Η Ελλάδα αναμένεται να τεθεί σε «καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας» σύντομα και από τους τρεις οίκους αξιολόγησης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Dow Jones Newswires και αναδημοσιεύει το capital, επικαλούμενο δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου της Ευρωζώνης.

«Αυτή είναι η εκτίμηση όλων των ηγετών της Ευρωζώνης. Αποφάσισαν να αποδεχτούν το ρίσκο μετά τις διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι θα συνεχίσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα παρά το καθεστώς χρεοκοπίας», ανέφερε ο αξιωματούχος που έλαβε μέρος στις συνομιλίες.

«Οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα δεχτούν πλήγμα από ζημιές άσχετα με τη λύση που θα επιλέξουν και αυτό είναι χρεοκοπία. Η εκτίμηση είναι ότι οι επιδράσεις διάχυσης θα είναι περιορισμένες καθώς η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να παρακάμψει τους κανόνες της για την Ελλάδα. Όμως κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πως θα αντιδράσει η αγορά», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης ανέφεραν σε ανακοίνωση ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι έλαβαν ένα «μενού επιλογών» για να συμμετάσχουν εθελοντικά στη διάσωση της Ελλάδας. Η συνεισφορά τους θα διαμορφωθεί στα 37 δισ. ευρώ και θα προέλθει από την ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας. Επιπλέον 12,6 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την επαναγορά ομολόγων.

«Δεν ήταν τίποτα στην ουσία εθελοντικό σε αυτό το σχέδιο», τόνισε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο σε σχετική συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος της EKT δήλωσε ότι το πλάνο διάσωσης της Ελλάδας έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα.

Τόνισε δε, ότι αν η Ελλάδα τεθεί σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας λόγω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα, οι ηγέτες αποφάσισαν να υπάρξει ένα «μαξιλάρι» 35 δισ. ευρώ για τα ελληνικά ενέχυρα. Με αυτόν τον τρόπο η ΕΤΚ θα συνεχίσει να δέχεται τα ομόλογα της χώρας για τις πράξεις αναχρηματοδότησης.

Σύμφωνα με το Dow Jones, οι οίκοι αξιολόγησης θέτουν σε καθεστώς «selective default» μία χώρα όταν δεν καταβάλει μία πληρωμή σε συγκεκριμένο ομόλογο ή δάνειο, αλλά συνεχίσει να εξυπηρετεί άλλα χρέη, ή στην περίπτωση που ένας δανειστής παρατείνει τις πληρωμές, ή ένας δανειστής προσφέρει ανταλλαγή ομολόγων με νέα σε τέτοια βάση που ο οίκος θεωρήσει ότι οι πιστωτές χάνουν.