Πρώτη ενημέρωση 11:19

Εάν δεν περιοριστεί η κατανάλωση νερού έρχονται διακοπές στην υδροδότηση

Στα όρια του συναγερμού βρίσκεται η κατάσταση με την λειψυδρία στο Νομό Χανίων.
Ήδη σε δεξαμενές ύδρευσης δημοτικών ενοτήτων των Χανίων, ειδικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, η στάθμη του νερού κατεβαίνει στα όρια ασφαλείας και επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων.

Η διαπίστωση αυτή προέκυψε στην διάρκεια σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί στα γραφεία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης στην Άγυια  Χανίων με την συμμετοχή στελεχών του ΟΑΚ, της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Χανίων , της Διαδημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Βόρειου Άξονα και της Περιφέρειας.

Οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη αφού περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί , συζήτησαν το θέμα της λήψης μέτρων πριν η κατάσταση φτάσει σε άκρως επικίνδυνο σημείο.

Όπως τονίστηκε, προς το παρόν δεν πρέπει να γίνουν διακοπές στην υδροδότηση, αλλά έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν από μόνοι τους την κατανάλωση. Επίσης θα γίνει προσπάθεια περιορισμών στην κατανάλωση νερού άρδευσης.

Παράλληλα η ΔΕΥΑΧ βρίσκεται στο στάδιο ανόρυξης μιας νέας γεώτρησης., ενώ και ο ΟΑΚ προσπαθεί να ανορύξει μια νέα γεώτρηση στα Μυλωνιανά, αλλά παρά του ότι βρέθηκαν οι πιστώσεις, δυστυχώς ο διαγωνισμός αποβαίνει άκαρπος και είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με τους υποψήφιους αναδόχους προκειμένου η γεώτρηση να γίνει και να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν.

Οι τρείς εμπλεκόμενοι φορείς, θα συνεδριάζουν κάθε εβδομάδα προκειμένου να επανεκτιμούν την κατάσταση της λειψυδρίας και θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο το ότι εάν δεν γίνουν «εθελοντικοί» περιορισμοί στην κατανάλωση νερού από τους πολίτες, τότε θα είναι αναπόφευκτές οι διακοπές στην υδροδότηση.

Εξετάζεται η κατάσταση στους τομείς ύδρευσης και άρδευσης η οποία είναι δραματική καθώς και η λήψη μέτρων για να μην γίνουν εκτεταμένες διακοπές.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Α.Κ. Α.Ε. Φώτης Καζάσης αναφέρθηκε στο ζήτημα των άγονων διαγωνισμών για την διενέργεια συμπληρωματικών γεωτρήσεων, αφού δεν προσέρχονται εταιρείες στο διαγωνισμό ενώ  υπάρχει διαθεσιμότητα κονδυλίων. Σημείωσε δε ότι από τα 900.000 m3 που έχει το Φράγμα Βαλσαμιώτη μπορούν να διατεθούν στο σύστημα 700.000 m3  σε όλους τους εμπλεκόμενους ΤΟΕΒ βάσει των αναγκών τους. Όσον αφορά την Λίμνη της Αγιάς θα πρέπει να δημιουργηθεί σχέδιο διαχείρισης ώστε να επιτευχθεί ο στόχος διατήρησης 40.000 κυβικών εντός της λίμνης.

 

 

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΥΑΧ Αντώνης Σχετάκης, σημείωσε ότι εφόσον υπάρξει επιτυχής ενεργοποίηση της γεώτρησης στην Αγιά το σύστημα θα βοηθηθεί σημαντικά. Η ΔΕΥΑΧ έχει ήδη προχωρήσει σε εκ περιτροπής άρδευση στην περιοχή των Κεραμιών, χωρίς να κινδυνεύει το φυτικό κεφάλαιο, εφόσον παραμείνουν σταθερές οι χορηγούμενες από τον ΟΑΚ ποσότητες νερού.

 
 
 

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ Γιάννης Σταματάκης επεσήμανε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι πρώτη φορά η ΔΕΥΑΒΑ προσεκλήθη σε σύσκεψη για τη λειψυδρία. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει στις μη-διασυνδεδεμένες περιοχές, και σημείωσε ότι λόγω μεγάλης αύξησης του τουρισμού και της ανάγκης για άρδευση,  η επιχείρηση ήδη λαμβάνει μέτρα. 

 
Οι εκπρόσωποι της Π.Ε. Χανίων κύριοι Βεγλίρης και Γεωργιτζίκης σημείωσαν την μεγάλη σημασία που έχει σε εποχή λειψυδρίας η ενημέρωση του κόσμου, ενώ η Αντιπεριφέρεια έχει εγκρίνει τις  χρηματοδοτήσεις 3 νέων γεωτρήσεων.  
Οι συμμετέχοντες φορείς αποφάσισαν τα κάτωθι:
1.    Να εκδίδεται ανά τακτά διαστήματα δελτίο τύπου ενημέρωσης των καταναλωτών αφού κοινή διαπίστωση αποτέλεσε το γεγονός ότι οι χειρότεροι μήνες δεν είναι οι Αύγουστος- Σεπτέμβριος αλλά οι Οκτώβριος- Νοέμβριος έως ότι ξεκινήσουν οι βροχοπτώσεις.
2.    Θα συγκληθεί  νέα σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα με τη παρουσία του Προϊσταμένου Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρίνου Κριτσωτάκη και του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Νίκου Νικολαίδη.
3.    Είναι αναγκαιότητα να υπάρξει ευαισθητοποίηση  και του ιδιωτικού τομέα ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των γεωτρήσεων.
4.    Να υπάρχει περιοδική ενημέρωση κοινού από το άτυπο όργανο. 
Καταληκτικά όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι : «….Για την άμβλυνση του προβλήματος και προς αποφυγή πιο δυσάρεστων καταστάσεων επιβάλλεται όλοι οι συνυπεύθυνοι φορείς διαχείρισης υδατικών πόρων των Χανίων να συμβάλλουν στη διαφύλαξη όχι μόνο της ποσότητας αλλά και της ποιότητας του πολύτιμου αγαθού για την ανάπτυξη του τόπου και την ανθρώπινη ζωή. Είναι καθοριστικής σημασίας να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες φροντίζοντας για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομία στη κατανάλωσή του και την αποφυγή σπατάλης.  Στόχος να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα στην ύδρευση, την άρδευση και την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων».
 

 

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook