«Τα όρια αντοχής των κτηνοτρόφων έχουν εξαντληθεί εντελώς και η αναπόφευκτη οργή τους θα προκαλέσει σύντομα ανεξέλεγκτες καταστάσεις», τονίζουν ο πρόεδρος και ο Γραμματέας του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου (ΣΕΚΝΗ) κ.κ. Κώστας Καράτζης και Κώστας Δραμουντάνης. Όσον αφορά τις γραπτές απαντήσεις που έδωσε η υφυπουργός κ. Αποστολάκη, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Μανόλης Στρατάκης, αναφέρουν τα εξής:
1. Για το θέμα των εκκρεμοτήτων της εξισωτικής του 2008 & 2009 και συγκεκριμένα για τον συνυπολογισμό των βοσκοτόπων που βρίσκονται εκτός νομού ή σε απόσταση από την έδρα της εκμετάλλευσης , χαιρόμαστε που με τη δική σας παρέμβαση βρέθηκε η λύση με την προσθήκη της υφιστάμενης σταβλικής εγκατάστασης (στάβλου ή υπαίθριας μάντρας) στους χάρτες. 

2. Για το θέμα που φημολογείτο ότι στο νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ επρόκειτο να εξαιρεθεί της αποζημίωσης ο πνιγμός ζώων από αδέσποτα σκυλιά και να διατηρηθεί το μέτρο μόνο στη ζώνη του λύκου, επίσης χαιρόμαστε που δεν αποφασίστηκε γιατί θα ήταν κατάφωρη αδικία για την νησιωτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο που δεν έχουν λύκους και ιδίως για την Κρήτη με μεγάλες απώλειες από σκύλους. 

3. Για την ηλεκτρονική σήμανση δεν απαντήσατε επί της ουσίας στο καίριο σημείο των ενστάσεων μας που αφορούν το κόστος των πανάκριβων υλικών και την δυνατότητα προμήθειας αυτών από τους κτηνοτρόφους σε μια περίοδο που αδυνατούν να αγοράσουν ζωοτροφές . Η μέθοδος σήμανσης (εάν θα είναι βόλος κατάποσης ή ηλεκτρονικό ενώτιο) δε λύνει κανένα πρόβλημα, ενώ παράλληλα οι επισημάνσεις σας για την υποχρεωτικότητα του μέτρου και τις πιθανολογούμενες επιπτώσεις από τη μη εφαρμογή του στα δικαιώματα και τις ενισχύσεις του κλάδου, επιδείνωσαν την αγωνία των κτηνοτρόφων μας. 

4. Για τα μικρά σχέδια βελτίωσης οι απαντήσεις σας οι οποίες όπως εκτιμούμε οφείλονται σε παραπληροφόρηση των υπηρεσιών σας, προσβάλουν κατάφωρα την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια των κτηνοτρόφων της Κρήτης και κατά συνέπεια προκαλούν θλίψη και οργή. Τα στοιχεία που παραθέσατε ότι στο νομό Ηρακλείου έχουν εγκριθεί 155 αιτήσεις με πραγματοποιηθείσες πληρωμές μέχρι στιγμής 3,5 εκατ. ευρώ σε 66 δικαιούχους, είναι απολύτως ανακριβή.

Όπως επιβεβαιώνεται σε ολόκληρη την Κρήτη με το 25% του ζωικού κεφαλαίου των αιγοπροβάτων της χώρας, δεν υπάρχει ούτε μια εγκεκριμένη αίτηση στην ιστοσελίδα του υπουργείου παρά μόνον μια απορριφθείσα στο νομό Ρεθύμνης. Εκτίμησης μας είναι ότι δεν υποβλήθηκαν καν αιτήσεις λόγω του μέτρου της ελάχιστης παραδιδόμενης ποσότητας γάλακτος των 60 κιλών ετησίως, για το οποίο όπως αποδεικνύεται δεν αντιληφθήκατε καν το αίτημα εξαίρεσης της Κρήτης λόγω της ιδιαιτερότητας του ελλείμματος στον τομέα μεταποίησης γάλακτος.

 Απεναντίας οι μομφές εις βάρος των κτηνοτρόφων της Κρήτης για ανακρίβεια δηλούμενων στοιχείων προκειμένου να επωφελούνται επιδοτήσεις, κάνουν τους κτηνοτρόφους μας να αισθάνονται πολίτες άλλης κατηγορίας και διαφορετικού πλανήτη. Τα επίσημα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ ότι στην Κρήτη από τις καταγεγραμμένες συνολικά 96 τυροκομικές μονάδες είναι εγκεκριμένες μόλις οι 60, όταν δραστηριοποιούνται πάνω από 400 και όταν αρκετοί κτηνοτρόφοι αυτοδιαχειρίζονται το γάλα τους με την παραδοσιακή τυροκόμιση, αποδεικνύουν με περίτρανο τρόπο το έλλειμμα του τομέα μεταποίησης και την αδυναμία καταγραφής της πραγματικής παραγωγής γάλακτος.

Εκτός αυτού διερωτόμαστε ποια η σκοπιμότητα των κτηνοτρόφων να επενδύσουν σε αλμεκτικές μηχανές εάν δεν παράγουν γάλα; 5. Την ενεργοποίηση του ΑΓΡΟΤΕΜΠΕ ή άλλως Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας την ζητήσαμε άμεσα προκειμένου να μη ψοφήσουν ζώα από την ασιτία και μειωθεί σημαντικά η παραγωγικότητα όπως τελικά συνέβη και συνεχίζει να συμβαίνει. Τώρα η προμήθεια των ζωοτροφών όχι απλώς απαιτεί τα δυσεύρετα μετρητά για να συντηρηθούν τα ζώα αλλά ανατιμάται διαρκώς (Το σακί το φύραμα των 40 κιλών από 11€ πέρσι έφτασε τώρα στα 18 και έπεται η συνέχεια). Η τιμή του αρνιού από 6€ πέρσι έπεσε στα 4€ και η τιμή του γάλακτος από 1 – 1,20 έπεσε στα 80 – 90 λεπτά. 

6. Επιπλέον σε ότι αφορά τον έλεγχο στην αγορά του κρέατος οι Ελληνοποιήσεις και Κρητικοποιήσεις παρά το ισοζύγιο, φαίνεται ότι καλά κρατούν. Σύμφωνα με πληροφορίες μας που ευχόμαστε να μην είναι έγκυρες τα Χριστούγεννα σφάχθηκαν στα Χανιά 3.500 χοιρίδια Πολωνίας και διατέθηκαν ως Κρητικά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook