Στην υψηλή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων λόγω της κρίσης στην Τουρκία αλλά και στο τι πρόκειται να γίνει με την φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους ο Αναπλ. Υπ. Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Αναλυτικότερα, την διαβεβαίωση πως δεν τίθεται – προς το παρόν – θέμα δημιουργίας χώρων φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη, έδωσε σε δηλώσεις του απο την Κρήτη ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. Παράλληλα όμως ανέφερε ότι στα Χανιά (προφανώς στο πρώην Ψυχιατρείο) υπάρχει σκέψη για να δοθούν χώροι για την διαμονή άστεγων οικογενειών.

Τόσο ο κ.Βίτσας όσο και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκαν και στην υψηλή ετοιμότητα στην οποία έχουν τεθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Οι δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ έγιναν από το Ηράκλειο, όπου βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο κ.Βίτσας ο οποίος είχε επισκεφθεί και την 133 ΣΜ και ενώ είχαν συνάντηση σε καφέ της πόλης με τον Περιφερειάρχη Κρήτης και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ότι αφορά στο προσφυγικό πρόβλημα, ένα «καυτό» θέμα που συνεχίζει να προβληματίζει έντονα την χώρα μας, ο κ. Βίτσας επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιμείνει πολιτικά σε δυο βασικά ζητήματα. Το πρώτο είναι η μετεγκατάσταση των προσφύγων που έχουν νομιμότητα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κ το δεύτερο σημείο, που θα πρέπει να πιέσει η ελληνική πλευρά είναι στις επιστροφές παράτυπων μεταναστών που έχουν περάσει στα ελληνικά νησιά.

Σε ερώτηση αν υπάρχει σχεδιασμός για δημιουργία χώρων φιλοξενίας μεταναστών στην Κρήτη, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, για μία ακόμα φορά επεσήμανε ότι σε πρώτη φάση, δεν προβλέπεται να μεταφερθούν μετανάστες στο νησί, αν και όπως χαρακτηριστικά τόνισε,  υπάρχουν συζητήσεις με εκπροσώπους της Τ.Α για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Στο άμεσο μέλλον, δεν υπάρχει σχεδιασμός για δημιουργία χώρων φιλοξενίας μεταναστών στην Κρητη. Ωστόσο έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις με δημάρχους του νησιού»

είπε χαρακτηριστικά ο κ.Βίτσας.

Παράλληλα απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ανέφερε ότι στα Χανιά υπάρχει σκέψη για να δοθεί χώρος για την διαμονή άστεγων οικογενειών. 

Ερωτώμενος για το αν αυτό αφορά και σε οικογένειες προσφύγων, απάντησε πως σε πρώτη φάση θα αφορά σε άστεγους των Χανίων.

Υπενθυμίζεται πως στο Υπουργείο Άμυνας παραχωρήθηκε ο χώρος του πρώην Ψυχιατρείου, ο οποίος όμως – σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες – δεν είναι κατάλληλος για χώρο φιλοξενίας προσφύγων καθώς ακριβώς δίπλα του βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της 5ης Ταξιαρχίας.

Όμως ο ίδιος αυτός χώρος έχει ζητηθεί από τον Δήμο Χανίων για κοινωνικούς σκοπούς (και διαμονή αστέγων) οπότε μάλλον στο Υπ. Άμυνας υπάρχει η σκέψη να υλοποιηθεί το αίτημα του Δήμου.

Σε υψηλή ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις 

 Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, η κατάσταση στην Τουρκία, έχει σημάνει συναγερμό και στην χώρα μας, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε εγρήγορση

«Η κατάσταση στην Τουρκία, δεν είναι ομαλή. Και όταν τα πράγματα είναι δύσκολα και περίεργα στο σπίτι του γείτονα, εσύ δεν θα πρέπει να κοιτάς αδιάφορα αλλά επιβάλλεται να είσαι σε εγρήγορση»

Ο κ. Βίτσας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δυνατότητες των Ένοπλων  Δυνάμεων της χώρας μας είναι στο υψηλότερο επίπεδο.

«Είμαστε σε πλήρη εγρήγορση, όπως μπορεί να σας επιβεβαιώσει κ ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, κ. Αποστολάκης. Αισθανόμαστε από την μια πλευρά ψύχραιμοι κ αποφασιστικοί κ από την άλλη σίγουροι, γιατί οι δυνατότητες των Ένοπλων  Δυνάμεων είναι στο υψηλότερο επίπεδο»

Ο  Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι μπορεί οι προκλήσεις από την γείτονα χώρα να έχουν μειωθεί, σωστό, η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Δεδομένου, ωστόσο, ότι και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας λειτουργούν τα τελευταία χρόνια με συνθήκες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης, με σημαντικές ελλείψεις αλλά κ σοβαρά προβλήματα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας ισχυρίστηκε ότι η οικονομική κρίση απλά έβαλε φρένο στις αλόγιστες αγορές.

Όπως είπε χαρακτηριστικά

«η οικονομική κρίση μπορεί να άλλαξε τον τρόπο που σκεπτόμασταν για ζητήματα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις.. ίσως μας έβαλε σε έναν πιο λογικό δρόμο.. Δηλαδή  η ίδια η ανασυγκρότηση κ η οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων από την μια αλλά κ η αναβάθμιση κ ο εκσυγχρονισμός του υλικού που έχουμε στα χέρια μας από την άλλη,  είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Σταματάνε οι αλόγιστες αγορές»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook