Ο \’Αντριου Γκραντ Ντε Γιανγκ, ο οποίος είχε καταδικασθεί στις ΗΠΑ για τη δολοφονία των γονέων και της αδελφής του, εκτελέστηκε ενώ μία βιντεοκάμερα κατέγραφε τις τελευταίες του στιγμές. Αυτή ήταν η πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες που βιντεοσκοπείται εκτέλεση στις ΗΠΑ, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Ντε Γιανγκ εκτελέστηκε χθες Πέμπτη με θανατηφόρο ένεση, χρησιμοποιώντας το αναισθητικό πεντοβαρβιτάλη, το οποίο χρησιμοποιείται για την ευθανασία ζώων.

Πολλές αμερικανικές πολιτείες στις οποίες πραγματοποιούνται εκτελέσεις, χρησιμοποιούν πλέον την πεντοβαρβιτάλη εξαιτίας της έλλειψης νατριούχου θειοπεντάλης, αλλά η χρήση της είναι αμφιλεγόμενη.

Οι δικηγόροι ενός άλλου θανατοποινίτη από την Τζόρτζια, του Γκρέγκορι Γουόκερ, είχαν ζητήσει από το δικαστήριο να επιτρέψει τη βιντεοσκόπηση της εκτέλεσης του Ντε Γιανγκ, με το επιχείρημα ότι το οπτικό υλικό θα αποτελέσει σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο του ότι η πεντοβαρβιτάλη δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται στις εκτελέσεις.
Η πολιτεία της Τζόρτζια προσπάθησε να το αποτρέψει με το αιτιολογικό ότι η παρουσία ανθρώπου που θα βιντεοσκοπεί θα παρεμποδίζει το σχέδιο ασφαλείας.

Χθες ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας της Τζόρτζια επικύρωσε την απόφαση τοπικού δικαστηρίου να επιτρέψει τη βιντεοσκόπηση.

\”Υπάρχει μεγάλη μυστικότητα σχετικά με το τι συμβαίνει στη διάρκεια μίας εκτέλεσης.

Τόσα πολλά είναι άγνωστα ώστε θεωρώ πως η βιντεοσκόπηση θα μας δώσει μία ιδέα του τι συμβαίνει στη διάρκεια μίας εκτέλεσης,\” δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ντίτερ, επικεφαλής του Κέντρου Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή.

Σύμφωνα με τον Ντίτερ, η εκτέλεση του Ντε Γιανγκ είναι η πρώτη που βιντεοσκοπείται στις ΗΠΑ από το 1992, όταν δικαστήριο ζήτησε να βιντεοσκοπηθεί η εκτέλεση θανατοποινίτη στην Καλιφόρνια σε θάλαμο αερίων.

Στη συνέχεια, η Καλιφόρνια κατήργησε αυτή τη μέθοδο εκτέλεσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook