Σήμερα στις 11 το πρωί ,τα εγκαίνια του δημοτικού πάρκινγκ στην οδο Περίδου.

Παραδίδουμε σήμερα με πολλή χαρά αλλά και ικανοποίηση επίσημα στους συμπολίτες και τους επισκέπτες της πόλης μας, την καθ’ ύψος επέκταση των πέντε ορόφων του δημοτικού μας χώρου στάθμευσης, εδώ στην οδό Περίδου.

Πρόκειται για το έργο “Προσθήκη πέντε υπέργειων ορόφων στο δημόσιο σταθμό αυτοκινήτων στη διασταύρωση των οδών Περίδου – Υψηλαντών – Καραϊσκάκη & ανάδειξη αρχαιολογικών ευρημάτων”, μία προσπάθεια, που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη δημοτική αρχή τον Φεβρουάριο του 2012, οπότε και ζητήθηκε έγκριση για ένταξη του προγράμματος στον χρηματοδοτικό μηχανισμό “Jessica”.

Φίλες και φίλοι,

Το έργο ολοκληρώθηκε παρά τις τεράστιες δυσκολίες, στον  χρόνο ρεκόρ των 20 μηνών από την ανάληψη της θητείας μας και σε ένα χρόνο από τότε που υπογράψαμε τις συμβάσεις για την  κατασκευή του.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σας αναφέρω ότι το εν λόγω έργο είχε ελάχιστες πιθανότητες να υλοποιηθεί όταν εκλεγήκαμε ως νέα Δημοτική Αρχή. Εμείς όμως με αποτελεσματικότητα και επιμονή καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια. Δεν αφήσαμε να αποκτήσει  το κέντρο της πόλη μας έναν ακόμη τσιμεντένιο σκελετό, να απωλέσει  ο δήμος πολλά εκατομμύρια ευρώ και να χαθούν πολύτιμες θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της πόλης μας. Αντιμετωπίσαμε με αποφασιστικότητα τα εμπόδια, που συναντήσαμε, δικαστικές διαμάχες, πρόστιμα, δυσκολίες χρηματοδότησης και δεκάδες άλλα ζητήματα. Φτάσαμε μέχρι το ΣτΕ, καταφέραμε να αναστρέψουμε πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ, να εξουδετερώσουμε τον πόλεμο, που γινόταν από επιχειρηματικά συμφέροντα, πετυχαίνοντας ως δημοτική αρχή κυριολεκτικά έναν άθλο,  γι΄αυτό και η ικανοποίηση μου σήμερα είναι μεγάλη.

Κυρίες και κύριοι,

Με το έργο αυτό στόχος μας είναι να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες στάθμευσης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης μας. Έτσι, στις ήδη υπάρχουσες 130 θέσεις του πάρκινγκ, με τη λειτουργία των πέντε νέων ορόφων, συνολικού εμβαδού 7.500 τ.μ., προστίθενται άλλες 180. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται έξι μόνιμες θέσεις στάθμευσης για ΑμΕΑ, ενώ στους υπόγειους χώρους του πάρκινγκ σταθμεύουν πλέον τα υπηρεσιακά οχήματα του Δήμου μας, τα οποία απομακρύναμε οριστικά από το αίθριο του Δημαρχείου.
 
Στο  Δημοτικό παρκινγκ παρά το ό,τι δεν ήταν στον αρχικό σχεδιασμό, τοποθετήσαμε  φωτοβολταϊκά συστήματα στην οροφή του και το καταστήσαμε είναι ενεργειακά αυτόνομο. Σε σύντομο μάλιστα χρονικό διάστημα στους προβόλους του πάρκινγκ θα τοποθετήσουμε φωτοβολταϊκά panels επιπλέον αυτών της οροφής.
Εντός  των προσεχών μηνών ο παρακείμενος χώρος, έκτασης ενός στρέμματος, θα φυτευτεί, αποτελώντας “πνεύμονα πρασίνου” για την περιοχή που τόσο το χρειάζεται, κλείνοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο  μία συζήτηση περί της ύπαρξης αναγκαιότητας ή μη  του πάρκινγκ, που ξεκίνησε από τη δεκαετία του “80” επί δημαρχίας κ. Κατσανεβάκη, που σχεδιάστηκε το έργο, το οποίο ολοκληρώθηκε επι δημαρχίας κ. Τζανακάκη με την κατασκευή τότε των δύο υπογείων χώρων στάθμευσης .

Το πάρκινγκ   λειτουργεί στους υπέργειους και υπόγειους χώρους  με σύγχρονα  αυτοματοποιημένα συστήματα ελληνικής κατασκευής, τα οποία εξασφαλίζουν αξιοπιστία και χαμηλό κόστος λειτουργίας.

Θεωρήσαμε ότι το έργο έπρεπε να συνδυαστεί με την αναβάθμιση της περιοχής και έτσι πολύ έγκαιρα σχεδιάσαμε και πρόσφατα ολοκληρώσαμε στην οδό Περίδου, την οδό Υψηλαντών, αλλά και στην παρακείμενη οδό Αποκορώνου το έργο της αποκατάστασης της προσβασιμότητας των πεζοδρομίων, βελτιώνοντας ουσιαστικά ένα κεντρικό δίκτυο πεζοδρομίων στο κέντρο της πόλης μας, το οποίο έχει καταστεί πλέον φιλικό σε όλες τις ηλικίες και στις ευπαθείς ομάδες των συμπολιτών μας.  Παράλληλα αντικαταστήσαμε τον φθαρμένο ασφαλτοτάπητα της οδού Περίδου και αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα της πλημύρας,  που εμφανιζόταν κατά τη χειμερινή περίοδο.  Ως δημοτική αρχή, λοιπόν, προωθούμε ουσιαστικές παρεμβάσεις σε σημεία της πόλης μας, αντιμετωπίζοντάς τα ως ενότητα, διορθώνοντας  άσχημες καταστάσεις,  συνθήκες και εικόνες, που για δεκαετίες είχαν συνδεθεί με την πόλη μας.

Ολοκληρώνοντας επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως για την πολύτιμη συμβολή τους στην ολοκλήρωση του έργου τον Πρόεδρο της «ΚΥΔΩΝ Α.Ε.», Αντιδήμαρχο Χανίων, Γεώργιο Πουλιδάκη, τον Διευθυντή της επιχείρησης, Γεώργιο Μπουντρογιάννη, το αρχιτεκτονικό γραφείο των αδελφών  Βαρουδάκη που σχεδίασε το έργο, την κοινοπραξία ΗΡΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ε.Π.Ε.-ΑΠΕΛΛΑ Α.Ε. που το υλοποίησε, καθώς και όλους όσους με τις ενέργειες τους βοήθησαν ουσιαστικά στην ευόδωση της προσπάθειάς μας.

Σας καλωσορίζω λοιπόν στους πέντε νέους ορόφους του πάρκινγκ μας, με την επισήμανση ότι ως δημοτική αρχή ενεργούμε με μεθοδικότητα, οργάνωση και αποφασιστικότητα, παρά τις αντιξοότητες, υλοποιώντας τον συνολικό προγραμματισμό μας για την πόλη μας και πάντοτε επ’ ωφελεία των δημοτών μας.

Πριν ολοληρώσω τον χαιρετισμό μου θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τους καλλιτέχνες γκράφιτι, που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα μας, διακόσμησαν τους τοίχους του πάρκινγκ μας με τις εξαιρετικές  δημιουργίες τους, δείχνοντας ταυτόχρονα ότι τα γκράφιτι μπορούν να είναι μέσον καλλιτεχνικής έκφρασης, που μπορεί να εμπλουτίσει τον δημόσιο χώρο αντί να τον ρυπαίνει όταν χρησιμοποιείται με λάθος τρόπο. Τους παρακαλώ, λοιπόν, να δεχτούν έναν τιμητικό έπαινο από τον Δήμο μας, καθώς μετέτρεψαν το πάρκινγκ μας με επιτυχία σε χώρο πολύχρωμης  δημιουργικής καλλιτεχνικής έκφρασης. 

Σας ευχαριστώ.