Την δυσαρέσκεια της εξέφρασε η "Ανταρσία" Χανίων για το θέμα με τα τραπεζοκαθίσματα στα πεζοδρόμια της Νέας Χώρας.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση

Ένα τμήμα των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη Νέα Χώρα διεκδικούν την κατάληψη των πεζοδρομίων με τραπεζοκαθίσματα. Πέρα από την πλήρη, αποκλειστική και de facto κατοχή της παραλίας από τους ίδιους, που έχει φτάσει σε σημείο να τοποθετούν τραπέζια και καρέκλες στην αμμουδιά, διεκδικούν  ακόμη και το κλείσιμο του δρόμου για λογαριασμό τους. Διεκδικούν να μετατρέψουν την περιοχή σε ζώνη αποκλειστικής εκμετάλλευσης και επιχειρηματικής δραστηριότητας λίγων επιχειρηματιών. 

Η κατάσταση όμως στη Νέα Χώρα, όπως τη βιώσαμε και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικό τρόπο πέρσι, έχει γίνει  αφόρητη. Οι κάτοικοι και οι παραθεριστές νιώθουν συνέχεια ότι εκδιώκονται. Οι ελεύθεροι χώροι συνεχώς μειώνονται και σε αυτή την περιοχή.  Για να κάνει κανείς μπάνιο πρέπει να πληρώσει πολλά χρήματα για ομπρέλες και ξαπλώστρες που έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας, ενώ η μόλυνση  παραλίας  και θάλασσας έχει χτυπήσει κόκκινο.

 Υπεύθυνες για αυτή την κατάσταση είναι τόσο οι προηγούμενες δημοτικές αρχές όσο και η νυν. Όλα τα προηγούμενα χρόνια διατήρησαν στην περιοχή ένα καθεστώς συνδιαλλαγής και ανομίας δοκιμάζοντας διάφορες λύσεις με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των κερδών των καταστηματαρχών. Κατέφυγαν ακόμη και σε λύσεις που αντιβαίνουν στους νόμους που οι ίδιοι επικαλούνται, όπως της παραχώρησης του οδοστρώματος και του κλεισίματος του δρόμου με ζαρντινιέρες,. Άλλοτε έκλειναν το δρόμο με αλυσίδες μετατρέποντάς τον σε οικόπεδο των καταστημάτων είτε παραχωρούσαν πεζοδρόμια κλείνοντας τελείως το χώρο και την πρόσβαση των πολιτών. Οι «λύσεις» των δημοτικών αρχών και οι διεκδικήσεις των καταστηματαρχών οδήγησαν σε ορισμένες περιπτώσεις και σε ατυχήματα.

Υπεύθυνες όμως είναι και για την αφόρητη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε ολόκληρη την πόλη και η οποία φτάνει σε στιγμές παροξυσμού κατά την τουριστική περίοδο. Πολιτικοί, δημοτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες φρόντισαν να προσαρμόσουν τις δομές της πόλης αποκλειστικά στις ανάγκες του κεφαλαίου της τουριστικής βιομηχανίας και σε κάθε λογής επιχειρηματικά συμφέροντα. Έδωσαν εκατομμύρια σε αναπλάσεις, την ίδια στιγμή που σχολεία, παιδικοί σταθμοί, δομές υγείας, πρόνοια ρήμαζαν και εξακολουθούν να ρημάζουν. Κατάφεραν να στηθεί στις πλάτες της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων αυτής της πόλης μια απίστευτη κερδοσκοπική φούσκα στα ακίνητα που φτάνει το τετραγωνικό να πωλείται έως και πάνω από 5000€.

Η παρούσα δημοτική αρχή δέσμια παρόμοιων ή και των ίδιων συμφερόντων και παραγόντων δεν θέλει και δεν μπορεί να δώσει την οποιαδήποτε λύση. Παρά τις κάποιες δηλωμένες καλές προθέσεις, σέρνονται από αναβολή σε αναβολή κρύβοντας το κεφάλι στην άμμο προσποιούμενη ότι τα προβλήματα δεν υπάρχουν. Χωρίς να έχουν το παραμικρό σχέδιο προσπερνούν, όπως και στο παρελθόν, κάθε δεσμευτική νομοθεσία ενισχύοντας το μόνιμο δίχτυ προστασίας που υπάρχει σε κάθε αυθαιρεσία. Κάθε είδους τέχνασμα επιστρατεύεται από ορισμένους ( βιομηχανία κατ’ εξαίρεση αδειοδοτήσεων, καταγγελίες για επιλεκτικές επιβολές προστίμων, αλλαγή αποφάσεων, αποχή από συνεδριάσεις όπως είδαμε πρόσφατα για την περίπτωση της Νέας Χώρας κλπ) έτσι ώστε να εξασφαλίζονται αποφάσεις ευνοϊκές για τα κέρδη ορισμένων επιχειρηματιών. Και όλα αυτά ανεξάρτητα από το αν οι μισοί σχεδόν από αυτούς δεν πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Φυσικά  σε όλα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται η μερίδα των φτωχών επαγγελματιών που προσπαθούν να επιβιώσουν διατηρώντας ένα μικρό μαγαζί.

Το διαχρονικό πρόσχημα που χρησιμοποιείται από κάθε είδους νεοφιλελεύθερο άρχοντα της πόλης είναι ότι έτσι εξασφαλίζονται θέσεις εργασίας. Ας κοιτάξουν πρώτα οι αγαπητοί δημοτικοί μας άρχοντες να εξασφαλίζουν τις δομές του Δήμου,  που δεν μπορούν να επιτελέσουν το παραμικρό έργο, λόγω έλλειψης προσωπικού και ας αφήσουν τις σχέσεις πατρωνίας κατά μέρος.

 Θα το υπενθυμίσουμε για μια ακόμη φορά: η τουριστική φούσκα που έχει στηθεί, είχε και έχει ως βασική προϋπόθεση την πλήρη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Στα Χανιά η εκμετάλλευση των εργαζομένων οργιάζει. Διαλυμένες συλλογικές συμβάσεις, συμβάσεις μαθητείας, ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, εξευτελιστικοί μισθοί πείνας, εκβιασμοί, παρακράτηση τιπς, δωρεάν εργασία με τη μορφή του δοκιμαστικού εργαζόμενου, απαίτηση οι εργαζόμενοι στα ντελίβερι να δουλεύουν με τα δικά τους μηχανάκια, πάνε πακέτο με το διαρκές κυνήγι των μικροπωλητών και των Ρομά που κάνουν μεροκάματα αγωνίας.

Οι πολιτικές των μνημονίων, που συνεχίζονται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έστρωσαν και εξακολουθούν να στρώνουν το έδαφος για όλα αυτά.

Τασσόμαστε με κάθε διεκδίκηση των εργαζομένων αυτής της πόλης και κάθε ομάδας πολιτών που διεκδικεί να μπει τέλος σε αυτή την κατάσταση. Τασσόμαστε με τους κατοίκους της Νέας Χώρας και τις συλλογικότητές τους.  Ο Δήμος δεν μπορεί να αποτελεί ατζέντη της κάθε λογής επιχειρηματικής δραστηριότητας, ούτε να μετατρέπει την πόλη σε ατραξιόν υψώνοντας την κάθε σημαία – ταμπελίτσα του καθενός, όπως πρόσφατα με αυτή του trip advisor σε ολόκληρη την πόλη. Πρωταρχικό του καθήκον είναι να προστατέψει τα δικαιώματα των εργαζόμενων δημοτών.

Για όλους αυτούς τους λόγους, είμαστε αντίθετοι με την παραχώρηση των πεζοδρομίων και του δρόμου στην παραλία της Νέας Χώρας για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων. Δρόμος και πεζοδρόμια πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά. Είμαστε ιδιαίτερα σκεπτικοί με μελέτες «ανάπλασης» οι οποίες καταλήγουν στο να παραδώσουν την περιοχή στην «επιχειρηματικότητα» εις βάρος των δικαιωμάτων της εργαζόμενης πλειοψηφίας.