τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς αλλά και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Σε πολλά θέματα έχουμε προχωρήσει και ειδικά για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό της Διαχείρισης των Απορριμμάτων είμαστε στο στάδιο των εγκρίσεων για τη δημοπράτηση των έργων. Επιδιώκουμε τη καλύτερη λύση για τους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων. Ο Υπουργός, με την επάρκεια που διαθέτει, γνωρίζει το πρόβλημα, θέλω να πιστεύω ότι θα δώσει λύση σε αυτό το θέμα, και εμείς συμπαραστάτες θα μπορέσουμε με τις προτάσεις μας, με τη διαβούλευση να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα». 

Σύσκεψη και στην Λότζια για τα αυθαίρετα

 

Σε σύσκεψη που έγινε στην Λότζια, παρουσία του κ Τσιρώνη,  οι δήμαρχοι του νομού εξέφρασαν την αγωνία αλλά και την αγανάκτηση τους για την κατάσταση που επικρατεί στην ενδοχώρα του νομού. Δεκάδες δημόσια σχολικά κτήρια, γυμναστήρια, αλιευτικά καταφύγια. λειτουργούν χωρίς άδεια. το ίδιο το κράτος παρανομεί με την γραφειοκρατία να βάζει καθημερινά εμπόδια στους εκπροσώπους της Τ.Α.

Τα προβλήματα όμως, που καλείται να λύση το υπουργείο δεν περιορίζονται μόνο στα αυθαίρετα κτίσματα και δημόσια κτήρια. Πρεπει να δοθεί άμεσα μία λύση στην υποστελεχωση των πολεοδομικών υπηρεσιών των Δήμων της ενδοχώρας, όπου ελάχιστοι υπάλληλοι καλούνται να ελέγξουν 10άδες καταγγελίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Στον Δημο Μινώα Πειδίαδος. Ενας και μόνο υπάλληλος, καλείται να ελέγξει 1100 καταγγελίες για αυθαίρετα, που εκκρεμούν από το 2008. έλεγχοι δεν γίνονται κ τα πρόστιμα δεν βεβαιώνονται! Κ το κράτος? Συνεχίζει να χάνει 100άδες 1000άδες ευρώ καθημερινά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook