Ο πολιτιστικός σύλλογος  « Συνομιλώντας με το Μινωικό Πολιτισμό»  σας προσκαλεί την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016.στις 20.00 στην ανοιχτή  ΟΜΙΛΙΑ του αρχιτέκτονα , ιστορικού τέχνης από Αθήνα 

ΚΩΣΤΑ  Ν. ΚΑΖΑΜΙΑΚΗ με θέμα:
«ΜΟΥΣΙΚΗ, ΜΟΥΣΙΚΟΙ, ΟΡΓΑΝΑ, ΧΟΡΟΣ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΤΕΣ ΟΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ» στη «ΣΧΟΛΗ ΣΧΕΣΕΩΝ», Γκάλι 8, πάροδο Χρυσοστόμου στο ύψος του ΓΚΛΟΡΙΑ, στο Ηράκλειο.  Τηλ. για πληροφορίες: 2810 326570, 6977-479717. 

Τι θα μπορούσε να σημαίνει για μένα αυτή η πόλη;  
Την ταχυκαρδία μου στο άκουσμα της λύρας;
Το λαχάνιασμα στον πεντοζάλη και στον συρτό;
Το ανέμισμα του μαντιλιού στη σούστα;
Μάρω Δούκα, Τα μαύρα λουστρίνια, εκδ. Πατάκη, σ. 147.
 
– Ο χορός και η μουσική συνοδεύουν τον άνθρωπο από την εμφάνιση του στη γη μέχρι σήμερα.  Στέλλα Μανδαλάκη, αρχαιολόγος.
-Μια βαθειά, αρχαία διάθεση σπρώχνει τους ανθρώπους να κινηθούν , ο καθένας με τον δικό του τρόπο, ή με ομαδικό συντονισμένο χορό, στο άκουσμα μουσικής και τραγουδιών.

-Φαίνεται ότι όλοι οι χοροί ξεκίνησαν από την Κρήτη και τη Μικρά Ασία όπου λάτρευαν με χορούς και τελετές τη Θεά Μητέρα, που τους δίδαξε( μέσα από τις τελετές της λατρείας της), πρώτη αυτή,  πώς να ορχούνται( χορεύουν).

-Ο Πλάτων μας μιλά για τρία είδη χορών: Τους λατρευτικούς (θρησκευτικούς), τους ειρηνικούς( χορούς στο αρχαίο θέατρο και στις γιορτές του ιδιωτικού βίου) και τους πολεμικούς.

-Ο αρχαιότερος χορός θεωρείται ο πολεμικός χορός «των Κουρήτων».

-Η αρχαία ελληνική μουσική είχε έγχορδα, πνευστά και κρουστά όργανα, άρα μουσικά όργανα και από τις τρεις κύριες κατηγορίες οργάνων. Ήταν σε χρήση η φόρμιγγα, η κιθάρα, η λύρα, η βάρβιτος (είδος λύρας), η άρπα, ο αυλός, η σύριγγα, το ψαλτήριον, η ύδραυλις, τα κρόταλα, τα κύμβαλα, το τύμπανον,..

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook