Ερώτηση για τις επιπτώσεις στα δημόσια ταμεία, της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής στον τουρισμό ως αποτέλεσμα των παράνομων μισθώσεων, της μη έκδοσης νόμιμων αποδείξεων και της ψευδώς δηλωμένης εργασίας, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι,  Σπύρος Δανέλλης προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού.

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή συνδέεται άμεσα με την απουσία σχετικού νομοθετικού πλαισίου, τις συγκεκριμένες κυβερνητικές πολιτικές που οδήγησαν στην υπερφορολόγηση καθώς και στην αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών. Η υπερφορολόγηση πλέον καθιστά το τουριστικό μας προϊόν μη ανταγωνιστικό, οδηγεί σε έξαρση του παράνομου τζίρου, ενώ θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των υγειών και συνεπών τουριστικών επιχειρήσεων.

Ρωτά, λοιπόν, τους υπουργούς πώς σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το εκτεταμένο φαινόμενο της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής που μαστίζει τον τουριστικό τομέα της χώρας και ειδικότερα τις περιπτώσεις των παράνομων μισθώσεων καταλυμάτων, της αδυναμίας επιβολής του νόμου περί έκδοσης νόμιμων αποδείξεων και της ψευδώς δηλωμένης εργασίας και αν προτίθενται να φέρουν νέο νομοθετικό πλαίσιο και να επανεξετάσουν την ακολουθούμενη φορολογική πολιτική καθώς και τους μη αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

“Πάρα το γεγονός ότι η εκτίμηση για την φετινή τουριστική σεζόν είναι ότι τα έσοδα της χώρας θα κινηθούν οριακά προς τα πάνω, φόβοι εκφράζονται πως λόγω της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων η φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή θα εκτιναχθούν.

Η αύξηση της φορολόγησης και του ΦΠΑ υπολογίζεται ότι θα αφαιρέσει από τα ταμεία των τουριστικών επιχειρήσεων περί τα 800 εκατ. Ευρώ. Παράλληλα, δεν αποκλείεται η παραπάνω κατάσταση να ενισχύσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, που στις τουριστικές επιχειρήσεις εκτιμάται πως φτάνει στο 40% των συνολικών χορηγήσεων.

Η πρόσθετη επιβάρυνση από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23% και εν συνεχεία στο 24%, υπολογίζεται σε 250 εκατ. ευρώ, ενώ άλλες τόσες ήταν οι απώλειες για τα ξενοδοχεία από τη μετάταξη του συντελεστή στη διαμονή, στο 23%.

Περίπου 200 εκατ. ευρώ είναι η επιβάρυνση από την κατάργηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου, ενώ με 100 εκατ. ευρώ φόρων επιβαρύνθηκαν τόσο οι αεροπορικές εταιρείες για δρομολόγια εσωτερικού, όσο και η Ακτοπλοΐα.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, στον σημαντικότερο κλάδο της χώρας, τον τουρισμό, ο μη νόμιμος τζίρος εκτιμάται περί τα 500 εκατ. ευρώ, από τα οποία 270 εκατ. ευρώ αφορούν παράνομες μισθώσεις καταλυμάτων και  230 εκατ. ευρώ απώλειες εσόδων από μη έκδοση αποδείξεων. Σε αυτά τα ποσά θα πρέπει να προστεθεί και ένα αδιευκρίνιστα πολύ μεγάλο ύψος απωλεσθέντων ασφαλιστικών εισφορών από την αδήλωτη εργασία στον τουριστικό κλάδο.

Τα χιλιάδες ακίνητα, που ενοικιάζονται παράνομα για τουριστική χρήση και δεν υπόκεινται σε Φ.Π.Α., είναι προφανές ότι δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε σχέση με τα καταλύματα, που διαθέτουν ειδικό σήμα λειτουργίας. Όσον αφορά τις αποδείξεις, σε αρκετές υπηρεσίες με αιχμή τον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης αυτές αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, καθώς μετά και την κατάργηση των πρόστιμων, που σήμερα η κυβέρνηση τρέχει να επαναφέρει, άφησε «πεδίο δόξης λαμπρό» για τους παραβάτες του νόμου. Οι έλεγχοι της Οικονομικής Αστυνομίας σε τουριστικά νησιά επιβεβαιώνουν τα σχετικά δημοσιεύματα του τελευταίου εξαμήνου, πως τα εξαιρετικά μικρά πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων ενίσχυσαν περαιτέρω τη φοροδιαφυγή, ενώ αποδεικνύουν και ότι η αδήλωτη εργασία οργιάζει, παρά τις εξοντωτικές κυρώσεις των 10.550 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο, που εντοπίζεται να απασχολείται παράτυπα.

Ενδεικτικά, μέσα σε μόλις 4 μέρες, από τις 15 έως και 18 Ιουλίου 2016, κλιμάκια αστυνομικών, πραγματοποίησαν ελέγχους σε συνολικά 22 επιχειρήσεις και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Μύκονο και τη Θάσο και το αποτέλεσμα ήταν:

Στις 12  από τις 22 επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας (ποσοστό 55%).
Στις 5 από τις 12 διαπιστώθηκε πως δεν εκδίδονταν αποδείξεις, είτε επρόκειτο για ευτελούς αξίας συναλλαγές (πχ 4 αποδείξεις  μέσης αξίας 8 ευρώ μόλις η καθεμία), είτε πολύ μεγαλύτερης (πχ 11 αποδείξεις μέσης αξίας 220 ευρώ η καθεμία).

Στις 8 από τις 12 διαπιστώθηκαν παραβάσεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, με κορυφαία την αδήλωτη εργασία.

Η συνήθης πρακτική των εργοδοτών είναι η “ψευδώς δηλωμένη εργασία”. Προκειμένου να αποφευχθεί το πρόστιμο των 10.550 ευρώ για κάθε αδήλωτο, εμφανίζεται ως ευέλικτα απασχολούμενος, ώστε να καταβάλλονται οι ελάχιστες εισφορές. Εργαζόμενοι, που δηλώνονται στην καλύτερη περίπτωση για 8ωρο, ενώ δουλεύουν μέχρι και 16ωρα. Κι αυτό αφορά πολλές μεγάλες επιχειρήσεις, που θέλουν να εμφανίζουν έξοδα. Στις μικρομεσαίες, που αποτελούν και την πλειοψηφία του κλάδου, οι περισσότεροι εργαζόμενοι δηλώνονται για 4ωρη-6ωρη απασχόληση, πενθήμερο, με πλασματικά ρεπό, ενώ εργάζονται 12ωρα, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Δεδομένου ότι ο τουριστικός κλάδος της χώρας αποτελεί τον μεγαλύτερο αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας,

Δεδομένου ότι τα κρατικά ταμεία παρουσιάζουν σημαντικές απώλειες από τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.

Δεδομένου ότι η απώλεια εσόδων και η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θέτουν σε κίνδυνο τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Ποιος είναι ο σχεδιασμός από πλευράς σας προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή που μαστίζει τον τουριστικό τομέα της χώρας;

Έχετε σκοπό να φέρετε κάποιο νέο νομοθετικό πλαίσιο, που επιτέλους θα θέτει κανόνες στην αγορά των τουριστικών μισθώσεων των ακινήτων και θα βάζει φραγμούς στη φοροδιαφυγή, που πλέον έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις;

Με τι τρόπο σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το πάγιο πλέον φαινόμενο της μη έκδοσης αποδείξεων;

Προτίθεστε να πολεμήσετε την ψευδώς δηλωμένη εργασία στον τουριστικό κλάδο και αν ναι, με τι είδους επιχειρησιακό σχέδιο;

Ο ερωτών βουλευτής

Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook