H Έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του Ταμείου  (Independent Evaluation Office – IEO) στην οποία συνομολογούνται τα εγκληματικά λάθη του ΔΝΤ που οδήγησαν στην πλήρη αποτυχία του πρώτου μνημονίου που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει πλέον πανηγυρικά αυτά τα οποία έχουμε ήδη πει από το 2010. Ότι δηλαδή η Ελλάδα αποτέλεσε το πειραματόζωο της ΕΕ και του ΔΝΤ που με την πολιτική της τρόικας κατέστρεψαν την οικονομία της χώρας και γέμισαν την Πατρίδα μας με στρατιές φτωχών και ανέργων.

Το 2010, το ΔΝΤ όφειλε να οργανώσει την αναδιάρθρωση του Ελληνικού δημόσιου χρέους, όπως γίνεται πάντοτε στα κράτη στα οποία παρεμβαίνει. Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελλάδας δεν έγινε κάτι τέτοιο καθώς τότε, μεγάλες γαλλικές, γερμανικές και άλλες ξένες τράπεζες κατείχαν σημαντικά μερίδια του Ελληνικού χρέους που έφταναν στα 150 δισ. ευρώ και θα ζημιώνονταν από ενδεχόμενο κούρεμα. Το ΔΝΤ λοιπόν, έχοντας άπταιστη γνώση των επιπτώσεων της μη-αναδιάρθρωσης, προχώρησε στο πρώτο μνημόνιο, με τις καταστροφικές συνέπειες για την Πατρίδα μας που όλοι διαπιστώνουμε καθημερινά.

Είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε ότι το πρώτο μνημόνιο εγκρίθηκε τόσο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και από το Ecofin αλλά και από το Eurogroup. Επίσης, είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε ότι λόγω της καταστροφικής πολιτικής της τρόικας, στην οποία συμμετέχουν, μαζί με το ΔΝΤ, η Κομισιόν αλλά και η ΕΚΤ, στα έξι πέτρινα χρόνια του μνημονίου, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 25% και σε απόλυτους αριθμούς κατά 47 δισ. ευρώ ενώ οι μειώσεις μισθών και συντάξεων καθώς και η επιβολή φόρων  ανήλθαν στα 63 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα η Ελλάδα γέμισε με στρατιές ανέργων και το 40% του πληθυσμού ζει πλέον κάτω από τα όρια της φτώχειας. Όλα αυτά ενώ το δημόσιο χρέος, από 123% του ΑΕΠ πριν το πρώτο μνημόνιο, εκτοξεύεται τώρα στο 200% του ΑΕΠ.

Η τεράστια αυτή οικονομική ζημιά που έχει υποστεί η Πατρίδα μας και ο λαός μας οφείλεται λοιπόν σε μία κατ’ ομολογία αποτυχημένη μνημονιακή συνταγή την οποία εν γνώση της επέβαλε η τρόικα προκειμένου να συνεχιστεί η υπερχρέωση της  χώρας και να βάλει έτσι χέρι στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ελλάδας, στον ορυκτό πλούτο και στη δημόσια περιουσία. Μια στρατηγική την οποία είχα προσωπικά καταγγείλει δημόσια ήδη από τον Ιούλιο του 2010.

Μια πραγματικά Ελληνική κυβέρνηση θα είχε ήδη απαιτήσει αποζημιώσεις από την τρόικα για τα εγκληματικά λάθη του ΔΝΤ. Το ζήτημα αυτό έχω θέσει τόσο στη Βουλή όσο και στην Ευρωβουλή με συνεχείς μου παρεμβάσεις, ενώ τον Ιανουάριο του 2014 έγινε δεκτή από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης τροπολογία που κατέθεσα για την άρση ασυλίας της τρόικας προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά των τροικανών.

Η δικαστική παραπομπή του Τόμσεν και της παρέας του στο παρελθόν παρουσίαζε ορισμένες δυσκολίες καθώς οι υπάλληλοι της τρόικας, δηλαδή οι υπάλληλοι του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ απολαύουν προστασίας έναντι των Ελληνικών δικαστικών αρχών λόγω της ρήτρας της ασυλίας των υπαλλήλων διεθνών οργανισμών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Η άκαμπτη αυτή θέση του διεθνούς δικαίου άρχισε να ανατρέπεται από τις αρχές του 2014 μετά την ως άνω υιοθέτηση με δική μου πρωτοβουλία σχετικής τροπολογίας σε Ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στις 31/1/2014.

Σε συνδυασμό με την ως άνω Έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του ΔΝΤ, αξιοποιώντας τη Συνθήκη για την ΕΕ, τη Συνθήκη Λειτουργίας της ΕΕ, το σχετικό Ψήφισμα της Ευρωβουλής το οποίο υιοθετήθηκε στις 13 Μαρτίου 2014 και καταλογίζει ρητά και κατηγορηματικά στην τρόικα την άμεση ευθύνη για την οικονομική και κοινωνική καταστροφή της Πατρίδας μας, αλλά και τη σχετική ρήτρα στη Δανειακή Σύμβαση Ελλάδας-κρατών ευρωζώνης, η Ελληνική Πολιτεία θα μπορούσε να καταθέσει ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ αγωγή κατά της τρόικας και των δανειστών για την επιδίκαση αποζημίωσης, τόσο για την αποκατάσταση κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας που έχει υποστεί από τα μνημόνια όσο και για ηθική βλάβη, όχι μόνο για τις χιλιάδες αυτοκτονίες που προκάλεσαν τα μνημόνια αλλά και για τη διεθνή δυσφήμιση της χώρας μας. Πλην όμως, μέχρι στιγμής η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αντί να διεκδικήσει αποζημιώσεις από την τρόικα για την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε στην Ελλάδα, δεν τόλμησε να πει κουβέντα.

Ότι το ΔΝΤ διέπραξε εγκληματικά «λάθη» ήταν γνωστό. Η Έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του ΔΝΤ όμως είναι ξεκάθαρη ομολογία της καταστροφικής του πολιτικής για την Ελληνική οικονομία. Η Ελληνική πλευρά οφείλει λοιπόν, επιτέλους, να συγκροτήσει το φάκελο της ζημιάς που προκάλεσαν τα μνημόνια και η οποία ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία η τρόικα και οι δανειστές οφείλουν να καταβάλουν στην Πατρίδα μας. Ήρθε η ώρα να παραπεμφθούν οι τροικανοί για ποινικές ευθύνες και αυτό μπορούν πλέον να το πράξουν οι Έλληνες Εισαγγελείς αξιοποιώντας όλα τα παραπάνω στοιχεία.

Νότης Μαριάς, Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook