Μπορεί να κόστισε 13 δισ. δολάρια, ωστόσο τα σοβαρά τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζει, το καθιστούν ακατάλληλο να αναλάβει δράση.

Ο λόγος για το αεροπλανοφόρο «Τζέραλντ Φορντ», που είναι και το πιο ακριβό πολεμικό πλοίο στον πλανήτη.

Φέρει το όνομα του 38ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και είναι το νεότερο και το πιο σύγχρονο πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Ωστόσο, κάθε άλλο παρά ετοιμοπόλεμο κρίνεται καθώς τα προβλήματα που παρουσιάζει αναμένεται να καθυστερήσουν περαιτέρω την ένταξή του στον πανίσχυρο αμερικανικό στόλο.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το «Τζέραλντ Φορντ» επρόκειτο να είναι ετοιμοπαράδοτο το 2014.

Αλλά στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου δηλώνουν τώρα πως το «Τζέραλντ Φορντ» είναι πιθανόν να μην παραδοθεί στο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ούτε τον ερχόμενο Νοέμβριο, όπως αναμενόταν, αλλά κατά τη διάρκεια του 2017, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα που σχετίζονται με τη μετακίνηση οπλικών συστημάτων, τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας, τα αμυντικά συστήματα και, το κυριότερο, με την εξυπηρέτηση μαχητικών – δηλαδή την απονήωση και την προσνήωση πολεμικών αεροσκαφών που αποτελεί και την κύρια αποστολή του.

Για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα, αναφέρουν οι ειδικοί, θα πρέπει να επανασχεδιαστούν τα συστήματα απογείωσης και προσγείωσης, μια διαδικασία που πέρα από χρόνο απαιτεί νέα μεγάλα χρηματικά κονδύλια.

Στελέχη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού υποστηρίζουν πως οι καθυστερήσεις στην παράδοση του «Τζέραλντ Φορντ», του πρώτου νέου αεροπλανοφόρου που σχεδιάζεται τα τελευταία 40 χρόνια, είχαν ως αποτέλεσμα τα εν ενεργεία αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ να λάβουν μέρος σε εκτεταμένες επιχειρήσεις στις θάλασσες όλου του κόσμου ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, αυξάνοντας έτσι την πίεση για τα πληρώματα των εν λόγω σκαφών.

Όπως δηλώνει ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν, επικεφαλής της Επιτροπής της Γερουσίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι όποιες καθυστερήσεις παρατηρούνται σήμερα είναι «απαράδεκτες» καθώς θα μπορούσαν να έχουν κάλλιστα αποφευχθεί.

«Έπειτα από την υπέρβαση των δαπανών κατά περισσότερα από 2,3 δισ. δολάρια που είχε ως αποτέλεσμα το συνολικό κόστος να αγγίζει τα 13 δισ. δολάρια, οι φορολογούμενοι δικαιούνται να μάθουν πότε θα παραδοθεί το σκάφος, αν θα συνεχιστούν οι υπερβάσεις επί των δαπανών, καθώς και ποιος φέρει την ευθύνη» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Μακ Κέιν κατά τη διάρκεια του μήνα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook