Στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης σ’ ένα χώρο ανοιχτό στο κοινό που δίνει βήμα από φέτος και κάθε Αύγουστο σε μορφές τέχνης που χρησιμοποιούν ως κύριο εκφραστικό τους μέσο την ψηφιακή τεχνολογία, συνεχίζεται το αφιέρωμα στη videodance (επίσης γνωστή και ως screen choreography, dance for the camera ή και choreography screendance).

Τη δεύτερη εβδομάδα του ειδικού αφιερώματος που ξεκινά τη Δευτέρα 8 και θα διαρκέσει ως το Σάββατο 13 Αυγούστου, στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη θα παρουσιάζονται έργα της Silke Mansholt.
 
Η Silke Mansholt είναι γνωστή για τις live art performances, στις οποίες αξιοποιεί πολυεπίπεδα εικαστικά χαρακτηριστικά ενσωματώνοντας στοιχεία γλυπτικής, θεάτρου, βίντεο, χορού και ζωγραφικής και σχεδίου. Έχει εργαστεί στον κινηματογράφο ως σκηνοθέτης, συγγραφέας, χορογράφος και διευθύντρια φωτογραφίας και είναι επίσης βραβευμένη συγγραφέας.

Τα τελευταία χρόνια η Mansholt έχει διακριθεί για μια σειρά από live art installation performances, συνεργαζόμενη μεταξύ άλλων με τα Chelsea Theatre (London), Bluecoat Arts Centre (Liverpool) και La Comedie de Caen (Normandie), με παρουσιάσεις στη Γαλλία (στο Φεστιβάλ της Αβινιόν το 2010, κατόπιν τιμητικής πρόσκλησης), στη Σκωτία (National Review of Live Art Glasgow 2002, 2005, 2007 και 2010), στη Σλοβενία, τη Δανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ουαλία και την Αγγλία. Από το 2008 και ως το 2011 η Mansholt περιόδευσε εκτενώς σε όλη τη Γαλλία ως solo performer για την La Comedie de Caen και από το 2010 συνεργάζεται με τον χορογράφο, σκηνοθέτη και συνθέτη Billy Cowie. Σήμερα ζει και εργάζεται στην ιδιαίτερη πατρίδα της την Ostfriesland, της Γερμανίας.
 
Λίγα λόγια για τα έργα 
 
Με τίτλο D´Arc και πρωταγωνίστρια την Αγία της Καθολικής Εκκλησίας, εθνική ηρωίδα και προστάτιδα της Γαλλίας Jeanne d’ Arc, (Ιωάννα της Λωραίνης), η Silke Mansholt μεταφέρει την αφήγηση της ζωής της, στη σημερινή εποχή. Δηλώνει εξαρχής ότι «Η Ζαν ντ’ Αρκ δεν έχει καεί» («Jeanne d`Arc has not been burnt») και προτείνει μία σύγχρονη αφήγηση σε ένα φιλμ στο οποίο συνενώνει ιστορικές αναφορές με τις εικαστικές τέχνες και το χορό με τρόπο ιδιότυπο που δεν στερείται χιουμοριστικής διάθεσης.

Στο φιλμ με τίτλο A German Grandchild´s Funeral, (έργο που χρηματοδοτήθηκε όπως το D΄Arc από το Arts Council της Αγγλίας, και προβλήθηκε για πρώτη φορά ως μέρος του South East Dance – Dance For Camera Shorts στο Derby, 2008), οι αναφορές της Mansholt επικεντρώνονται στη Γερμανία και στην αναζήτηση της ατομικής όσο και συλλογικής ταυτότητας. Με πρωταγωνίστρια μία νέα γυναίκα σχολιάζει με κωμική διάθεση την ανάγκη αποτίναξης του παρελθόντος της ναζιστικής Γερμανίας.
 
Οι προβολές γίνονται κατά τη διάρκεια του ωραρίου του Μουσείου, Δευτέρα-Σάββατο: 9.00-17.00. 
Η είσοδος στις προβολές περιλαμβάνεται στο εισιτήριο του Ιστορικού Μουσείου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook