Είναι τρία χρόνια που γνώρισα τον Ηλία, τον Rockas Στην Παραλία της Επισκοπής, έξω από το Ρέθυμνο.

Ένας λεβεντάνθρωπος,  με μακριά μούσια, σχεδόν μακρύ μαλλί, σχεδόν πάντα με μαύρο γυαλί καθρέφτη, t-shirt και σαγιονάρες, μα πάνω από όλα με σφιχτή χειραψία – είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος που σου σφίγγει ο άλλος το χέρι όταν τον γνωρίζεις πρώτη φορά και όταν τον ξανασυναντάς μετά από καιρό!

Έχει το beach bar Rockas, μια ξύλινη μικρή κατασκευή με φροντισμένο κηπάκο και ξαπλώστρες, στην ατελειώτη παραλία στα βόρεια της Κρήτης.

Σφακιανός, από τον Καλλικράτη.
Στα νιάτα του πέρασε κάποιους μήνες σε σπηλιά στα Μάταλα.

«Ελευθερία, τότε Γιάννη, μουσική, φωτιές τα βράδια. Sex, κανά τσιγάρο… και Rock ‘n Roll» 

Μετά έφυγε στην Αμερική.

«Δούλεψα σε μαρίνα με σκάφη στο Σικάγο, μετά λίγο Καλιφόρνια, μετά για έξι χρόνια δούλεψα και στο χρηματιστήριο, τώρα περνάω το μισό χρόνο στην Αμερική, και από τον Απρίλιο κατεβαίνω Κρήτη. 

Πριν από 26 χρόνια άνοιξα το πρώτο μου μαγαζί στην Αγία Γαλήνη, τον «Μπόζος», και από το ’96 είμαι στην παραλία της Επισκοπής με τον Rockas.

Ηλία, σήμερα η Κρήτη αντέχει τη ροκιά, τη δική σου ροκιά;

«Η Κρήτη είναι ροκ! Διαθέτει ελευθερία που δεν μπορείς να βρεις αλλού»!

Ο ροκάς-Ηλίας έχει δύο κόρες, έναν γιο και πέντε εγγόνια.
Ηλία, την ελευθερία που έζησες εσύ την άφησες και στα παιδιά ή έγινες αυστηρός, αυτό που έχουμε στο μυαλό μας ως τον «κρητικό πατέρα»;

«Θεωρώ ότι είμαι ελεύθερος άνθρωπος, και ανεξάρτητος. Τα παιδιά θέλουν ελευθερία αλλά με μέτρο. Πρέπει να τα καταλαβαίνεις, να τους αφήνεις το χώρο που χρειάζονται, αλλά να καταλαβαίνεις τις ανάγκες τους. Εμένα με λέγανε μαλλιά όταν ήμουν μικρός, με φωνάζανε «γιεγιέ». Εγώ δεν κρίνω τι θέλει να κάνει κάποιος με το σώμα του. Τώρα είναι μόδα τα τατουάζ, τι θα πω εγώ: ότι δε μου αρέσει άρα μην το κάνεις;»

 

Οι κρητικοί σε αντιμετώπισαν σαν «αμερικανάκι» όταν επέστρεψες την πρώτη φορά;

«Γιάννη, κοίταξε να δεις: η δική σου συμπεριφορά κανονίζει πώς θα σου συμπεριφέρονται και θα σε αντιμετωπίζουν οι άλλοι! Εγώ δεν ήρθα εδώ κι άρχισα τα «yes» και τα «no», δεν τους έκανα τον αμερικάνο. Ήμουν ένας από αυτούς»

Ηλία, αν ήσουν σήμερα είκοσι ετών, τι θα άλλαζες από αυτά που έχεις κάνει;

«Θα έκανα ακριβώς τα ίδια, δεν έχω μετανιώσει για τη ζωή μου»!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook