Πολλές εκατοντάδες Τυνήσιοι διαδήλωσαν χθες στην Τύνιδα για να καταδικάσουν "τη βία και το χάος" στη χώρα τους κατόπιν αιτήματος οκτώ πολιτικών κομμάτων, απουσία των ισλαμιστών του κόμματος Ενάχντα, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές, πλαισιωμένοι από την αστυνομία, πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία για τρία χιλιόμετρα σε μία από τις κύριες οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας.

"Ναι στην ενότητα, όχι στο RCD", ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στο Δημοκρατικό Συνταγματικό Συναγερμό, το κόμμα του έκπτωτου προέδρου Μπεν 'Αλι το οποίο διαλύθηκε, στελέχη του οποίου όμως υπάρχουν υποψίες ότι έχουν αναλάβει εκ νέου καθήκοντα.

"Όχι στην καταστολή, όχι στον φανατισμό", φώναζαν επίσης οι διαδηλωτές μπροστά σε ένα τέμενος την ώρα που οι πιστοί έφευγαν μετά την προσευχή του μεσημεριού.

"Θέλουμε να καταδικάσουμε την προσφυγή στη βία και να ζητήσουμε την ενότητα για την επιτυχία της επανάστασης και της δημοκρατικής διαδικασίας", δήλωσε ο Ισάμ Σέμπι, γενικός γραμματέας του Προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος (PDP).

Πολλά βίαια επεισόδια ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες πόλεις της χώρας και ένας έφηβος σκοτώθηκε από σφαίρα κατά τη διάλυση διαδήλωσης την περασμένη Κυριακή στο Σίντι Μπουζίντ, λίκνο της τυνησιακής εξέγερσης.

Αστυνομικά τμήματα δέχθηκαν επίσης επίθεση το Σαββατοκύριακο σε πολλές πόλεις της χώρας, κυρίως στην Τύνιδα και τη Μένζελ Μπουργκίμπα, βόρεια της πρωτεύουσας, από τις οποίες τραυματίστηκαν τουλάχιστον έξι άνθρωποι.

Οι επιθέσεις αυτές άρχισαν την επομένη της βίαιης διάλυσης από την αστυνομία καθιστικής διαμαρτυρίας που προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί την περασμένη Παρασκευή σε πλατεία στην Κάσμπα.