Τμήμα του τελικού σχεδίου για τις αλλαγές στο ΕΣΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος τόνισε ότι με τις αλλαγές αυτές επιχειρείται να δοθούν καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες.

Στα νοσοκομεία της Κρήτης, δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με όσα είχε ανακοινώσει ο κ. Λοβέρδος από τα Χανιά πριν από ένα μήνα περίπου, καθώς σύμφωνα με την πρόταση Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ), ο αριθμός των οργανικών κλινών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του νησιού ανέρχεται σε 2.335.

Σύμφωνα με το ΚΕΣΥΠΕ αλλάζει ελαφρώς ο αριθμός των προτεινόμενων οργανικών κλινών, των κλινών των διασυνδεόμενων νοσοκομείων ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που προβλέπει:

- Συνδιοικούνται το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου με το Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου «Βενιζέλειο-Πανάνειο» με 1200 κλίνες.
- Το νοσοκομείο Ρεθύμνου παραμένει ως έχει διοικητικά και από 119 κλίνες ο αριθμός διαμορφώνεται σε 200.

- Συνδιοικούνται το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Άγιος Γεώργιος» και το Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Χανίων με σύνολο κλινών 600 κλίνες.

- Στο Λασίθι παραμένει ως έχει το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και συνδιοικούνται τα νοσοκομεία Νεαπόλεως, Ιεράπετρας και Σητείας με σύνολο κλινών 335.