Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Αβραμόπουλος, σε Απάντηση που εξέδωσε στις 28 Ιουλίου, με τέσσερις μήνες καθυστέρηση, μετά από σχετική Γραπτή Ερώτηση που είχε καταθέσει στην Ευρωβουλή ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, Νότης Μαριάς στις 30 Μαρτίου, επιμένει στα συμφωνηθέντα της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου και δηλώνει ότι η εφαρμογή τους αποτελεί «απόλυτη προτεραιότητα» της Κομισιόν.

Ωστόσο δεν δίνεται καμία περαιτέρω διευκρίνιση σχετικά με τον τρόπο που θα επιτευχθεί η τήρηση των συμφωνηθέντων από την Τουρκία, όπως ζητά ο Νότης Μαριάς. Όσον αφορά τους μηχανισμούς ελέγχου των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, η Επιτροπή αναφέρει τη μείωση των αφίξεων που παρατηρήθηκε από 1η Μαΐου, αλλά αποφεύγει να αναφέρει την αύξηση που διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.  

Οι δε καταγγελίες του Έλληνα Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή ότι ο μηχανισμός επαναπροώθησης δεν λειτουργεί, ουσιαστικά επαληθεύονται, καθώς στην Απάντησή του ο κ. Αβραμόπουλος παραδέχεται ότι μόλις 460 παράνομοι μετανάστες επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία.

Δυστυχώς, αυτό που διαφαίνεται από την Απάντηση της Κομισιόν είναι ότι απέναντι στα διογκούμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εφαρμογή της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου, η Επιτροπή δεν έχει ουσιαστικά επεξεργαστεί κανένα σαφές σχέδιο για την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Ταυτόχρονα η Κομισιόν δεν φαίνεται να έχει επεξεργαστεί κάποιο εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που ο  Ερντογάν αθετήσει τη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου και «πλημμυρίσει» τα νησιά του Αιγαίου με χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες.

Ακολουθούν τα κείμενα της Γραπτής Ερώτησης του Νότη Μαριά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και της Απάντησης του κ. Αβραμόπουλου:

Μέτρα κατά της Τουρκίας για να εφαρμόσει τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για την ανάσχεση παράνομων μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά του Αιγαίου – 30/3/2016

Κατά τη σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας, της 18ης Μαρτίου 2016, Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία συμφώνησαν ότι όλοι οι νέοι παράνομοι μετανάστες που θα φτάνουν στα ελληνικά νησιά μέσω Τουρκίας από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά θα επιστρέφονται σε αυτή. Ταυτόχρονα, η Τουρκία δεσμεύτηκε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα με σκοπό να αποτρέψει το άνοιγμα νέων θαλάσσιων ή χερσαίων οδών παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, από τις 20 Μαρτίου και μετά οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου συνεχίζονται αυξητικά, γεγονός που αποδεικνύει την οποιαδήποτε έλλειψη ανάσχεσής τους στα τουρκικά παράλια από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές, καθώς επίσης και τη μη λειτουργία του μηχανισμού εντοπισμού και επαναπροώθησης που υποτίθεται ότι θα ενεργοποιούσε το ΝΑΤΟ.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου η Τουρκία να εξαναγκαστεί:

–          να τηρήσει τη συμφωνία της συνόδου κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016 περί ανάσχεσης των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα·

–          να ενεργοποιήσει τους συναφείς μηχανισμούς ελέγχου των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, σταματώντας έτσι την παράνομη διέλευση ανθρώπων προς τα νησιά του Αιγαίου;

Απάντηση του κ. Αβραμόπουλου εξ’ ονόματος της Επιτροπής – 28/7/2016

Στις 15 Ιουνίου 2016, η Επιτροπή εξέδωσε τη δεύτερη έκθεσή της σχετικά με την εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Όπως προκύπτει από την έκθεση, η δήλωση αποφέρει απτά αποτελέσματα, μολονότι η κατάσταση είναι λεπτή. Κατά τη διάρκεια του μήνα που προηγήθηκε της εφαρμογής της, περίπου 1.740 μετανάστες διέσχιζαν, σε καθημερινή βάση, το Αιγαίο Πέλαγος με προορισμό τα ελληνικά νησιά.  Σε αντίθεση με τους ως άνω αριθμούς, από την 1η Μαΐου και μετά, ο μέσος ημερήσιος αριθμός αφίξεων μειώθηκε σε 47. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής των όσων προβλέπει η δήλωση αντικατοπτρίζονται στην ως άνω παρατηρούμενη απότομη μείωση, στο γεγονός ότι περισσότεροι από 460 μετανάστες έχουν επιστρέψει στην Τουρκία (συμπεριλαμβανομένων 31 Σύρων προσφύγων που επέστρεψαν οικειοθελώς) και στο ότι περισσότεροι από 500 Σύροι έχουν επανεγκατασταθεί από την Τουρκία.

Η επιτυχής εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την Επιτροπή, η οποία εξακολουθεί να παρέχει υποστήριξη και τεχνογνωσία στις ελληνικές και τουρκικές αρχές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook