Σε άλλη μια αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Ασαντ προχώρησαν την Παρασκευή οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

"Δύο διαδηλωτές μαχαιρώθηκαν μπροστά από το Τέμενος Αμνέ στο Χαλέπι (βόρεια Συρία) από πολιτοφύλακες που είναι πιστοί στο καθεστώς, οι οποίοι εισχώρησαν στο τέμενος και επιτέθηκαν" στους πιστούς, δήλωσε ο Αμπντελκαρίμ Ριχάουι, επικεφαλής της Συριακής Συμμαχίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διευκρινίζοντας ότι δεκάδες άλλοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν ή συνελήφθησαν.

Ένας άλλος διαδηλωτής σκοτώθηκε από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στην Ααζάζ, στην επαρχία του Χαλεπίου, προσέθεσε.

Άλλος ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στο χωριό Κφαρ Ρούμα στην επαρχία Ιντλέμπ, στα σύνορα με την Τουρκία, προσέθεσε ο Ριχάουι. Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ στους διαδηλωτές και στην πόλη Ιντλέμπ, προκαλώντας πολλούς τραυματισμούς, σύμφωνα με υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη Μλέιχα, στην επαρχία της Δαμασκού, "δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας και άλλοι τραυματίστηκαν", σημείωσε επίσης ο Ράμι Αμπντελραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σήμερα περισσότεροι από 1,2 εκατομμύριο Σύροι διαδήλωσαν κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στις πόλεις Χάμα, στην κεντρική Συρία και την Ντέιρ Εζόρ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, προσέθεσε ο Αμπντελραχμάν.

"Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύριο διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία. Στη Ντέιρ Εζόρ ήταν περισσότεροι από 550.000 κατά το τέλος της διαδήλωσης και στη Χάμα ήταν περισσότεροι από 650.000", διευκρίνισε ο Αμπντελραχμάν, σημειώνοντας ότι στις δύο πόλεις δεν ήταν παρούσες οι δυνάμεις ασφαλείας.