Η Κίνα βάζει τον Χάρι Πότερ «στο περίμενε» προς όφελος ενός κινηματογραφικού έπους για το κυβερνών Κομουνιστικό Κόμμα. Το καθεστώς του Πεκίνου απαίτησε, σύμφωνα με άρθρο του in.gr, να αναβληθεί η πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης τελευταίας ταινίας του κύκλου Χάρι Πότερ με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για να δει το κινεζικό κοινό την ταινία Η Αρχή της Μεγάλης Αναγέννησης: Η ίδρυση ενός Κόμματος.

Το φιλμ προβάλλεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΚ σε ένα σπίτι στη Σανγκάη, το μακρινό 1921.

Στη Μεγάλη Αναγέννηση παίζουν πάνω από 150 γνωστοί Κινέζοι ηθοποιοί (όλοι «αφιλοκερδώς»προσφερθέντες ), ανάμεσά τους και ο σταρ του Χόλιγουντ Τσόου Γιουν Φατ.

Προβάλλονται τα ειδύλλια και ο ιδεαλισμός ενός νεαρού Μάο, με στόχο την προσέλκυση μιας νέας ομάδας επαναστατών.

Οι μεγαλύτεροι ξένοι αντίπαλοι θα καθυστερήσουν να εισέλθουν στα box office. Οι Κλήροι του Θανάτου θα κυκλοφορήσουν στις 4 Αυγούστου. Στη Κίνα κυκλοφορούν μόνο 20 ξένες ταινίες το χρόνο. Συνήθης είναι η προνομιακή αντιμετώπιση των κινεζικών επαναστατικό-ιστορικών ταινιών.

«Αντίθετα με τις ΗΠΑ., στην Κίνα οι ταινίες δεν αντιμετωπίζονται ως καταναλωτικά προϊόντα. Το βάρος δίνεται στον ρόλο τους να διαμορφώνουν συνειδήσεις και να επιμορφώνουν το κοινό», ισχυρίζεται ο Λι Χόγκιο της εφημερίδας South Weekend.

Πάντως, ο Κινέζος μπλόγκερ Gudushizhe88 πρότεινε ειρωνικά στους οπαδούς του Πότερ «να παρακινήσουν αμέσως όλη τους την οικογένεια και τους φίλους τους να παρακολουθήσουν μαζικά την Αρχή της Μεγάλης Αναγέννησης ώστε να κυκλοφορήσει ο Πότερ πριν από τον Αύγουστο.

Σαράντα έξι εκατομμύρια δολάρια κέρδισε η ιστορική εξτραβαγκάντσα. Κριτικοί επιμένουν πως οφείλεται στην μαζική πώληση εισιτηρίων σε κρατικές εταιρείες και τοπικές κυβερνήσεις. Δημοφιλείς ιστοσελίδες αναγκάστηκαν να απενεργοποιήσουν τις εφαρμογές αξιολόγησης και σχολιασμού.

Επίσης, κυκλοφορούν φωτογραφίες παραποιημένων εισιτηρίων της Μεγάλης Αναγέννησης. Κι όμως το στούντιο παραγωγής της αρνείται ότι πίεσε τους κινηματογράφους να φουσκώσουν τα νούμερα πωλήσεων.

Παρά τα ταχυδακτυλουργικά που εφάρμοσε το πολιτικό έπος, ο μάγος Χάρι Πότερ υπερισχύει, έστω στην μαύρη αγορά. Εκεί, όπου πωλούνται πολλές δημοφιλείς ταινίες, όμως η Μεγάλη Αναγέννηση απουσιάζει. Τα πειρατικά DVD της νέας ταινίας Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου: Μέρος 2 πωλούνται κατά σωρεία σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της Κίνας.