Τιμή και Δόξα στους Ήρωες της μάχης στο Σφακάκι – Για τέταρτη χρονιά η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου τίμησε αυτούς που αγωνίστηκαν για Ελευθερία – Το κήρυγμα του παπα Αντρέα Κεφαλογιάννη

Πλήθος κόσμου βρέθηκε την Κυριακή 7 Αυγούστου, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Μεϊντάνι, στα Ανώγεια, για να ανάψει ένα κερί και να βρεθεί στην επιμνημόσυνη δέηση για τους Ανωγειανούς άντρες που 72 χρόνια πριν πολέμησαν ενάντια στον Ναζισμό και τον Φασισμό και μια μέρα σαν σήμερα έδωσαν και κέρδισαν την ιστορική Μάχη στο Σφακάκι, απελευθερώνοντας 98 γυναικόπαιδα και ανεβάζοντας το φρόνημα και την αξιοπρέπεια του Κρητικού λαού απέναντι στους αδίστακτους κατακτητές. Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και ο π.Ανδρέας Κεφαλογιάννης τιμά τους ήρωες σε μια εκδήλωση που ξεκίνησε όταν “έφυγαν” από τη ζωή οι δυο τελευταίοι εναπομείναντες της μάχης, ο Φρυσαλοχαραλάμπης και ο Νταρολευτέρης. Η δωδεκαμελής ομάδα του ΕΛ.ΑΣ Ανωγείων που σχεδίασε και εκτέλεσε επιτυχώς την επιχείρηση στο Σφακάκι, με το κίνητρο του θυμού και της πληγωμένης κρητικής λεβεντιάς με την πράξη των Ναζί να ξεσπούν σε γυναικόπαιδα και αμάχους, έμεινε στην ιστορία και τα ονόματα όλων τους γράφτηκαν με ανεξίτηλο μελάνι στο βιβλίο των Ανωγειανών ηρώων.

Το παρών στην επιμνημόσυνη δέηση έδωσαν μεταξύ άλλων και ο Δήμαρχος Ανωγείων κ.Μανόλης Καλλέργης, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, απόγονοι των ηρώων της μάχης αλλά και πλήθος απλών Ανωγειανών που θέλησαν με την παρουσία τους να αποτίσουν φόρο τιμής σε μια ξεχωριστή επέτειο για το χωριό μας. Συγκλονιστική η στιγμή όπου ο π.Ανδρέας στο κήρυγμα του για τα μηνύματα της Μάχης στο Σφακάκι, ανέφερε τα ονόματα των ηρώων και έψαλε από τον άμβωνα τον εθνικό ύμνο σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους.

Πατήρ Ανδρέας Κεφαλογιάννης: “Ιδανικά όπως η Ελευθερία, το Δίκαιο, η Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια και η Ειρήνη είναι τα στοιχεία που πυροδοτούν την γενναιότητα των απλών ανθρώπων για να φτάσουν σε πράξεις που υψώνουν την ανθρωπότητα.”

 

Αναλυτικά το κήρυγμα του είχε ως εξής:

“Όπως γνωρίζετε η Γερμανία εισέβαλε στην Ελλάδα στις 06/04/1941 την οποία κατέλαβε μετά από μάχες 18 ημερών, με τον γερμανικό στρατό να εισέρχεται στην Αθήνα στις 24/04/1940 ενώ η Κρήτη συνέχισε να μάχεται κατά των κατακτητών ως τις 31 Μαΐου, όταν οι Γερμανοί επιτέθηκαν στο νησί και μετά από μάχες 3 ημερών την κατέλαβαν και αυτή, υποδουλώνοντας έτσι όλη την Ελλάδα. Στη διάρκεια της κατοχής οργανώθηκε η Εθνική Αντίσταση για την απελευθέρωση της χώρας , με την Κρήτη να πρωτοστατεί στον αγώνα για τη λευτεριά, με το αδούλωτο πνεύμα που χαρακτηρίζει τους Κρητικούς από την ύπαρξή τους. Σήμερα εδώ στον Αϊ Γιώργη , στ’ Ανώγεια τιμάμε και φέτος τους ήρωες του Σφακακιού οι οποίοι στις 7 Αυγούστου του 1944 οργάνωσαν μια σπουδαία επιχείρηση, απελευθερώνοντας 98 γυναικόπαιδα που τους είχαν συλλάβει στ’ Ανώγεια οι γερμανοϊταλοί χωρίς να τραυματιστεί κανένας αντάρτης ή όμηρος. Η επιχείρηση που στέφθηκε με επιτυχία, χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως μια από τις πιο σημαντικές και πετυχημένες επιχειρήσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αποτέλεσε μία από τις αιτίες της απόφασης του Γερμανού διοικητή της Κρήτης για την καταστροφή των Ανωγείων. Σήμερα που η Ελλάδα αλλά και όλη η ανθρωπότητα ζουν με την οικονομική εξαθλίωση, την καταπάτηση των ανθρώπινων αξιών, την περιφρόνηση στο δίκαιο και στα δικαιώματα των λαών από τους σύγχρονους κατακτητές που μας οδηγούν σε ένα άγνωστο, σκοτεινό αύριο, η μάχη στο Σφακάκι, όπως και κάθε μάχη αντίστασης, μας θυμίζει ότι δεν νικάει πάντοτε ο πιο δυνατός και ο πιο αδίστακτος. Ιδανικά όπως η Ελευθερία, το Δίκαιο, η Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια και η Ειρήνη είναι τα στοιχεία που ορίζουν τις ανθρώπινες κοινωνίες και πυροδοτούν την γενναιότητα των απλών ανθρώπων για να φτάσουν σε πράξεις που υψώνουν την ανθρωπότητα.  

Σμαίλομανώλης,  Λαμπρινομανωλης,  Γιαννιός της Χρόναινας,  Νταρολευτέρης,  Φρυσαλοχαραλάμπης, Νταγιαντομανωλης,  Γυπαρης,  Θοδωροπετρος,  Ξημερογιωργης,  Καφατσης,  Περβολιος, Δημοσθένης Πασπαράκης..

Αθάνατοι!!

Φωτογραφίες και Βίντεο: Αγγέλα Σκουλά

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook