Ολοκληρώθηκαν χθες, Κυριακή 24 Ιουλίου οι εργασίες  του 8ου Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής Δήμου Ηρακλείου που πραγματοποιήθηκε στο Βενεράτο.

Χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης του συμποσίου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κόσμος είχε την ευκαιρία να θαυμάσει οκτώ έργα τέχνης σε λευκό μάρμαρο Θάσου που φιλοτέχνησαν οι γλύπτες που συμμετείχαν.

Θέμα της φετινής διοργάνωσης ήταν ο στίχος του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη «… κι ο χρόνος γλύπτης των ανθρώπων παράφορος…» από το ποίημα «Η Μαρίνα των βράχων». Έτσι οι γλύπτες παρέδωσαν χθες οκτώ εξαιρετικά έργα τέχνης δημοσίου χώρου στο Δήμο Ηρακλείου, ύψους μέχρι και 2,5 μέτρων.

Το χώρο του συμποσίου επισκέφθηκε το βράδυ της Κυριακής ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, είδε τα εντυπωσιακά γλυπτά, συνομίλησε με τους γλύπτες αλλά και τον κόσμο που παρακολούθησε τις εργασίες του συμποσίου και στο σύντομο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι : «Το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής που πραγματοποιήθηκε στο Βενεράτο, αποτελεί ένα θεσμό ιδιαίτερης σημασίας, καθώς συνδέει τον τομέα των εικαστικών τεχνών με την τοπική κοινωνία, δίδοντας την δυνατότητα στους κατοίκους και τους επισκέπτες να γνωρίσουν σημαντικούς νέους καλλιτέχνες και να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς την δημιουργία ενός έργου τέχνης: από το αρχικό ακατέργαστο υλικό και τις φάσεις της επεξεργασίας του, έως και την ολοκληρωμένη μορφή του.  

Στο Δήμο Ηρακλείου, έχοντας θέσει τον Πολιτισμό στις βασικές προτεραιότητες μας, στηρίζουμε καλλιτεχνικά γεγονότα και δρώμενα που προάγουν την Τέχνη στην κοινωνία, ενδυναμώνουν την καλαισθησία και διευρύνουν τους ορίζοντες της γνώσης. Το Διεθνές Συμπόσιο γλυπτικής είναι ένα από τα γεγονότα αυτά. Η αποδοχή και η απήχηση του –έχουν προηγηθεί 8 διοργανώσεις – το έχουν καταξιώσει.

 Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ως Δήμος Ηρακλείου είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ και για την επόμενη διοργάνωση …»

Την τελετή λήξης του 8ου Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής Δήμου Ηρακλείου μαζί με τον Δήμαρχο Ηρακλείου παρακολούθησαν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού- Εθελοντισμού κ. Αριστέα Πλεύρη, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Μαρία Καναβάκη, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Γιώργος Βλαχάκης, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Δημοτικής Περιουσίας κ. Στέλα Αρχοντάκη, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ κ. Γιώργος Τσαγκαράκης, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ κ. Νίκος Αγγελάκης και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης κ. Γιώργος Πιτσούλης.

Η βραδιά «έκλεισε» με χορό από το παραδοσιακό συγκρότημα του πολιτιστικού συλλόγου  Δαφνών αλλά και μουσική από το συγκρότημα του Μενέλαου και του Γιώργου Νταγιαντά ενώ οι οινοποιοί της περιοχής προσέφεραν ένα ποτήρι κρασί σε όλους όσους επισκέφθηκαν το χώρο του συμποσίου.

Στο φετινό συμπόσιο μετείχαν οι γλύπτες :   Vasilisa Chugunova (Ρωσία),   Giorgie Cpajak (Σερβία),   Gadadhar Ojha (Ινδία), Carole Turner  (ΗΠΑ), Αντώνης Μυρωδιάς,  Οδυσσέας Τοσουνίδης,   Χρήστος Τσουμπλέκας και  Μανώλης Χαρκούτσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook