Ο  Πολιτιστικός σύλλογος Σούδας αναβίωσε και φέτος με επιτυχία το ψάρεμα του “κολοβρέχτη” ή γρίπου, στην παραλία του Βλητέ, παρουσία δεκάδων μικρών και μεγάλων που βρέθηκαν εκεί.

Την τεχνική του γρίπου έφεραν στην Ελλάδα οι Μικρασιάτες, ενώ η τεχνική αυτή απαγορεύθηκε το 1952 διότι θεωρήθηκε καταστρεπτική για τον γόνο των ψαριών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση για τους ψαράδες που έφυγαν από την ζωή ενώ ρίχτηκε και ένα στεφάνι στην θάλασσα.

Στην συνέχεια για τους ψαράδες της παλιάς εποχής που με την δύσκολη δουλειά τους μεγάλωσαν γενιές Σουδιανών, μίλησε  το μέλος του συλλόγου Σταύρος Μυριδάκης.

Ακολούθησε αναφορά στο ψάρεμα από την κα Μαρία Μπυράκη.

Στην παραλία υπήρχε έκθεση αντιτύπων παλιάς φωτογραφίας με θέμα τους ψαράδες που επιδίδονται στο καλάρισμα. Το πολύτιμο και μοναδικό αυτό αρχείο συγκέντρωσε ο ερασιτέχνης φωτογράφος Σταύρος Μυριδάκης, ο οποίος μάλιστα απεικονίζεται σε μια από τις φωτογραφίες ως παιδί να καλάρει.

 

 

 Η τεχνική του ψαρέματος με γρίπο ή κολοβρέχτη γινόταν ως εξής: Μια βάρκα άφηνε ένα σχοινί στη μια άκρη της ακτής, το οποίο κράταγε μια ομάδα ψαράδων. Η βάρκα, αφού ξανοιχτεί λίγο, αρχίζει να καλάρει το δίχτυ. 

Οταν τελειώσει το καλάρισμα, η βάρκα πλησιάζει πάλι την ακτή και πετάει το άλλο άκρο του σχοινιού στη δεύτερη ομάδα, που αμέσως αρχίζουν να σέρνουν το δίχτυ προς την ακτή μέσα στο οποίο έχουν πιαστεί διάφορα ψάρια. 

Ο αριθμός των ψαράδων της ακτής εξαρτόνταν από το μέγεθος της καλάδας. Το τσούρμο καθοδηγούσε ο καπετάνιος, που συνήθως ήταν ο πιο έμπειρος. Αυτός έδινε και τον ρυθμό για να βγει το δίχτυ ομοιόμορφα, να μην αδειάσει η ψαριά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook