Μια πρωτότυπη έκθεση,με την ονομασία “Τα 700 ονόματα του Θεού”,φιλοξενείται στο χώρο του Γυαλί Τζαμί στο Παλιό Λιμάνι Χανίων απο τις 6 Αυγούστου εως τις 25 Σεπτεμβρίου,θα είναι ανοικτή για το κοινό από Δευτέρα έως Κυριακή από τις 11 το πρωί ως τις 11 το βράδυ με είσοδο 1 €. Δημιουργός της έκθεσης είναι ο κ.Μάριος Σπηλιόπουλος.

Πρόκειται για την έκθεση που διοργανώνουν η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ. και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Η κεντρική ιδέα του έργου προέρχεται από τις 700 προσφωνήσεις προς τον Θεό που συγκέντρωσε ο Θεόδωρος Β΄ Δούκας Λάσκαρης, Βυζαντινός αυτοκράτορας, το 1254.

Στην πρωταρχική του μορφή εκτέθηκε το 2002 στο ΕΜΣΤ μαζί με άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως ο Bill Viola, η Shirin Neshat, η Ghada Amer, η Marico Mori, η Maaria Wirkala, και ο Jalal Toufic, στο πλαίσιο της έκθεσης “Θεολογίες, Σύνοψις 2”.

Είναι μια εγκατάσταση προσαρμοσμένη στο χώρο του μνημείου, Γιαλί Τζαμί, χώρος αφιερωμένος στην λατρεία του θείου, υπερβαίνοντας την διαφορετικότητα των θρησκειών.

Σε επιλεγμένα σημεία είναι γραμμένα τα θεωνύμια: ο παναίτιος, ο κυριοκράτωρ, ο κηδεμών, ο ψυχοτερπής, η αρχή της σοφίας κ.α. Στον τοίχο, σε μεγάλη επιφάνεια υπάρχει βιντεοπροβολή όπου προβάλλεται μια θάλασσα με ορίζοντα, που το ανάστροφο κύμα της σκάει στο δάπεδο, ενώ στο κέντρο της θάλασσας ανάμεσα στα κύματα υπάρχει μια φλογίτσα. Στο δάπεδο υπάρχουν μεταχειρισμένα παπούτσια από κατοίκους της πόλης που τα ονόματά τους αναφέρονται σε ειδικό φυλλάδιο.

 Από τα ηχεία ακούγεται ο ήχος των κυμάτων, ενώ η φωνή του καλλιτέχνη θα απαγγέλλει τα θεωνύμια. Την κεντρική εγκατάσταση πλαισιώνουν μερικά ακόμα στοιχεία που τονίζουν τον μυστηριακό χαρακτήρα του όλου εγχειρήματος.

Μιλώντας για την έκθεση ο κ. Μιχάλης Βλαχάκης (Πρόεδρος δημοτικού λιμενικού ταμείου) τόνισε την σπουδαιότητα του “ Γιαλί Τζαμισί ” σαν αρχιτεκτονικό οικοδόμημα της πόλης και ελπίζει οτι αυτη η έκθεση θα αποτελέσει έναυσμα για περισσότερες εκθέσεις στο συγκεκριμένο χώρο στο μέλλον.

Ο κ. Γιώργος Βαρουδάκης (πρόεδρος Δημ.Πινακοθήκης και του ΚΕΠΕΔΗΧ) με την σειρά του ανέφερε οτι πρόκειται για μια  έκθεση που αποτυπώνει το σήμερα.Μια έκθεση, που σαν μήνυμα προβάλλει ανθρώπους οπου πέρα απο τις θρησκευτικές και φυλετικές συγκρούσεις   θέλουν να ζήσουν ενα όνειρο και  χάνουν την ζωή τους σε αυτή την προσπάθεια.

Ενα γεγονός που ο επισκέπτης θα έχει την αίσθηση οτι το ζει μέσα απο αυτη την έκθεση του κ.Σπηλιόπουλου.

Με την σειρά της, η αντιδήμαρχος πολιτισμού Χανίων, κ. Βαρβάρα Περράκη τόνισε ποσο ιδιαίτερος και καλλιτεχνικά “ανήσυχος ” ειναι ο κ.Σπηλιόπουλος ,δημιουργός της έκθεσης , ενω δεν παρέλειψε να αναφέρει την χαρά της που συνεργάστηκε μαζί του ενώ κάλεσε τους “Χανιώτες να επισκεφθούν την πρωτότυπη, ριζοσπαστική και καινοτόμα έκθεση για τα Χανιά. ”

“Εκθέτει ενα σύγχρονο, σύνθετο και φιλοσοφικό έργο”

Ο κ. Μάριος Σπηλιόπολος που είναι δημιουργός της έκθεσης ευχαρίστησε με την σειρά του όλους τους ανθρώπους και τους φορείς που στήριξαν την προσπάθεια του καθώς όπως είπε χωρίς αυτούς και ιδιαίτερα χωρίς τον φροντιστή της έκθεσης , Γιώργο Αυγέρο, ολα θα ήταν πιο δύσκολα στο να στηθεί αυτή η έκθεση.

Ο Επιμελητής της Έκθεσης Γιώργος Αυγέρος ανέφερε ότι: ” Ο Μάριος Σπηλιόπουλος είναι ένας χείμαρος. Μας παρασύρει σε ένα ταξίδι οπως το έχει βιώσει αυτος. Μιλά για τα παιδικά του βιώματα, για τη γιαγιά του που μιλούσε τούρκικα, τις μνήμες που είχε απο το σπίτι του που όλοι άφηναν τα παπούτσια απ ‘έξω.”

O δημιουργός της έκθεσης Μάριος Σπηλιόπουλος

Χορηγός Επικοινωνίας:Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook