Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Διήμερο της Οργάνωσης Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ στη Γαύδο . Το διήμερο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των πολύμορφων εκδηλώσεων της Οργάνωσης Περιοχής προς τιμήν των 100 χρόνων του Kόμματος, με σύνθημα «Από τα μπουντρούμια και την εξορία, η νέα του κόσμου ξεκινά Ιστορία».

Την Παρασκευή 29 Ioύλη, οι κατασκηνωτές έφτασαν το πρωί στο νησί όπου και κατασκήνωσαν στην παραλία του Σαρακίνικου. Στη συνέχεια του Διημέρου, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο σπίτι των εξόριστων, μοναδική ιδιοκτησία των εξόριστων στην Ελλάδα. Εκεί εξηγήθηκε η ιστορία του σπιτιού, το πώς χτίστηκε από τους ίδιους τους εξόριστους (ανάμεσά στους οποίους ήταν ο Άρης Βελουχιώτης), τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν από την έλλειψη φαρμάκων και ένδυσης μέχρι στέγης και τροφής.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με εκδρομή – ξενάγηση στο Καστρί που βρισκόταν το διώροφο σπίτι, που έμεναν οι πρώτοι εξόριστοι. Στο κάτω πάτωμα έμεναν οι άνδρες και στο πάνω είκοσι εξόριστες κομμουνίστριες. Γύρω – γύρω απ’ το σπίτι υπήρχαν συρματοπλέγματα και φρουροί χωροφύλακες. Επόμενη στάση της ξενάγησης ήταν στα Γαλανά που αποτελούσαν έναν ακόμα τόπο εξορίας στη Γαύδο. Εκεί οι εκτοπισμένοι έμεναν σε χαμόσπιτα και σπηλιές απομονωμένοι από τα πάντα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά στις Ομάδες Συμβίωσης Πολιτικών Κρατουμένων (Κολεκτίβες) που υπήρχαν σε κάθε τόπο εξορίας (όπως και στη Γαύδο) και ήταν υπεύθυνες για όλα τα θέματα που αφορούσαν τη ζωή των εξόριστων (τροφοδοσία, στέγαση, μόρφωση, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εφόσον το επέτρεπαν οι συνθήκες, σχέσεις με τους ντόπιους κατοίκους κ.λπ.), τονίστηκε ξεχωριστά η ιδιαίτερη συμβολή των ίδιων των εξόριστων στη καθημερινή ζωή του νησιού και της νεολαίας, αφού συνέβαλαν καθοριστικά. Δεν ήταν λίγα τα παραδείγματα εξόριστων δασκάλων που έκαναν μαθήματα στους νέους του νησιού, παρά την αντίδραση των αρχών ή εξόριστων γιατρών που κάλυπταν σημαντικά ανάγκες των ασθενών αφού για ένα διάστημα το νησί είχε μείνει χωρίς γιατρό.

Τέλος, οι εκδρομείς ολοκλήρωσαν τη ξενάγηση στο νησί με την επίσκεψη στο Φάρο της Γαύδου, έναν από τους αρχαιότερους φάρους στην Ευρώπη και σύμβολο του νησιού. Βομβαρδίστηκε μάλιστα από τους Γερμανούς κατά τη μάχη της Κρήτης, ενώ σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Οι δραστηριότητες της 1ης μέρας έκλεισαν με προβολή της ταινίας «Ούλοι εμείς εφέντη».

Την 2η μέρα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η κεντρική εκδήλωση της διήμερης επίσκεψης στη Γαύδο, στο σπίτι των εξόριστων. Η εκδήλωση περιελάμβανε απαγγελία του ποιήματος «Αν θες να λέγεσαι άνθρωπος» του Τάσου Λειβαδίτη και ομιλία από τον Βάγια Βάγια, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ.

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν έγινε αναφορά σε μια μαρτυρία που έφτασε στα χέρια της Οργάνωσής μας από μια ηλικιωμένη κάτοικο του νησιού και αφορούσε σε ένα στίχο – τραγούδι που είχε ακουστεί από ΕΠΟΝίτες για τη Γαύδο και έλεγε χαρακτηριστικά:

«Στο φοβερό νησί της Γαύδου
ο θάνατος μας καρτερά
γιατί ζητήσαμε το δίκιο
και του λαού τη λευτεριά!»

Στη συνέχεια εγκαινιάστηκε μνημείο της ΟΠ Κρήτης της ΚΝΕ, προς τιμήν των εξόριστων. Τα αποκαλυπτήρια έκανε η Νικολέττα Χριστοδουλοπούλου, μέλος του ΚΣ και Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον Σάββα Βασιλειάδη, Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και την Γεωργία Γερολυμάτου μέλος του ΓΠ Κρήτης της ΚΝΕ.
Το απόγευμα του Σαββάτου οι κατασκηνωτές αγωνίστηκαν στην διελκυστίνδα, ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με το λαϊκό γλέντι το ίδιο βράδυ. 

Μπροσούρα του ΣΠ Κρήτης της ΚΝΕ, για την ιστορία της Γαύδου

Στα πλαίσια του Διημέρου εκδόθηκε η μπροσούρα της ΟΠ Κρήτης της ΚΝΕ με τίτλο «Γαύδος το νησί του Διαβόλου – τόπος εξορίας και εξόντωσης».

Αποτελεί ένα ιστορικό και φωτογραφικό αφιέρωμα στους εξόριστους της Γαύδου, που διαμορφώθηκε μετά από έρευνα και συλλογή υλικού και μαρτυριών. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο πώς αξιοποιήθηκε αυτό το ακριτικό νησί από το αστικό κράτος για να λυγίσει το σθένος πρωτοπόρων αγωνιστών, στοιχεία σε σχέση με το πώς οργανώθηκε η ζωή των εξόριστων, ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την περίοδο εκείνη, καθώς και ονόματα πολλών από τους εξόριστους του νησιού.

Επίσης στην έκδοση συμπεριλαμβάνεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το νησί, και δημοσιεύσεις του «Ριζοσπάστη» από τηλεγραφήματα και επιστολές εξόριστων.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook