Χωρίς λύση, εν μέσω αντεγκλίσεων και με συναισθηματική φόρτιση τη στιγμή που καταστηματάρχης δεν συγκράτησε τα δάκρυά του εκφράζοντας την αγωνία του, το δημοτικό συμβούλιο Χανίων κλήθηκε να αποφασίσει σήμερα για τον χώρο που θα παραχωρήσει στους καταστηματάρχες της Νέας Χώρας προκειμένου να αναπτύξουν τα τραπεζοκαθίσματά τους.

Η πρόταση της δημοτικής αρχής που ουσιαστικά ήταν η άποψη της επιτροπής οριοθέτησης παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων, όπως τη μετέφερε ο αντιδήμαρχος, Γιώργος Ξανθουδάκης, ήταν να παραχωρηθεί μόνο το νότιο πεζοδρόμιο για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων (δηλαδή από την πλευρά των καταστημάτων) και το βόρειο πεζοδρόμιο να παραμείνει ελεύθερο (δηλαδή από την πλευρά της παραλίας).

Όπως είπε ο κ. Ξανθουδάκης: “Κάναμε αποτύπωση στην περιοχή, η νομοθεσία προβλέπει την ύπαρξη τουλάχιστον ενός μέτρου απόσταση περιμετρικά του αστικού εξοπλισμού έτσι είμαστε αναγκασμένοι να δεχτούμε την άποψη της επιτροπής.”

Ωστόσο, επρόκειτο για κανονιστική απόφαση η οποία δεν συγκέντρωσε κατά την ψηφοφορία, την πλειοψηφία των παρισταμένων δημοτικών συμβούλων και έτσι απορρίφθηκε αφήνοντας το θέμα… άλυτο!

“Λύγισε” καταστηματάρχης 

Χαρακτηριστική και φορτισμένη συναισθηματικά ήταν η στιγμή που καταστηματάρχης της Νέας Χώρας, αφού ζήτησε να πάρει τον λόγο δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

 

Καταστηματάρχες: “‘Ερχονται άνθρωποι από την Αθήνα και αναρωτιούνται “Τι είναι αυτό το μπάχαλο που κάνατε;”

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών, κ. Κόρακας είχε κάνει λόγο για “μπάχαλο” στην περιοχή ενώ έθεσε ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται δημοτική περιουσία από μια “άτυπη συνέλευση”:

Έρχονται άνθρωποι από την Αθήνα και αναρωτιούνται “Τι είναι αυτό το μπάχαλο που κάνατε; Έφυγαν τα τραπέζια για να μπουν τα αυτοκίνητα;” Έχει γίνει ένα ατελείωτο πάρκινγκ παρά τα σήματα.

Ποιός έχει δώσει κλειδιά της περιουσίας του δήμου και μια άτυπη συνέλευση που αντιδρά χρησιμοποιεί τον χώρο του δημοτικού ΚΑΠΗ της Νέας Χώρας και  μετά βγαίνει και προκαλεί τους κακομοίρηδες που περιμένουν τον κόσμο να έρθει να φάει ένα πιάτο φαΐ, φωτογραφίζοντας πότε τους τιμοκαταλόγους, πότε τις ζαρντινιέρες και τηλεφωνώντας επιδεικτικά την αστυνομία κάθε λίγο και λιγάκι; Πώς αυτοί οι άνθρωποι μπαινοβγαίνουν σε δημοτικό κτίριο; 

Επί 20 χρόνια όλες οι δημοτικές αρχές πάντα είχαν λύσεις για τα τραπεζοκαθίσματα. Όλοι αυτοί έβρισκαν έναν τρόπο για να τοποθετούνται χωρίς πρόβλημα τραπεζοκαθίσματα. Αυτοί οι δήμαρχοι που πέρασαν ήταν όλοι παράνομοι; Ήταν όλες οι ενέργειες παράνομες; Εγώ δεν έχω παρά να εκφράσω τη λύπη μου γιατί στο προηγούμενο Δ.Σ. είχατε τοποθετηθεί θετικά τουλάχιστον για το θέμα του πεζοδρομίου. Δεσμευτήκατε, είπαμε ότι έστω και αργά κάτι θα γίνει και σήμερα μαθαίνουμε ότι η εισήγηση είναι αρνητική.

Κάτοικοι: “Επικρατεί στη Νέα Χώρα ένα χάος”

Τους κατοίκους εκπροσώπησε ο κ. Δημουλίτσας ο οποίος ζήτησε να μείνει ελεύθερο από τα τραπεζοκαθίσματα το πεζοδρόμιο από την πλευρά της ακτής:

Εμείς εκπροσωπούμε νόμιμα τους κατοίκους. Η πρότασή μας είναι να παραμείνει ανοιχτή η ακτή Παπανικολή όλο το 24ωρο. Οι επιχειρήσεις να περιορίσουν τα τραπεζοκαθίσματά τους στα πεζοδρόμια των επιχειρήσεών τους και το πεζοδρόμιο από την πλευρά της ακτής να μείνει αποκλειστικά και μόνο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες περιπατητές. Αυτή την πρόταση είχαμε κάνει από τον Απρίλιο. Αν δείτε τώρα την εικόνα που επικρατεί στη Νέα Χώρα επικρατεί ένα χάος. Όλη αυτή η συζήτηση γίνεται για ένα, ενάμιση μήνα γιατί από τον Σεπτέμβριο θα υλοποιηθεί το έργο της ανάπλασης. Άκουσα τον πρόεδρο των καταστηματαρχών που αγωνιούν γιατί πρέπει να βγάλουν το ψωμί τους. Το πεζοδρόμιο το θέλουμε είναι δικό μας. Βρείτε λοιπόν μια λύση ώστε όλοι οι φορείς να εξυπηρετηθούν για τον επόμενο ενάμιση μήνα.

Από την πλευρά του, ο κ. Κοκκινάκης, κάτοικος που εκπροσωπεί μια άτυπη ανοιχτή συνέλευση – στην οποία είχε αναφερθεί νωρίτερα ο κ. Κόρακας –  υποστήριξε ότι επί χρόνια ανέχτηκαν όλοι μια κατάσταση ανομίας:

Εκπροσωπούμε μια άτυπη χωρίς σφραγίδα συλλογικότητα η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ενεργό παρουσία. Γιατί αυτή η όμορφη περιοχή μπροστά στην παραλία δεν αποτελεί ούτε καν δεύτερη επιλογή για τους Χανιώτες να κάνουν βόλτα; Πρώτον, γιατί είναι μια παραμελημένη περιοχή και δεύτερον έχει να κάνει με τις ευθύνες όλων καθώς ανεχτήκαμε μια κατάσταση ανομίας που εκπορευόταν από αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων που έδιναν χώρο στους καταστηματάρχες. Αν δείτε τον νόμο, σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους επιβάλλεται ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών με ελάχιστο πλάτος το 1,5 μέτρο. Αυτή είναι η νομοθεσία και πρέπει να την εφαρμόζουμε. Προτείνουμε να περιοριστούν οι καταστηματάρχες στο νότιο πεζοδρόμιο, το βόρειο πεζοδρόμιο να είναι για τους περιπατητές, ο δρόμος για τα οχήματα και να απαγορευτεί η στάθμευση.

Για κωλυσιέργεια και απόφαση στο παρά πέντε κατηγόρησε η αντιπόλιτευση τη δημοτική αρχή, στην οποία χρέωσαν και υπαναχώρηση από τη θέση που είχε διατυπώσει στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο.

Δ. Λειψάκης: Δεν γίνεται 5 μέρες πριν τον Αύγουστο να καλούμαστε να αποφασίσουμε

Ακούσαμε την αγωνία των καταστηματαρχών. Ο άνθρωπος που μίλησε έκλαψε γιατί αντιλαμβάνεται ότι αυτό που θα δημιουργηθεί στη Νέα Χώρα θα του δημιουργήσει τεράστιο θέμα. Δεν γίνεται 5 μέρες πριν τον Αύγουστο να καλούμαστε οι δημοτικοί σύμβουλοι να αποφασίσουμε για την περιοχή. Θα έπρεπε το θέμα αυτό να έχει συζητηθεί Φλεβάρη, το αργότερο Μάρτιο ώστε να ξέρουν οι καταστηματάρχες τι να κάνουν. Οι μεν τα έχουν με τους δε. Προβλέπω καταστάσεις ακραίες εκεί, διότι θα κλείσουν σπίτια. 

Α. Παπαδογιάννης: Όσοι λένε ότι οι προηγούμενες δημοτικές αρχές παρανομούσαν δεν ξέρουν τι λένε

Δεν νομίζω να είναι χαρούμενος κανείς εδώ μέσα όταν βλέπει ανθρώπους επιχειρηματίες να κλαίνε. Έχουμε μια απούσα δημοτική αρχή η οποία έρχεται τέλη Ιουλίου να λύσει το θέμα της Παπανικολή, ένα θέμα τόσο σοβαρό! Έχω αγανακτίσει που φτάνουμε στο σημείο εξαιτίας όλων ημών να φέρνουμε δυο ομάδες πολιτών σε τέτοια αντιπαράθεση και να θεωρούμε μεγαλοεπιχειρηματίες τους απλούς καταστηματάρχες της περιοχής που προσπαθούν να ζήσουν την οικογένειά τους και στηρίζουν την τοπική οικονομία. Είπαν κάποιοι ότι οι προηγούμενες δημοτικές αρχές παρανομούσαν. Συγγνώμη αλλά δεν ξέρετε τι λέτε. Όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν στον παρελθόν ήταν νομιμότατες και ενώ πάντα υπήρχαν αντιθέσεις, βρισκόταν μια λύση που ικανοποιούσε και τους μεν και τους δε, σε ένα βαθμό. Υπάρχουν λύσεις. Ο δήμαρχος είχε κάνει πρόταση συγκεκριμένη στο προηγούμενο δημοτικό συμβουλιο. Εμείς είχαμε μείνει σε εκείνη την πρόταση και ερχόμαστε σήμερα εδώ για να μας κάνετε μια πρόταση τελείως διαφορετική.

Γ. Σαρρής: Παίζετε διελκυστίνδα και στην ουσία κοροϊδεύουμε 

Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα γιατί άνθρωποι επί 15 χρόνια που είναι επαγγελματίες “καίγονται”. Την επόμενη χρονιά, η ίδια αγωνία, η ίδια ανασφάλεια. Αντίστοιχα όμως, υπάρχουν και οι κάτοικοι που αναρωτιούνται “θα μπορώ να περπατήσω;” Βρίσκονται διάφορες “λύσεις” όλα αυτά τα χρόνια. Κάθε χρόνο συζητάμε το ίδιο ζήτημα. Πρέπει να δρομολογήσουμε μια λύση σε μόνιμη βάση για να πάψει αυτό το πρόβλημα. Σε αυτή την κατάσταση που βρεθήκαμε σήμερα, έχετε μερίδιο ευθύνης και εσείς κύριε δήμαρχε γιατί ενώ αυτή η απόφαση έχει ληφθεί από 1/7 παίζετε διελκυστίνδα και στην ουσία κοροϊδεύουμε και στο τέλος αλλάζετε θέση και αιφνιδιάζετε και τους δικούς σας. Θέση μας είναι ότι πρέπει να δοθεί μόνιμη λύση, δηλαδή θα πρέπει να έχετε οι καταστηματάρχες τα νότια πεζοδρόμια και ο δήμος να υλοποιήσει τη μελέτη.

Α. Παπαντωνάκης: Πρέπει να δούμε με νόμιμο τρόπο τι μπορούμε να προσφέρουμε

Είναι υποκρισία όταν δίνουν λύση οι προηγούμενες αρχές, οι οποίες όμως είναι πρόχειρες και κάθε χρόνο αλλάζουν. Η παραχώρηση του πεζοδρομίου ήταν παράνομη. Έχουν ευθύνη οι προηγούμενες δημοτικές αρχές που όλα αυτά τα χρόνια δεν έδιναν μια μόνιμη λύση. Υπάρχουν οι κάτοικοι που θέλουν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση και υπάρχει και το πρόβλημα των καταστηματαρχών. Πρέπει να δούμε με νόμιμο τρόπο τι μπορούμε να τους προσφέρουμε. Θα σταθώ με την εισήγηση που έκανε ο αντιδήμαρχος.

Τ. Βάμβουκας: Είμαστε η πρώτη αρχή που προσπαθούμε να δώσουμε μόνιμη λύση

Από την πλευρά του ο δήμαρχος απάντησε ότι στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο είχε πει πως θα εξετάσει τα περιθώρια παραχώρησης χώρου και στα δυο πεζοδρόμια ωστόσο όπως προέκυψε από την αυτοψία δεν υπάρχει επαρκής χώρος από τη βόρεια πλευρά:

Είναι ένα θέμα αρρύθμιστο εδώ και χρόνια. Είμαστε η πρώτη αρχή που προσπαθούμε να δώσουμε μόνιμη λύση. Υπάρχουν διάφορες αντικρουόμενες απόψεις. Είναι στενάχωρο να έρχονται επαγγελματίες εδώ μέσα τόσο στεναχωρεμένοι. Του χρόνου δεν θα υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, γιατί πιστεύουμε ότι θα έχουμε τελειώσει το σχεδιασμό που αφορά στην περιοχή.

Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο είχα πει ότι πρέπει να εξετάσουμε στο απέναντι πεζοδρόμιο, τα σημεία εκείνα στα οποία δεν υπάρχει ενόχληση και έχουν περιθώρια για να μπουν τραπεζοκαθίσματα. Όμως, από το σχέδιο προκύπτουν πολύ λίγα σημεία, αν λάβουμε υπόψιν τα δέντρα και τον αστικό εξοπλισμό (πχ παγκάκια), ο χώρος περιορίζεται πολύ και μόνο στην αρχή του δρόμου. Σε ένα ελάχιστο που μπορούμε να συμφωνήσουμε είναι ότι δεν υπάρχει αντίρρηση να δώσουμε στους ανθρώπους αυτούς τον χώρο που μπορούμε νόμιμα, δηλαδή τα πεζοδρόμια από τη μεριά των καταστημάτων.

Επειδή ωστόσο, η πρόταση δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία των ψήφων, το θέμα παραμένει στον αέρα και αφήνει μια περιοχή χωρίς λύση ακόμα και όψιμα, στην καρδιά της τουριστικής σεζόν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook