Το ζήτημα της παραχώρησης του κτιρίου του Παλιού Ψυγείου στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα, Τρίτη 26/7/2016, ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, με τη Διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Μαριέττα Μινώτου, και την εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας, Δέσποινα Κτενίδου. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Δημάρχου Χανίων, παρουσία του Κωνσταντίνου Φουρναράκη, Προϊσταµένου Γ.Α.Κ. - Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, και της Ζαχαρένιας Σημανδηράκη, ειδικής συνεργάτιδος των Γενικών Αρχείων του Κράτους, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα μεταστέγασης του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης σε έναν κατάλληλο και επαρκή χώρο, ώστε το Αρχείο να καταστεί πλήρως λειτουργικό αλλά και να αναδειχθεί η συλλογή των σπάνιων τεκμηρίων, που διαθέτει.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων συμφώνησε ότι είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του Αρχείου, προκειμένου το πολύτιμο υλικό, που διαθέτει να χρησιμοποιείται σωστά από τους ερευνητές, αλλά και να αποφευχθεί ο κίνδυνος μεταφοράς του εκτός Χανίων. “Γι΄ αυτό και το ίδιο το κράτος είναι υποχρεωμένο να βρει λύση, παραχωρώντας το κτίριο του Παλιού Ψυγείου”, τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων. 

Πρόσφατα, όπως επεσήμανε ο κ. Βάμβουκας, είχε συνάντηση στην Αθήνα με τον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ Α.Ε., Γεώργιο Τερζάκη, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε το ζήτημα της παραχώρησης. Μάλιστα, ο Δήμαρχος Χανίων γνωστοποίησε ότι για το ενδιάμεσο στάδιο και έως ότου εξευρεθεί μια μόνιμη λύση για τον αποθηκευτικό χώρο ο Δήμος Χανίων θα μπορούσε να συνδράμει το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.