Την έκθεση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων στην Παναγία την Γκουβερνιώτισσα εγκαινίασε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, βουλευτών, δημάρχων, φορέων και εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής αλλά και ευρύτερα. 

Η τελετή του αγιασμού έγινε δίπλα στο ιστορικό Μοναστήρι στις Ποταμιές Ηρακλείου, από τον Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Γεράσιμο, ο οποίος χαρακτήρισε το αναστυλωμένο ιστορικό Μοναστήρι της Γκουβερνιώτισσας ως φάρο Ορθοδοξίας και πολιτισμού και ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν στην ολοκλήρωση των εργασιών αναστύλωσης-διαμόρφωσης επισημαίνοντας ιδιαίτερα την καθοριστική-όπως είπε- συμβολή του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη. 

«Δώσαμε την χαμένη αίγλη στο ιστορικό θρησκευτικό μνημείο με την μακραίωνη ιστορία του 14ου αιώνα που μέχρι πριν λίγα χρόνια ο διαμορφωμένος χώρος που σήμερα βρισκόμαστε ήταν ερείπιο, στάνη και αποθήκες ζωοτροφών» ανέφερε καλωσορίζοντας αρχές, φορείς και πολίτες, ο Πρόεδρος του «Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης η Γκουβερνιώτισσα», δημοσιογράφος Μανόλης Αργυράκης. Ο ίδιος τόνισε, ότι μέσα σε έξι χρόνια αναμορφώθηκε πλήρως ο χώρος, αναστύλωση ναού, καθαρισμός τοιχογραφιών, αναστύλωση παρακείμενων κτιρίων-διαμόρφωση προθηκών έκθεσης κειμηλίων, διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου, ενώ είναι σε εξέλιξη η δημιουργία βοτανικού κήπου για να μπορούν οι επισκέπτες να βλέπουν την χλωρίδα του νησιού. Ο κ. Αργυράκης ευχαρίστησε για την καθοριστική συμβολή για την έναρξη και ολοκλήρωση του έργου τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, την τοπική κοινωνία Ποταμιών, την αρχαιολογία, τον δήμαρχο Γ. Μαστοράκη, τους πρώην δημάρχους Δανέλλη-Δοξαστάκη-Δανελλάκη, τους ιδιώτες χορηγούς, τους εθελοντές κ.α.

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Πρόεδρος του Οργανισμού επισήμαναν ότι, η Γκουβερνιώτισσα είναι ένας ιερός χώρος, Κιβωτός της Ορθοδοξίας και του πολιτισμού αλλά και ταυτόχρονα μια επένδυση στην τοπική παράδοση, στον πολιτισμό αλλά και στον τουρισμό αφού θα είναι ένας επισκέψιμος προορισμός.

«Η ιστορία της Κρήτης, στενά συνδεδεμένη με τον Χριστιανισμό και την Ορθοδοξία μετουσιώνεται σε μια μαγευτική εικόνα μέσα από τις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του μοναστηριού της Γκουβερνιώτισσας, αλλά και μέσα από τις προθήκες της έκθεσης των Εκκλησιαστικών κειμηλίων» ανέφερε στον χαιρετισμό-ομιλία του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Μέσα σε αυτό το μοναστήρι, πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, «ο επισκέπτης, ο προσκυνητής ταξιδεύει από τα χρόνια του Αποστόλου Παύλου και του Επισκόπου Τίτου, περνάει στην εποχή των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων και καταλήγει στη σημερινή Κρήτη, τη γεμάτη με τις Βυζαντινές Εκκλησίες και τα λαμπρά μοναστήρια. Δημιουργείται έτσι για τον τόπο μας μια σημαντική άυλη πολιτιστική κληρονομιά, την οποία στην Περιφέρεια Κρήτης συντηρούμε και αναδεικνύουμε. Έχουμε για το λόγο αυτό εντάξει στο στρατηγικό μας σχέδιο για τον τουρισμό την ενίσχυση του Εκκλησιαστικού τουρισμού, χρηματοδοτούμε επιπλέον έργα συντήρησης και ανάπλασης εκκλησιαστικών μνημείων, συμβάλλοντας στην προσπάθεια της τοπικής εκκλησίας της Κρήτης».

Ο Περιφερειάρχης κλείνοντας συνεχάρη όλους όσους συνέβαλαν για την ολοκλήρωση των εργασιών, το Δήμο Χερσονήσου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου  του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης η Γκουβερνιώτισσα, τους ιδιώτες δωρητές, τους επιστήμονες από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το Μητροπολίτη κ.κ.  Γεράσιμο ενώ πρόσθεσε, ότι, «με σεβασμό τιμούμε τη μνήμη και του μακαριστού Νεκτάριου, στα χρόνια του οποίου ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης του Μοναστηριού». 

Στην διάρκεια της τελετής των εγκαινίων ο γιατρός Γιάννης Δροσίτης παρέδωσε στον Πρόεδρο του Οργανισμού και Πολιτισμού και Ανάπτυξης Μανόλη Αργυράκη, τον πολυσέλιδο «κώδικα της Γκουβερνιώτισσας» (προκειμένου να εκτίθεται στις προθήκες της έκθεσης) λέγοντας ότι, ο κώδικας επιστρέφει στο φυσικό του χώρο και μέχρι σήμερα ήταν προς φύλαξη από την οικογένεια του. Επίσης στην ιστορικότητα του Μοναστηριού αλλά και στην ολοκλήρωση των εργασιών αναφέρθηκαν σε ομιλίες τους οι πρώην δήμαρχοι Σπύρος Δανέλλης, Ζαχαρίας Δοξαστάκης, που επισήμαναν την καθοριστική συμβολή του Περιφερειάρχη, της αρχαιολογίας, των ιδιωτών, της Εκκλησίας. Ακολούθησε ξενάγηση φορέων και κατοίκων στο χώρο της έκθεσης. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook