Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει η ανεργία στην Κρήτη σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, ενώ ούτε η τουριστική περίοδος φάνηκε ότι μπόρεσε να επηρεάσει την αρνητική αυτή εξέλιξη.

Στην Κρήτη έχουμε κατά προσέγγιση, 36 χιλιάδες ανέργους, με τις 26 χιλιάδες από αυτούς να είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του οργανισμού και τις 10 χιλιάδες να βρίσκονται σε καθεστώς επιδότησης.

Όπως αναφέρεται ωστόσο από εργαζόμενους στον ΟΑΕΔ, πολλά από τα εγγεγραμμένα άτομα, δεν θεωρούν ότι ο οργανισμός θα τους βοηθήσει να βρουν δουλειά και ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα σταματούν να ανανεώνουν την κάρτα ανεργίας τους, και παύουν να είναι άνεργοι στα χαρτιά αλλά όχι και στη πραγματικότητα.

Τα επίσημα επομένως στοιχεία που δίνει ο ΟΑΕΔ, συχνά είναι παραπλανητικά και δεν αποδίδουν τις συνολικές διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο της ακούσιας ανεργίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και μεταφράζονται σε καθημερινές ιστορίες ανθρώπων που βιώνουν, αυτοί και οι οικογένειες τους, την αβεβαιότητα που προκαλεί το φάσμα της ανεργίας.

Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από την Περιφέρεια Κρήτης, η ανεργία από το Μάιο έως τον Ιούνιο φαίνεται να είναι αυξημένη 2%, παρά το γεγονός ότι είμαστε στη καρδιά της τουριστικής περιόδου.

Όσον αφορά στις ηλικιακές ομάδες των ανέργων σε ολόκληρη τη χώρα, οι ηλικίες από 18 έως 25 αποτελούν το 28%, οι ηλικίες από 25 έως 55 το 65%, ενώ το 9% αποτελούν οι ηλικίες από 55 και πάνω.