Η καλλιέργεια της ελιάς ως μέσο μείωσης της φτώχειας ήταν το θέμα της συνάντησης που οργάνωσε στις 1-2/8/2016 ο δήμος Longnan, η Δ/νση Γεωργίας & Δασών και η Δ/νση Έρευνας και Τεχνολογίας της επαρχίας Gansu της Κίνας. Στη συνάντηση εκτός των τοπικών αξιωματούχων, συμμετείχαν ο E. Gunduz από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας, ο Zh. Zhongium, επικεφαλής του FAO στην Κίνα, ο Li Ming επικεφαλής του UNDP στην Κίνα, η κα Sath. Phourthabandid, υφυπουργός οικονομικής ανάπτυξης, ο Ding Yuxian, Γεν. Γραμματέας του Ινστιτούτου για τη Συνεργασία Βιομηχανίας-Πανεπιστημίων-Έρευνας, ο Zh. Lijian, επικεφαλής εθνικής επιτροπής για την ποιότητα και ασφάλεια των αγροτικών προϊόντων της Κίνας, οι επικεφαλείς των προγραμμάτων ανάπτυξης της ελαιοκομίας στις επαρχίες Gansu, Shichuan και Yunnan που καλλιεργείται η ελιά, και εμπειρογνώμονες από την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και ο Κων/νος Χαρτζουλάκης, πρώην δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών.

Στην εισήγησή του ο κ. Χαρτζουλάκης αναφέρθηκε στη κατάσταση της ελαιοκομίας στο κόσμο, τις προοπτικές των ελαιοκομικών προϊόντων και την συμβολή που μπορεί να έχει η ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας στη καταπολέμηση της φτώχειας στις αγροτικές περιοχές της Κίνας, υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό οι ακραίες συνθήκες που επικρατούν και η καλλιέργεια θα βασίζεται στην εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης. 

Να σημειωθεί ότι η Κίνα σήμερα έχει περίπου 370.000 στρέμματα με ελιές που παράγουν 4-5.000 τόνους ελαιόλαδο το χρόνο (με την ίδια έκταση ο Ν. Χανίων παράγει 25-28.000 τόνους). Η κατανάλωση ελαιολάδου σήμερα στην Κίνα ξεπερνά τους 65.000 τόνους με έντονη δυναμική αύξησης, ενώ άρχισε να μπαίνει στη κουλτούρα τους και η επιτραπέζια ελιά. Από εμάς εξαρτάται τι μερίδιο θα πάρουμε στην γρήγορα αναπτυσσόμενη αγορά της Κίνας.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook