«Οδηγούμε με ασφάλεια» γιατί στη χώρα μας οι θάνατοι συνεπεία τροχαίου ατυχήματος σε ετήσια βάση φθάνουν κατά μέσο όρο τους 2.500, ενώ οι σοβαρά και ελαφρά τραυματίες αγγίζουν τους 30.000, … γιατί με απλά λόγια κάθε χρόνο αφανίζεται μία κωμόπολη από τη χώρα μας, ενώ μία επαρχιακή πόλη χρήζει νοσηλείας!

Λευτέρης Αυγενάκης, Βουλευτής Ηρακλείου, Γραμματέας ΠΕ ΝΔ: «Ως “άτυπος πόλεμος” χαρακτηρίζονται τα τροχαία που λαμβάνουν χώρα στην ιδιαίτερη πατρίδα μου. Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με πολλές αρνητικές επιπτώσεις, η κυριότερη των οποίων είναι η απώλεια της ανθρώπινης ζωής. Είναι η δεύτερη αιτία θανάτου για την Ελλάδα.
Το Forum «Οδηγούμε με ασφάλεια» είναι μια συλλογική αποτύπωση του προβληματισμού και της προσπάθειας για την μείωση και, ει δυνατόν, την εξάλειψη των τροχαίων ατυχημάτων μέσω της βελτίωσης της οδηγικής μας συμπεριφοράς».

Με την ενεργό συμμετοχή της κ. Ελίζας Βόζεμπεργκ, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ε.Κ. πραγματοποιούνται οι σημερινές δράσεις του Forum «Οδηγούμε με ασφάλεια».
Στόχος μας είναι η διαρκής συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Επιτροπή Μεταφορών, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τους φορείς αυτοδιοίκησης της Κρήτης και τους τοπικούς φορείς.  

Ελίζα Βόζεμπεργκ, Ευρωβουλευτής ΝΔ – Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: «H Ευρώπη παρέχει το χρηματοδοτικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των υποδομών στον τομέα των μεταφορών, με τη μορφή συγχρηματοδότησης. Παράλληλα, έχει εγκρίνει ένα τολμηρό πρόγραμμα για τη μείωση του αριθμού των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στους ευρωπαϊκούς δρόμους, εντός των επόμενων δέκα ετών.
Δυστυχώς, η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών μελών με τους περισσότερους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία στιβαρή εθνική στρατηγική, στην οποία να ευθυγραμμίζονται και να εντάσσονται τα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Στο πλαίσιο αυτό, και ειδικά όσον αφορά στην Κρήτη, καταθέσαμε ερώτηση για τον άμεσο εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και τη μείωση των τροχαίων στο νησί».

Οδυσσέας Ζώρας, Καθηγητής, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης: «2000 νεκροί και 10.000 σοβαρά τραυματίες, κάθε χρόνο από τροχαία δυστυχήματα είναι ένας βαρύς απολογισμός. Τα τροχαία είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις ηλικίες 20-30 ετών, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες πρώτη αιτία θανάτου είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος.
Η διαφορά μεταξύ τροχαίων δυστυχημάτων και παθολογικών αιτίων θανάτου είναι ότι η δυνατότητα πρόβλεψης  και πρόληψης είναι πολύ πιο ισχυρή για τα πρώτα.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης συγχαίρει τους οργανωτές της εκδήλωσης «Οδηγούμε με ασφάλεια» και συμπαρίσταται με όλες του  τις δυνάμεις και τις γνώσεις στην προσπάθεια ενημέρωσης και πρόληψης των τροχαίων δυστυχημάτων».

60 και πλέον φορείς του Ηρακλείου και της Κρήτης ενώνουμε τις δυνάμεις μας και στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Forum «Οδηγούμε με ασφάλεια» προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε, μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις, όλους τους συμπολίτες μας για ασφαλή οδηγική συμπεριφορά.

Καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετέχει στην ανοιχτή εκδήλωση της 31ης Ιουλίου, στο Thalassa Magic, στην Αμμουδάρα, από τις 11:00 π.μ. ενισχύοντας το μήνυμα «Οδηγούμε με ασφάλεια».

Η συμμετοχή όλων στην προώθηση του μηνύματος «Οδηγούμε με ασφάλεια» είναι αναγκαία.

Facebook: facebook.com/DriveSafelyCrete